Зелена престоница Европе 2022.

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић најављује кандидатуру Београда за „Зелену престоницу Европе” 2022. године.

У светлу расправе Предлога плана генералне регулације система зелених површина града Београда на седници Скупштине Града Београда, која је заказана за 29. август 2019. године, градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић најавио је кандидатуру Београда за „Зелену престоницу Европе” 2022. године. Реч је о конкурсу који расписује ЕУ. Само кандидовање је велики корак, јер подразумева оцену тренутног стања и постављање јасних критеријума за унапређење у свакој од 12 области. Неке од њих су ублажавање климатских промена, адаптације на те промене, одржива урбана мобилност, одржива намена земљишта, природа и биодиверзитет, квалитет ваздуха, ниво буке, третирање смећа, итд.

Градоначелник је подсетио да је у овом тренутку око 15 проценaта територије града покривено зеленим површинама и да је план да их до 2025. године буде укупно 25 процената.

Прочитајте више на http://www.beograd.rs/cir/beoinfo/1763809-gradonacelnik-radojicic-posumljavanjem-i-ocuvanjem-prirodnih-dobara-do-zelene-prestonice-evrope/