УСКЛАЂИВАЊЕ РАДА ГРАДСКИХ СЛУЖБИ СА ПОТРЕБАМА СТАНОВНИКА ВРАЧАРА

Наставља се тренд новог приступа у сарадњи градских служби и грађана на решавању проблема и унапређењу животних услова на нивоу београдских општина.

У понедељак, 16. новембар 2020. године, заменик градоначелника Горан Весић је одржао састанак са грађанима Врачара, окупљених у три иницијативе: Удружење Тополска, Друштво за улепшавање Врачара и Друштво за улепшавање Крунског венца.

Састанку у Општини Врачар присуствовали су главни градски урбаниста Марко Стојчић, председник општине Врачар Милан Недељковић, директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић, директорка Урбанистичког завода Весна Тахов, представници Привредне коморе Србије и општине Врачар.

Весић је истакао да је постигнут договор на заједничком развоју и очувању Врачара, превасходно кроз партиципацију представника грађанки и грађана на седницама Комисије за планове, током усвајања урбанистичких планова за Врачар.

На састанку је превасходно стављен акценат на очувању културно-историјске баштине, где ће ускоро бити проглашено пет просторних културно историјских целина: Смиљанићева улица, Крунска, Крунски венац, Неимар и део уз Улицу кнеза Милоша, навео је заменик градоначелника и за следећу годину најавио проглашење Источног Врачара као шесте културно-историјске целине. Подсетио је да је потез око Храма Светог Саве већ предложен да буде стављен под заштиту.

Било је речи о реконструкцији Каленић пијаце, проширењу Макензијеве улице, проглашењу Улице кнегиње Зорке у пешачко-бициклистичку зону, рекоснтрукцији позоришта Дадов, реконструкцији трга на Црвеном крсту, где се очекује расписивање конкурса за идејно решење, као и читавом низу пројеката који се раде на Врачару. Битно је да је у плану да се измести окретница и уклони бензинска пумпа како би цео простор био интегрисан у једанствен трг. Такође, било је речи и о заштити Градића Пејтон, који треба да постане нека врста културног центра на отвореном.

По речима главног урбанисте Марка Стојчића, има пуно пројеката који се изводе на општини Врачар и оних који су у плану за реализацију. Договор је да сваки план у изради поново прође Комисију за планове где ће присуствовати представници удружења грађана, с циљем заједничког договора. Закључио је и да ће већи део амбијенталних целина, које грађани препознају као аутентични Врачар бити задржане у постојећем стању, уз реконструсане фасаде и друге радове.

Председник општине Врачар Милан Недељковић је истакао да су грађани износли различите захтеве и сугестије, да нема нелегалне градње, као и да се постојећи урбанистички планови коригују. На Врачару се реализују два спортска центра у Сјеничкој и на Јужном булевару, где ће се градити олимпијски базен за покретним кровом, као и да се рекоснтруише Каленић пијаца по узору на ону из 1921. године.

Председница Удужења грађана Тополска, Јасна Ђокић истакла је да су наишли на изненађујуће разумевање представника Града и Општине, како би се поједине целине Врачара трајно заштитиле.

Извор: http://www.beograd.rs/cir/beoinfo/1777787-vesic-zajedno-sa-gradjanima-resavamo-probleme-vracara