Урбанистички завод Београда поново публикује „Урбанизам Београда”

Објавили смо први (дво)број „Урбанизма Београда”.

Теме броја су План генералне регулације система зелених површина Београда и Анализа развоја шинских система у Београду. Поред нешто опширније обрађених тема броја дали смо приказ неких од усвојених планова, похвалили се наградама које смо за наш професионални рад добили, укратко приказали сарадњу са академским институцијама, оставили утиске са урбанистичких путовања и за крај дали резиме и преглед усвојених планских докумената и стратешких процена. Сажетке тема броја и приказе планова превели смо на енглески језик.

Зашто и како поново „Урбанизам Београда” , а не више „ИНФО?

Новембра месеца 2018. године, Урбанистички завод Београда прославио је велики и важан јубилеј, 70 година од оснивања и рада наше институције. Ангажованим истраживачким радом, разговорима са колегама и поштоваоцима Завода који су нам знањем, саветима и материјалним чињеницама помогли али и учврстили нас у вери да идемо правим путем – припремили смо Изложбу и Монографију.

Писали смо у уводу Монографије „…промишљали смо и преиспитивали прошлост, како бисмо је што боље разумели и спремнији закорачили у будуће, динамичне године урбанизма Београда …”. Те године су стигле, а у њих смо ушли у новом капуту Завода који је осмислио Славимир Футро Стојановић и са новим/старим именом и визуелним идентитетом часописа. Пред вама је, поново, „Урбанизам Београда”.

Завод је покренуо стручни часопис „Урбанизам Београда” 1969. године. До 1982. године публиковано је 67 бројева. Тадашњи Урбанизам Београда био је „својеврсна хроника златног времена урбанизма у Југославији и ризница стручних текстова, ставова и тема од значаја за истраживање и разумевање урбанистичког и просторног планирања и њима комплементарних области тада и данас”, како пише у осврту на овај период издавачке делатности у Монографији Завода.

Након периода тишине, две деценије касније, напорима нове генерације урбаниста обновљена је у Заводу идеја стручне публицистике кроз билтен „ИНФО“. У периоду од 2003. до 2018. године објављена су 42 редовна броја као и неколико специјалних бројева.

У новој енергији, жељи да се повежемо са нашим претходницима, сачувамо везу која нам је у овим убрзаним временима и атмосфери професионалних искушења и одговорности важна, а како су нас саветовали – вратили смо стари назив.

Са поштовањем и захвалношћу према бившим уредницима, ауторима прилога, ентузијастима и сарадницима који су спремали „ИНФО”, а са линком ка старом називу часописа и ресетованим бројчаником, идемо даље.

Срећан нам нови почетак !

Преузмите Урбанизам Београда 1/2