Staro beogradsko sajmište kao staro jezgro Novog Beograda

Multimedijalni projekat
povodom 60 godina Urbanističkog zavoda Beograda (1948-2008)

Ovaj projekat je jedan u nizu od planiranih tokom jubilarne 2008. godine.

U okviru Salona arhitekture 2008. Urbanistič­ki zavod Beograda i Društvo urbanista Beograda (DUB) su priredili tematsku izložbu o Sta­rom beogradskom sajmištu. Izložba je konceptualni nastavak rada na izložbi koja je realizovana i postavljena, prošle, 2007. godine u okviru manifestacije “Dani evropske baštine” u glavnom holu Urbanističkkog zavoda Beograda i reprezentovala je kulturnu baštinu Beograda. Zbog same teme, izložba je imala zapažen uspeh, pa je ovo nastavak promovisanja ideje o važnosti i značaju teme, kao i upoznavanja šire javnosti o istorijatu i mogućnostima koje ova lokacija pruža.

Programom, koji se odvijao tokom trajanja izložbe, osim radionica koncipiran je i razgovor o mogućnostima razvoja zone Starog beo- gradskog sajmišta. Moderator razgovora je bila prof.dr Ružica Bogdanović, a u razgovoru su učestvovali stručnjaci različith profila, koji dolaze iz različitih institucija. Predstavljen je koncept izložbe, kao i realizacija radionica tokom njenog trajanja.

Sa ciljem promovisanja ideje među mladima, studenti različitih fakulteta uključeni su u realizaciju, to je učinjeno Programom radionica u okviru izložbe, a njihov rad i doprinos prezentiran je, kako na izložbi, tako će i prezentacija tokom odvijanja radionica biti zabeležena u publikaciji koja je pripremljena i izlazi iz štampe nakon zatvaranja izložbe. O značaju edukacije nije potrebno posebno govoriti, naročito u vreme kada metodološki pristup konceptu održivog razvoja kao ključan i važan stav prepoznaje edukaciju kako aktera u procesu rada na donošenju odluka, tako i šire javnosti, odnosno korisnika.

Održane su radionica studenata arhitekture, sa vizijom mogućeg na ovom prostoru, radionica fotografije, zapisi sa terena koja nam pre­dočava stanje lokacije, radionica scenografije, koja je predstavila omaž predstavi izvodenoj u ateljeu slikara Miće Popovicća na Starom sajmistu 1956. a poslednja radionica – performans za zatvaranje izložbe su fragmenti pomenute predstave “Čekajući Godoa” studenta režije i glume.