РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА ЗА НАГРАДУ РАНКО РАДОВИЋ У 2020. ГОДИНИ

Награда која носи име архитекте Ранка Радовића основана је са циљем да подстиче, развија и афирмише критичко-теоријску мисао у области архитектуре и архитектонско стваралаштво и самим тим установљава критеријуме за њено вредновање у Србији и на међународном нивоу, што подразумева укључивање Република бивше Југославије и земаља из света са којима је Ранко Радовић сарађивао или у којима је радио. Право учешћа на конкурсу имају појединци, установе, удружења, струковних организација, као и сва заинтересована лица која су остварила резултате у једној од три категорије, са територије Србије, као и из других земаља. Од 2008. године статус суоснивача награде има и Урбанистички завод Београда.

На основу пристиглог конкурсног материјала жирији су донели следеће одлуке:

Жири за доделу Награде Ранко Радовић у категорији 1 (критичко теоријски текстови о архитектури, урбанизму и граду), једногласно, је донео Одлуку да награду за критичко теоријске текстове о архитектури, урбанизму и граду додели: аутору Александру Трумићу за књигу Yugo-monumen(TI)tomanija – Богдан Богдановић између маште и политичке стварности, у издању Орион арта, Београд, 2020.
Жири је радио у саставу: др Злата Вуксановић Мацура, дипл. инж. арх. (председница Жирија), проф. др Лука Сканси, дипл. инж. арх. и Слободан Гиша Богуновић, дипломирани филозоф.

Жири за доделу Награде Ранко Радовић у категорији 2 (реализовано архитектонско дело), једногласно, је донео Одлуку да награду за реализовано архитектонско дело додели: пројекту Studio Miklavc и ауторима: Dekleva Gregorič Architects, Аљоши Деклева, у.д.и.а., М.Аrch. (AA Dist); Тини Грегорич, у.д.и.а., M.Arch. (AA Dist); Леи Кович, у.д.и.а. за Hidden addition to a suburban row house, Шкофја Лока, Словенија, 2019.
Жири је радио у саставу: проф. Васа Перовић, дипл. инж. арх. (председник Жирија), проф. Зорица Савичић, дипл. инж. арх. и Миленија Марушић, дипл. инж. арх.

Жири за доделу Награде Ранко Радовић у категорији 3 (телевизијске емисије, изложбе, мултимедијалне презентације), већином гласова, је донео Одлуку да награду за телевизијске емисије, изложбе или мултимедијалне презентације додели:
Удружењу Модерни у Београду, Одговорно лице: Снежана Златковић, д.и.а., за изложбе Модерни у Београду, Галерија Колектив, Галерија ФЛУ, Улична галерија, ОЗОН ARTspace, Коларчева задужбина, 2019.Жири је радио у саставу: Зоран Дмитровић, дипл. инж. арх. (председник Жирија), проф. мр Бранко Павић, графичар и Радоња Лепосавић, историчар уметности и радијски новинар.

Због ванредне ситуације изазване пандемијом вируса Covid 19 и мера које је донео кризни штаб свечана додела награде и отварање изложбе учесника конкурса одржаће се у Задужбини Илије Милосављевића Коларца у првој половини 2021. године.
Током 2021. године изложба ће бити одржана на Факултету техничких наука у Новом Саду.
Опширније на страни: http://www.ulupuds.org.rs/Aktuelnosti.htm
Извештај о награди Ранко Радовић 2020