PROF. DR VLADIMIR MACURA (10.12.1942. – 6.4.2021.)

Sa velikom tugom javljamo da nas je napustio prof. dr Vladimir Macura, direktor Urbanističkog zavoda Beograda u periodu od 2000 – 2004. godine i savetnik Urbanističkog zavoda Beograda do 2005. godine

Diplomirao je na arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, 1966. godine. Na istom fakultetu je 1980. godine odbranio doktorsku disertaciju pod naslovom: Razvoj čaršije i gradskog centra i Srbiji XIX i prve polovine XX veka.

Bio je redovni profesor na odseku Pejzažna arhitektura Šumarskog fakulteta i naučni savetnik u Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije (IAUS). Osnivač je Centra za planiranje urbanog razvoja pri Beograd-projektu (CEP), Udruženja urbanista Srbije i prvi predsednik i osnivač Salona urbanizma.

Od 1992. godine se istrajno bavio problematikom i stanovanjem Roma. Bio je predsednik Društva za unapređivanje romskih naselja, konsultant Saveta Evrope, UN-HABITAT i OSCE/ODIHR. Njegova profesionalna karijera prožeta je naučnim radovima i radom u realnim urbanističkim okolnostima i problemima. Autor je i koautor desetak knjiga i velikog broja naučnih i stručnih članaka. Rukovodio je izradom Generalnog plana Beograda 2021. (2003.god.). Svojim lucidnim promišljanjem, ogromnim znanjem i lakoćom stvaranja, ostavio je dubok trag u urbanom tkivu Beograda.

Važio je za jednog od naših najuglednijih planera. Za ukupan rad u urbanizmu Udruženje urbanista Srbije dodelilo mu je 1997. godine prestižnu nagradu „Emilijan Josimović”. Nagradu za izuzetna dostignuća u urbanizmu dodelila mu je i Inženjerska komora Srbije 2011. godine.

Omiljeni profesor, vrstan metodolog, čovek raskošnog talenta i stvaralačke energije inspirisao je generacije arhitekata. Nikoga, nikada nije ostavljao ravnodušnim. Bio je čovek koji je govorio i pisao samo ono u šta je duboko verovao.

Njegova kreativna snaga i opčinjenost potencijalom mladih ljudi podsticala je na predan rad, posvećenost i disciplinu. Biti u njegovom radnom timu je bila čast i sreća ali i iznad svega ozbiljna profesionalna referenca.

Odlazak prof. dr Vladimira Macure, svima nama koji smo radili i sarađivali sa njim u Urbanističkom zavodu Beograda, stvorio je veliku tugu i nenadoknadivu prazninu.