PREZENTACIJA ZA IZRADU IDEJNOG REŠENJA DELA PODRUČJA LINIJSKOG PARKA

U četvrtak 16. januara 2020. godine, glavni gradski urbanista Marko Stojčić održao je prezentaciju povodom izrade idejnog rešenja linijskog parka za koji je u Urbanističkom zavodu Beograda u toku izrada plana detaljne regulacije. Prezentaciji su prisustvovali mladi arhitektonsko-urbanistički timovi zainteresovani za izradu ovog rešenja.

Prema rečima glavnog gradskog urbaniste Marka Stojčića,  vrednost radova je procenjena na oko 100 miliona evra, s obzirom na to da je reč o ogromnom prostoru koji obuhvata 4,5 kilometara od Beton hale pa sve do Pančevačkog mosta. Ovo će biti najznačajniji ne samo linijski park nego i otvoreni prostor koji ćemo izgraditi u starom jezgru grada. On će najviše doprineti urbanoj transformaciji tkiva koje se nalazi uz sam linijski park, a to je prostor gde je nekada išla železnička pruga, koja i danas, u jednom manjem delu, ide oko luke Beograd. Veoma je važno da linijski park poveže sve objekte koji tamo postoje sa novim prostorom i da novi sadržaji koji će se graditi budu kompatibilni sa  rekreativnim sadržajem.

Stojčić je naglasio da je posebno važan cilj koji će se ostvariti ovim projektom, stvaranje novih mladih stručnjaka i autora koji će raditi kako na ovom, tako i na nekim budućim gradskim projektima, s obzirom na to da se poziv upućen isključivo mlađima od 40 godina, sa boravištem u Republici Srbiji.

Počev od 16. januara 2020.godine, idejno rešenje treba da bude završeno u roku od šest meseci. Idejno rešenje će se kasnije razrađivati kroz glavni projkat i projekat za izvođenje, a kasnije će se u nekoliko faza sprovoditi i nabavke za izgradnju.

izvor