Отворен 43. Салон архитектуре

Под слоганом „Тачка ослонца”, у Музеју примењене уметности, у Улици Вука Караџића, отворен је 43. Салон архитектуре (13.05.2021- 05.06.2021).

Салон архитектуре је изложба која традиционално, у годишњем ритму, покреће и вреднује архитектонско стваралаштво и представља најобухватнији преглед архитектонске делатности у Србији, са могућношћу учешћа и аутора из иностранства.

Салон је због пандемије вируса корона организован у посебним условима па су се, уместо уобичајеног великог свечаног отварања, на отварању окупили само чланови жирија и представници награђених. У жирију су се нашли истакнути  архитекти Владимир Анђелковић, Огњен Ђуровић, Нада Јелић, Дејан Миљковић и Дејан Тодоровић. „Гран при” Салона додељен је групи аутора из Ниша за пројекат вишенаменске ламеле, доградње Електронског факултета. Такође су додељене и награде, признања и похвале у категоријама архитектура, ентеријер, урбанизам, експеримент и истраживање, публицистика, теорија и критика архитектуре.

Овогодишњи Салон архитектуре упућује на значај архитектуре у формирању животне и просторне средине урбаних целина, градова, места и свеукупног простора, а истиче и значај равнотеже у односу новоизграђеног и постојећег јавног простора, који није у супротности са потребама већине становника. Своје радове из различитих области архитектуре приказало је око 300 аутора, у сто тимова.

Уз поштовање епидемиолошких мера, за публику су предвиђена и стручна вођења. Описујући борбу са глобалном пандемијом, организатори кажу да овај период можемо назвати временом траума и неизвесности, али можда га можемо разумети и као путоказ ка мотивацији и схватању потребе за визијом како нове опште тако и нове архитектонско-урбане будућности.