Međunarodni naučno-stručni skup: 15. Letnja škola urbanizma – Sombor 2019.

Ovogodišnja 15. Letnja škola urbanizma održana je u Somboru od 30. maja do 1. juna 2019. godine, u organizaciji Udruženja urbanista Srbije, Republičkog geodetskog zavoda i grada Sombora kao domaćina.

Skupu je prisustvovalo preko 190 urbanista iz Srbije i regiona (Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije) i na njemu su prezentovana i diskutovana 32 rada u okviru tri tematske celine:

  1. URBANISTIČKO PLANIRANJE U NOVOM ZAKONU: OBJAŠNJENJA, ISKUSTVA I ŽELJE;
  2. ANALIZA PRIMENE NOVOG ZAKONA O POSTUPKU UPISA U KATASTAR NEPOKRETNOSTI, NACIONALNA INFRASTRUKTURA GEOPROSTORNIH PODATAKA – GEOSRBIJA, NOVI SADRŽAJI RGZ-OZAKONJENJE BESPRAVNO IZGRAĐENIH OBJEKATA; I
  3. BUDUĆNOST JE PRED NAMA! KAKVA JE?

Osim da poveže ljude iz branše i omogući razmenu iskustava u cilju unapređenja prakse, jedan od osnovnih ciljeva skupa je i kritička analiza zakonskog okvira urbanističke delatnosti, odnosno istraživanje trendova i mogućnosti koje definišu najnovije izmene Zakona. U tom cilju, u okviru rada „Argumenti za generalni urbanistički plan nove generacije“ dr Žakline Gligorijević i Ane Graovac, zakonski osnov za izradu generalnog urbanističkog plana doveden je u vezu sa ulogom i značajem koji GUP tradicionalno ima kao najvažniji gradski strateški planski dokument, koji je kroz istoriju oslikavao ne samo dugoročne težnje grada u domenu urbanog razvoja, već i značaj urbanističkog planiranja za gradsku upravu.

U prilogu „Argumenti za generalni urbanistički plan nove generacije“.