KAKO VIDITE BEOGRAD 2041. GODINE? DELUJE DALEKO, ALI UPRAVO SE ODLUČUJE O SUDBINI GRADA

Ovako se zapitao dnevni  list Telegraf i uzeo značajnu ulogu svojim angažovanjem u učešću građana u izradi najznačajnijeg strateškog planskog dokumenta za grad Beograd.

U članku objavljenom 04.04.2021., redakcija dnevnog lista Telegraf je prepoznala važnost Generalnog urbanističkog plana Beograda do 2041.godine i mogućnost da putem ankete ostvari učešće javnosti  u kreiranju budućnosti grada u kojem živimo i u kojem će živeti naša deca.

Navode da je u pitanju važan dokument, koji definiše „mapu“ privrednog, kulturnog, saobraćajnog i ekološkog razvoja grada. GUP određuje glavne tokove saobraćaja, infrstrukturne čvorove, granice privrednih zona, gradskih centara i zona atrakcije, lokacije budućih važnih objekata poput mostova, železničkih stanica, tunela .

Takođe su prepoznali  da GUP ne daje konkretne odgovore na pitanja kako će izgledati neki bulevar, gde će se izgraditi koja zgrada, kako će se urediti neki park ili gde će nići novi spomenik, ali on daje važne smernice o tome kako će koji deo grada izgledati u budućnosti. I da GUP treba da da odgovor ne samo o tome u kom pravcu treba da se kreće razvoj pojedinačnih naselja, već i čitavog grada, i da glas pojedinca može biti uzet u obzir.

 

Više: Kako vidite Beograd 2041. godine? Deluje daleko, ali upravo se odlučuje o sudbini grada – Biznis Telegraf.rs