КАКО ВИДИТЕ БЕОГРАД 2041. ГОДИНЕ? ДЕЛУЈЕ ДАЛЕКО, АЛИ УПРАВО СЕ ОДЛУЧУЈЕ О СУДБИНИ ГРАДА

Овако се запитао дневни  лист Телеграф и узео значајну улогу својим ангажовањем у учешћу грађана у изради најзначајнијег стратешког планског документа за град Београд.

У чланку објављеном 04.04.2021., редакција дневног листа Телеграф је препознала важност Генералног урбанистичког плана Београда до 2041.године и могућност да путем анкете оствари учешће јавности  у креирању будућности града у којем живимо и у којем ће живети наша деца.

Наводе да је у питању важан документ, који дефинише „мапу“ привредног, културног, саобраћајног и еколошког развоја града. ГУП одређује главне токове саобраћаја, инфрструктурне чворове, границе привредних зона, градских центара и зона атракције, локације будућих важних објеката попут мостова, железничких станица, тунела .

Такође су препознали  да ГУП не даје конкретне одговоре на питања како ће изгледати неки булевар, где ће се изградити која зграда, како ће се уредити неки парк или где ће нићи нови споменик, али он даје важне смернице о томе како ће који део града изгледати у будућности. И да ГУП треба да да одговор не само о томе у ком правцу треба да се креће развој појединачних насеља, већ и читавог града, и да глас појединца може бити узет у обзир.

 

Више: Kako vidite Beograd 2041. godine? Deluje daleko, ali upravo se odlučuje o sudbini grada – Biznis Telegraf.rs