ГРАД БЕОГРАД АНКЕТИРА ГРАЂАНЕ ПРИ ДОНОШЕЊУ УРБАНИСТИЧКИХ ПЛАНОВА

Приликом гостовања у информативном програму РТС „Београдска хроника“ (среда, 30. јун 2021.), главни градски урбаниста Марко Стојчић је истакао неопходност и потребу да се чује глас јавности приликом доношења планских докумената.

Опширније:

Главни урбаниста Марко Стојчић рекао је да је Град Београд, кад год је то могуће, увео обавезно анкетирање грађана пре израде урбанистичких планова. Он је у изјави за „Београдску хронику” прецизирао да је у току, примера ради, анкетирање грађана за најважнији стратешки документ – Генерални урбанистички план, те да се анкетирање и иначе обавља често када је потребно чути став грађана.

– Ово је начин и да се грађанима објасни шта се планира када је реч о будућим архитектонским и грађевинским пројектима. То није била пракса, али сада желимо да планове преведемо на језик разумљив грађанима, јер није свако архитекта или просторни планер – рекао је Стојчић.

Добар пример за то јесте направљена анкета за линијски парк, рекао је Стојчић, и најавио да је за сутра планирана јавна седница, те да по овом питању нема незадовољних грађана. Такође, један од примера из анкете за будући ГУП јесте питање о садржајима које би грађани радије желели у граду, а понуђени одговори су зеленило, јавни објекти и слично. Ипак, додао је Стојчић, грађанима је потребан и паркинг простор због чега треба наћи компромис између жеља једних и других грађана и наравно могућности у свим плановима будућег развоја Београда.

Главни урбаниста се осврнуо и на преговоре између грађана и инвеститора у Блоку 37, у којима је Град узео учешће у смислу координације у разговорима, како би се нашло компромисно решење.

– Питање је да ли ће инвеститор наставити радове или не. Једина могућност Града јесте да у перспективи покуша да тај простор претвори у јавни и да се ту изгради нешто што би било резултат анкета грађана овог новобеоградског блока. Нисмо одустали од тога и потребно је стрпљење са свих страна. Сви преговори су тешки, али се надамо неком коначном решењу, позитивном за све – казао је Стојчић.

Досадашња анкетирања и јавне седнице показале су да је дијалог важан, како би се задовољиле потребе грађана и како би решења била у складу са стратегијом развоја града.

– Сви заједно учимо у овом поступку. Трудимо се да што више грађана учествује у свакој анкети и да да позитивне критике. Изузетно је важно мишљење грађана – закључио је главни урбаниста.