16. Београдска интернационална недеља архитектуре – БИНА од 22. априла до 20. маја 2021.

БИНА се ове године реализује кроз четири програмске целине, а намера организатора је да се кроз низ програмских формата – изложби, предавања, пратећих програма и тематских шетњи, представе квалитетна остварења која су реализована у области архитектуре, са посебним освртом на Београд и регион, као и на допринос и домете који су домаћи архитекти постигли у сфери савременог становања. Сви програми БИНЕ су бесплатни.

БИНА фокус је централна програмска целина, у оквиру које ће у Ликовној Галерији Културног центра Београда бити отворена студијска изложба „Београдска школа становања од краја 1950. до средине 1980. – Комплексност идеја“ ауторке Тање Дамљановић Конли и сараднице Драгане Мецанов.

Након Богдана Богдановића, Николе Добровића, Ивана Антића, Александра Стјепановића, 2021. година биће у знаку постигнућа наших стручњака у области планирања и пројектовања стамбених зона који су квалитетом својих реализација изборили статус да буду међународно препознати као Београдска школа становања.

У оквиру БИНА фокус сегмента, биће одржано и више пратећих програма попут предавања „Београдска школа становања“ Ђорђа Алфиревића, промоције, разговора поводом изласка из штампе репринт издања часописа „Архитектура урбанизам“, бр. 74-77, округлих столова „Колективно становање друге половине 20. века – искуства источне Европе“ и „Савремено становање – на трагу Београдске школе становања“, као и тематске шетње, ауторска вођења кроз изложбу, креативне радионице за децу и средњошколце… Овај сегмент програма се реализује у сарадњи са: Do.ko.mo.mo Srbija и Институтом за архитектуру и урбанизам Србије/ИАУС.

И ове године као и претходних, БИНА изложбе чине окосницу другог сегмента манифестације. Поред горе поменуте „Београдска школа становања“, биће их отворено још пет.

Изложба „Церак_40 година после“ ауторке и кустоскиње Миленије Марушић биће постављена у излогу Културног центра Београда, на Тргу републике. Године 2019. насеље Церак-Виногради је добило статус заштићеног културног добра, што је јединствен случај у овом делу Европе. Исте године документација о овом насељу уврштена је у збирку савремене архитектуре Музеја MOMA у Њујорку. Изложба се реализује у сарадњи са ИАУС.

Изложба „Архитектонски и урбанистички конкурси и архитектонске награде 2020-21“ у организацији Друштва архитеката Београда биће отворена у Културном центру Београда, док ће актуелни радови младих архитектонских студија MAIN Architects и СТУДИО ОБЕ (Београд) бити представљени у оквиру изложбе „Понеси свој пројекат“ у БИНА павиљону, на Графичком одсеку Факултета Ликовних уметности.

Изложба под називом „Enough is enough“ БЕТА бијенала из Темишвара, која ће бити отворена у Галерији Колектив, представиће низ локалних и међународних пројеката који су рекли „што је доста, доста је“. Не чекајући на одлуке „одозго“ они су одлучили да кроз своје радове искажу свој одговоран однос у односу на нашу планету, на наше окружење, економију и друштво у целини. Награђени светски радови су селектовани према категоријама: Архитектура, Дизајн ентеријера, Град и пејзаж и Ефемерне интервенције, а кустоси изложбе су Анка Сиоарец, Бриндуша Тудор и Илка Руби.

Изложба „Архитектонска награда Пиранези“, представиће у Галерији Факултета ликовних уметности, Универзитет уметности у Београду, Пиранске дане архитектуре (Словенија), и националне селекције најбољих реализованих радова насталих у последње две године у 10 земаља средње Европе. У оквиру пратећих програма изложби биће организовани бројни разговори са ауторима и ауторска вођења кроз изложбе.

БИНА је манифестација која за циљ има и едукацију најшире јавности, и намеру да допринесе разумевању, чувању, стварању и унапређењу квалитетнијег урбаног простора. Имајући то у виду, важан сегмент манифестације чине БИНА едукативни програми.

Као и претходних година, у току трајања БИНЕ на програму ће бити едукативне радионице за најмлађе, средњошколце, студенте и све заинтересоване грађане, које ће бити организоване у сарадњи са проф. Александром Ступар и Предрагом Јовановићем (Архитектонски факултет, Универзитета у Београду) и Центром за промоцију науке.

Такође, у оквиру едукативног сегмента БИНЕ, на програму ће бити и предавања „Савремена архитектура“ и „Жене у архитектури“ предавача Милене Зиндовић, и традиционални семинар „Архитекти, пројектанти, практичари“, важан због повезивања праксе и професионалних компанија. У оквиру овог сегмента биће организовано и представљање пројеката младих архитектата и филмски програм.

БИНА шетње, бесплатне тематске шетње кроз архитектуру града, чине посебан сегмент и намењене су најширој публици. Организују се у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе града Београда, удружењем Do.co.mo.mo Srbija, ЈКП-ом Градско зеленило, ЈКП-ом Погребне услуге, Друштвом архитеката Београда, Женским архитектонским друштвом (ЖАД). Поред традиционалних шетњи кроз архитектуру Београда и ове године планиран је и архитектонски излет у Суботицу.

БИНА у 2021. години обележава 16 година свог постојања, током којих је од иницијативе групе ентузијаста израсла у релевантну међународну манифестацију са широким спектром институционалних и појединачних партнера, наведено је у саопштењу. Низом разноврсних стручних, али и популарних програма из области архитектуре и уметности, више од деценију и по БИНА обогаћује културни живот Београда и Србије. Током месец дана трајања фестивала, БИНА продуцира и нове програме из области архитектуре у најширем смислу и домаћин је бројним међународним програмима. У периоду између два фестивала БИНА програми гостују у земљи и региону, додаје се.

БИНА се одржава уз покровитељство Секретаријата за културу Града Београда, Министарства културе и информисања РС и Инжењерске коморе Србије, а уз подршку бројних партнера и пријатеља манифестације.

Више информација: www.bina.rs