KA EFIKASNOJ ZAŠTITI KRUNSKOG VENCA

U Urbanističkom zavodu Beograda u toku je izrada Nacrta plana detaljne regulacije ambijentalne celine „Krunski venac“- blokovi između ulica: Kaleniheva, Mileševska, Vojvode Dragomira, Novopazarska i Maksima Gorkog, Gradska opština Vračar. Imajući u vidu kulturni značaj i urbanističko arhitektonsku vrednost ovog dela grada u Urbanističkom zavodu je 27. aprila 2021. godine, održan radni sastanak sa predstavnicima Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda povodom usaglašavanja planskog rešenja i Uslova i mera zaštite.

Ispred svojih radnih timova sastanku su prisustvovali dr Marina Pavlović dipl.inž.arh., pomoćnik direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i mr Vesna Tahov, dipl.inž.geol. direktor Urbanističkog zavoda Beograda.

Na sastanku je bio zajednički cilj efikasna zaštita, očuvanje i unapređenje urbanih i kulturno istorijskih vrednosti ovog prostora.  Da se podsetimo, celina Krunski venac, predstavlja segment šireg gradskog centra, pretežno stambene namene, koji se u urbanom smislu formirao u prvim decenijama 20. veka. Sa aspekta zaštite kulturnog nasleđa iz postojećeg građevinskog fonda u okviru planskog područja izdvojen je niz objekata koji su vrednovani kao: objekti kulturno-istorijskih, arhitektonskih, arhitektonsko-urbanističkih i objekti ambijentalnih vrednosti. Autori ovih objekata su brojni, a neki od njih važe i za veoma najznačajna imena predratne, međuratne i posleratne arhitekture Beograda: Valerij Staševski, Nikola Nestorovih, Momčilo Belobrk, Jovan Novakovih, Jordan Petrovih, Vojislav Zađina, Stevan Tobolar, Dušan Babih, Mihajlo Janković, Aleksandar Acovih, Đura Borošić, Tihobran Madžarević, K. Jovanović, Veselin Tripković, Ana Švejkar. Zbog svojih nesumnjivih vrednosti prostor Krunskog venca uživa status prethodne  zaštite i u pripremi je njegovo utvrđivanje za kulturno dobro.

Tokom sastanka su usaglašena sva predložena planska rešenja u svakom od definisanih blokova po pitanju visinske regulacije postojećih i planiranih objekata, regulacija saobraćajnih i javnih zelenih površina, kao i niz drugih detalja, imajući u vidu da je zaštita prostora i javni interes primarni zadatak izrade ovog planskog dokumenta.

SARADNJA URBANISTIČKOG ZAVODA BEOGRADA I MINISTARSTVA EKOLOGIJE, PROSTORNOG PLANIRANJA I URBANIZMA CRNE GORE

U sklopu zvanične posete Republici Srbiji, 5. aprila 2021, prof. dr Ratko Mitrović, ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore, razgovarao je sa rukovodstvom Urbanističkog zavoda Beograda i Zavoda za urbanizam Novog Sada.

Sastanku u Urbanističkom zavodu Beograda su prisustvovali, pored Ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, prof. dr Ratka Mitrovića i njegovog radnog tima  i Milena Marković, predstavnica ambasade Crne Gore u Srbiji, mr Đorđe Milić predstavnik Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, Daniela Korica, direktor službe za urbanizam glavnog gradskog urbaniste Beograda i mr Vesna Tahov, direktor Urbanističkog zavoda Beograda sa radnim timom.

Na sastanku su ministar Mitrović i njegov radni tim upoznati sa strategijama razvoja i strateškim i operativnim planovima grada Beograda kao i sa studijama, analizama, projektima i urbanističko-tehničkim dokumentima za sprovođenje planova.

Ministar je izrazio želju za intenziviranjem saradnje sa Urbanističkim zavodom Beograda, kako bi se razmenila iskustva i dobra praksa, posebno u izradi planova i drugih planskih dokumenata sa akcentom na ekonomskoj i ekološkoj opravdanosti i društvenoj održivosti.

Na  sajtu ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore objavljena je vest o početku saradnje sa najznačajnijim institucijama urbanističkog planiranja u Srbiji:  Mitrović: Intezivirati saradnju sa Urbanističkim zavodom Beograda i Zavodom za urbanizam Novi Sad

ODLAZAK VELIKANA URBANIZMA

Vest o smrti velikog urbaniste, prof. dr Vladimira Macure je odjeknula u svim medijima. Duboko poštovanje čoveku i stručnjaku izuzetnih vrlina, odaje i stručna i šira javnost. Arhitekta Slobodan Maldini je u dnevnom izdanju Novosti dao osvrt na delo i humanost prof. dr Vladimira Macure. Opširnije u članku koji se nalazi u prilogu

PROF. DR VLADIMIR MACURA (10.12.1942. – 6.4.2021.)

Sa velikom tugom javljamo da nas je napustio prof. dr Vladimir Macura, direktor Urbanističkog zavoda Beograda u periodu od 2000 – 2004. godine i savetnik Urbanističkog zavoda Beograda do 2005. godine

Diplomirao je na arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, 1966. godine. Na istom fakultetu je 1980. godine odbranio doktorsku disertaciju pod naslovom: Razvoj čaršije i gradskog centra i Srbiji XIX i prve polovine XX veka.

Bio je redovni profesor na odseku Pejzažna arhitektura Šumarskog fakulteta i naučni savetnik u Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije (IAUS). Osnivač je Centra za planiranje urbanog razvoja pri Beograd-projektu (CEP), Udruženja urbanista Srbije i prvi predsednik i osnivač Salona urbanizma.

Od 1992. godine se istrajno bavio problematikom i stanovanjem Roma. Bio je predsednik Društva za unapređivanje romskih naselja, konsultant Saveta Evrope, UN-HABITAT i OSCE/ODIHR. Njegova profesionalna karijera prožeta je naučnim radovima i radom u realnim urbanističkim okolnostima i problemima. Autor je i koautor desetak knjiga i velikog broja naučnih i stručnih članaka. Rukovodio je izradom Generalnog plana Beograda 2021. (2003.god.). Svojim lucidnim promišljanjem, ogromnim znanjem i lakoćom stvaranja, ostavio je dubok trag u urbanom tkivu Beograda.

Važio je za jednog od naših najuglednijih planera. Za ukupan rad u urbanizmu Udruženje urbanista Srbije dodelilo mu je 1997. godine prestižnu nagradu „Emilijan Josimović”. Nagradu za izuzetna dostignuća u urbanizmu dodelila mu je i Inženjerska komora Srbije 2011. godine.

Omiljeni profesor, vrstan metodolog, čovek raskošnog talenta i stvaralačke energije inspirisao je generacije arhitekata. Nikoga, nikada nije ostavljao ravnodušnim. Bio je čovek koji je govorio i pisao samo ono u šta je duboko verovao.

Njegova kreativna snaga i opčinjenost potencijalom mladih ljudi podsticala je na predan rad, posvećenost i disciplinu. Biti u njegovom radnom timu je bila čast i sreća ali i iznad svega ozbiljna profesionalna referenca.

Odlazak prof. dr Vladimira Macure, svima nama koji smo radili i sarađivali sa njim u Urbanističkom zavodu Beograda, stvorio je veliku tugu i nenadoknadivu prazninu.

KAKO VIDITE BEOGRAD 2041. GODINE? DELUJE DALEKO, ALI UPRAVO SE ODLUČUJE O SUDBINI GRADA

Ovako se zapitao dnevni  list Telegraf i uzeo značajnu ulogu svojim angažovanjem u učešću građana u izradi najznačajnijeg strateškog planskog dokumenta za grad Beograd.

U članku objavljenom 04.04.2021., redakcija dnevnog lista Telegraf je prepoznala važnost Generalnog urbanističkog plana Beograda do 2041.godine i mogućnost da putem ankete ostvari učešće javnosti  u kreiranju budućnosti grada u kojem živimo i u kojem će živeti naša deca.

Navode da je u pitanju važan dokument, koji definiše „mapu“ privrednog, kulturnog, saobraćajnog i ekološkog razvoja grada. GUP određuje glavne tokove saobraćaja, infrstrukturne čvorove, granice privrednih zona, gradskih centara i zona atrakcije, lokacije budućih važnih objekata poput mostova, železničkih stanica, tunela .

Takođe su prepoznali  da GUP ne daje konkretne odgovore na pitanja kako će izgledati neki bulevar, gde će se izgraditi koja zgrada, kako će se urediti neki park ili gde će nići novi spomenik, ali on daje važne smernice o tome kako će koji deo grada izgledati u budućnosti. I da GUP treba da da odgovor ne samo o tome u kom pravcu treba da se kreće razvoj pojedinačnih naselja, već i čitavog grada, i da glas pojedinca može biti uzet u obzir.

 

Više: Kako vidite Beograd 2041. godine? Deluje daleko, ali upravo se odlučuje o sudbini grada – Biznis Telegraf.rs

16. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA od 22. aprila do 20. maja 2021.

BINA se ove godine realizuje kroz četiri programske celine, a namera organizatora je da se kroz niz programskih formata – izložbi, predavanja, pratećih programa i tematskih šetnji, predstave kvalitetna ostvarenja koja su realizovana u oblasti arhitekture, sa posebnim osvrtom na Beograd i region, kao i na doprinos i domete koji su domaći arhitekti postigli u sferi savremenog stanovanja. Svi programi BINE su besplatni.

BINA fokus je centralna programska celina, u okviru koje će u Likovnoj Galeriji Kulturnog centra Beograda biti otvorena studijska izložba „Beogradska škola stanovanja od kraja 1950. do sredine 1980. – Kompleksnost ideja“ autorke Tanje Damljanović Konli i saradnice Dragane Mecanov.

Nakon Bogdana Bogdanovića, Nikole Dobrovića, Ivana Antića, Aleksandra Stjepanovića, 2021. godina biće u znaku postignuća naših stručnjaka u oblasti planiranja i projektovanja stambenih zona koji su kvalitetom svojih realizacija izborili status da budu međunarodno prepoznati kao Beogradska škola stanovanja.

U okviru BINA fokus segmenta, biće održano i više pratećih programa poput predavanja „Beogradska škola stanovanja“ Đorđa Alfirevića, promocije, razgovora povodom izlaska iz štampe reprint izdanja časopisa „Arhitektura urbanizam“, br. 74-77, okruglih stolova „Kolektivno stanovanje druge polovine 20. veka – iskustva istočne Evrope“ i „Savremeno stanovanje – na tragu Beogradske škole stanovanja“, kao i tematske šetnje, autorska vođenja kroz izložbu, kreativne radionice za decu i srednjoškolce… Ovaj segment programa se realizuje u saradnji sa: Do.ko.mo.mo Srbija i Institutom za arhitekturu i urbanizam Srbije/IAUS.

I ove godine kao i prethodnih, BINA izložbe čine okosnicu drugog segmenta manifestacije. Pored gore pomenute „Beogradska škola stanovanja“, biće ih otvoreno još pet.

Izložba „Cerak_40 godina posle“ autorke i kustoskinje Milenije Marušić biće postavljena u izlogu Kulturnog centra Beograda, na Trgu republike. Godine 2019. naselje Cerak-Vinogradi je dobilo status zaštićenog kulturnog dobra, što je jedinstven slučaj u ovom delu Evrope. Iste godine dokumentacija o ovom naselju uvrštena je u zbirku savremene arhitekture Muzeja MOMA u Njujorku. Izložba se realizuje u saradnji sa IAUS.

Izložba „Arhitektonski i urbanistički konkursi i arhitektonske nagrade 2020-21“ u organizaciji Društva arhitekata Beograda biće otvorena u Kulturnom centru Beograda, dok će aktuelni radovi mladih arhitektonskih studija MAIN Architects i STUDIO OBE (Beograd) biti predstavljeni u okviru izložbe „Ponesi svoj projekat“ u BINA paviljonu, na Grafičkom odseku Fakulteta Likovnih umetnosti.

Izložba pod nazivom „Enough is enough“ BETA bijenala iz Temišvara, koja će biti otvorena u Galeriji Kolektiv, predstaviće niz lokalnih i međunarodnih projekata koji su rekli „što je dosta, dosta je“. Ne čekajući na odluke „odozgo“ oni su odlučili da kroz svoje radove iskažu svoj odgovoran odnos u odnosu na našu planetu, na naše okruženje, ekonomiju i društvo u celini. Nagrađeni svetski radovi su selektovani prema kategorijama: Arhitektura, Dizajn enterijera, Grad i pejzaž i Efemerne intervencije, a kustosi izložbe su Anka Sioarec, Brinduša Tudor i Ilka Rubi.

Izložba „Arhitektonska nagrada Piranezi“, predstaviće u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti, Univerzitet umetnosti u Beogradu, Piranske dane arhitekture (Slovenija), i nacionalne selekcije najboljih realizovanih radova nastalih u poslednje dve godine u 10 zemalja srednje Evrope. U okviru pratećih programa izložbi biće organizovani brojni razgovori sa autorima i autorska vođenja kroz izložbe.

BINA je manifestacija koja za cilj ima i edukaciju najšire javnosti, i nameru da doprinese razumevanju, čuvanju, stvaranju i unapređenju kvalitetnijeg urbanog prostora. Imajući to u vidu, važan segment manifestacije čine BINA edukativni programi.

Kao i prethodnih godina, u toku trajanja BINE na programu će biti edukativne radionice za najmlađe, srednjoškolce, studente i sve zainteresovane građane, koje će biti organizovane u saradnji sa prof. Aleksandrom Stupar i Predragom Jovanovićem (Arhitektonski fakultet, Univerziteta u Beogradu) i Centrom za promociju nauke.

Takođe, u okviru edukativnog segmenta BINE, na programu će biti i predavanja „Savremena arhitektura“ i „Žene u arhitekturi“ predavača Milene Zindović, i tradicionalni seminar „Arhitekti, projektanti, praktičari“, važan zbog povezivanja prakse i profesionalnih kompanija. U okviru ovog segmenta biće organizovano i predstavljanje projekata mladih arhitektata i filmski program.

BINA šetnje, besplatne tematske šetnje kroz arhitekturu grada, čine poseban segment i namenjene su najširoj publici. Organizuju se u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, udruženjem Do.co.mo.mo Srbija, JKP-om Gradsko zelenilo, JKP-om Pogrebne usluge, Društvom arhitekata Beograda, Ženskim arhitektonskim društvom (ŽAD). Pored tradicionalnih šetnji kroz arhitekturu Beograda i ove godine planiran je i arhitektonski izlet u Suboticu.

BINA u 2021. godini obeležava 16 godina svog postojanja, tokom kojih je od inicijative grupe entuzijasta izrasla u relevantnu međunarodnu manifestaciju sa širokim spektrom institucionalnih i pojedinačnih partnera, navedeno je u saopštenju. Nizom raznovrsnih stručnih, ali i popularnih programa iz oblasti arhitekture i umetnosti, više od deceniju i po BINA obogaćuje kulturni život Beograda i Srbije. Tokom mesec dana trajanja festivala, BINA producira i nove programe iz oblasti arhitekture u najširem smislu i domaćin je brojnim međunarodnim programima. U periodu između dva festivala BINA programi gostuju u zemlji i regionu, dodaje se.

BINA se održava uz pokroviteljstvo Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja RS i Inženjerske komore Srbije, a uz podršku brojnih partnera i prijatelja manifestacije.

Više informacija: www.bina.rs

USKORO KONKURS ZA SPOMENIK DIANI BUDISAVLJEVIĆ

Sednica Odbora za podizanje spomenika Diani Budisavljević, kojoj je predsedavao zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, održana je u sredu, 31. mart 2021. u zdanju Starog dvora. Sastanku su prisustvovali glavni urbanista Beograda Marko Stojčić, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, direktorka Urbanističkog zavoda Beograda mr Vesna Tahov, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković i drugi.

Grad Beograd će narednih dana raspisati konkurs putem kojeg će pozvati umetnike da se jave i predlože rešenje za spomenik. Takođe, izabran je i žiri koji će odlučivati o izgledu budućeg spomenika.  Predsednik žirija je Leon Kojen, prema čijim rečima, podizanjem spomenika Beograd vraća dug Diani Budisavljević koji traje dugi niz decenija i da mu je veliko zadovoljstvo što su u žiriju ljudi koji imaju veliki lični ugled i koji će dati svoj doprinos da spomenik bude onakav kakav Diana Budisavljević zaslužuje. Direktorka Urbanističkog zavoda Beograda mr Vesna Tahov je pored članstva u Odboru za podizanje spomenika, imenovana i za člana žirija.

Očekuje se da do kraja ove, eventualno početkom sledeće godine, spomenik Diani Budisavljević bude postavljen.

 

„MITIĆEVA RUPA“ POSTAJE STAMBENO-POSLOVNI PROSTOR

Rani javni uvid, povodom izrade Plana detaljne regulacije za područje između ulica: Kralja Milana, Beogradske, Njegoševe i Svetozara Markovića, gradska opština Vračar, obavlja se u zgradi Gradske uprave Grada Beograda, 27. marta br. 43-45 (sala 2 u suterenu) od 15. marta do 29. marta 2021.godine, svakog radnog dana od 09 do 18 časova. Ovim planom detaljne regulacije na opštini Vračar, obuhvaćena su dva veoma atraktivna gradska bloka, površine od oko 3,3 hektara. Na osnovu učešća građana Vračara, uključujući udruženje „Topolska“, Društvo za ulepšavanje Vračara i druga, predstavljene su dosadašnje ideje za taj prostor, kao i planske odredbe i predlog plana.

U intervjuu datom za novinsko izdanje „Blic“, od 17.03.2021.godine, direktorka Urbanističkog zavoda Beograda, mr Vesna Tahov, precizirala je da je planskim rešenjem uvaženo postojeće korišćenje ove lokacije, kao i prvonagrađeno konkursno rešenje tako da se u bloku planiraju pešački prostori, koji se dalje povezuju sa okolnim javnim prostorima kao i javno korišćenje unutrašnjosti bloka. Za blok 10 se planira obavezno raspisivanje javnog međunarodnog arhitektonskog konkursa u cilju definisanja idejnog rešenja i arhitektonskog oblikovanja novoplanirane izgradnje. Takođe je istakla i to, da smo imajući u vidu značaj lokacije i zainteresovanost građana Vračara za planske aktivnosti, na samom početku izrade plana, a pre formalne procedure, pokušali da inspirišemo građane Beograda, kao i udruženja građana Vračara da se aktivno uključe i doprinesu promišljanjima o budućnosti ove lokacije.

U cilju upoznavanja javnosti sa istorijskim razvojem i dosadašnjim konkursnim i planskim rešenjima na ovoj lokaciji na sajtu Urbanističkog zavoda u rubrici „Planovi u izradi“ predstavljen je kompletan materijal i dokumentacija plana, pripremljen za javni uvid http://urbel.com/news/rani-javni-uvid-povodom-izrade-pdr-za-podrucje-izmedju-ulica-kralja-milana-beogradske-njegoseve-i-svetozara-markovica-gradska-opstina-vracar/ .

Izvor: https://www.blic.rs/vesti/beograd/miticeva-rupa-postaje-stambeno-poslovni-prostor-uvazene-sugestije-gradana-na-plan/vt3ezeb