КА ЕФИКАСНОЈ ЗАШТИТИ КРУНСКОГ ВЕНЦА

У Урбанистичком заводу Београда у току је израда Нацрта плана детаљне регулације амбијенталне целине „Крунски венац“- блокови између улица: Калениhева, Милешевска, Војводе Драгомира, Новопазарска и Максима Горког, Градска општина Врачар. Имајући у виду културни значај и урбанистичко архитектонску вредност овог дела града у Урбанистичком заводу је 27. априла 2021. године, одржан радни састанак са представницима Завода за заштиту споменика културе града Београда поводом усаглашавања планског решења и Услова и мера заштите.

Испред својих радних тимова састанку су присуствовали др Марина Павловић дипл.инж.арх., помоћник директора Завода за заштиту споменика културе града Београда и мр Весна Тахов, дипл.инж.геол. директор Урбанистичког завода Београда.

На састанку је био заједнички циљ ефикасна заштита, очување и унапређење урбаних и културно историјских вредности овог простора.  Да се подсетимо, целина Крунски венац, представља сегмент ширег градског центра, претежно стамбене намене, који се у урбаном смислу формирао у првим деценијама 20. века. Са аспекта заштите културног наслеђа из постојећег грађевинског фонда у оквиру планског подручја издвојен је низ објеката који су вредновани као: објекти културно-историјских, архитектонских, архитектонско-урбанистичких и објекти амбијенталних вредности. Аутори ових објеката су бројни, а неки од њих важе и за веома најзначајна имена предратне, међуратне и послератне архитектуре Београда: Валериј Сташевски, Никола Несторовиh, Момчило Белобрк, Јован Новаковиh, Јордан Петровиh, Војислав Зађина, Стеван Тоболар, Душан Бабиh, Михајло Јанковић, Александар Ацовиh, Ђура Борошић, Тихобран Маџаревић, К. Јовановић, Веселин Трипковић, Ана Швејкар. Због својих несумњивих вредности простор Крунског венца ужива статус претходне  заштите и у припреми је његово утврђивање за културно добро.

Током састанка су усаглашена сва предложена планска решења у сваком од дефинисаних блокова по питању висинске регулације постојећих и планираних објеката, регулација саобраћајних и јавних зелених површина, као и низ других детаља, имајући у виду да је заштита простора и јавни интерес примарни задатак израде овог планског документа.

САРАДЊА УРБАНИСТИЧКОГ ЗАВОДА БЕОГРАДА И МИНИСТАРСТВА ЕКОЛОГИЈЕ, ПРОСТОРНОГ ПЛАНИРАЊА И УРБАНИЗМА ЦРНЕ ГОРЕ

У склопу званичне посете Републици Србији, 5. априла 2021, проф. др Ратко Митровић, министар екологије, просторног планирања и урбанизма Црне Горе, разговарао је са руководством Урбанистичког завода Београда и Завода за урбанизам Новог Сада.

Састанку у Урбанистичком заводу Београда су присуствовали, поред Министра екологије, просторног планирања и урбанизма, проф. др Ратка Митровића и његовог радног тима  и Милена Марковић, представница амбасаде Црне Горе у Србији, мр Ђорђе Милић представник Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије, Даниела Корица, директор службе за урбанизам главног градског урбанисте Београда и мр Весна Тахов, директор Урбанистичког завода Београда са радним тимом.

На састанку су министар Митровић и његов радни тим упознати са стратегијама развоја и стратешким и оперативним плановима града Београда као и са студијама, анализама, пројектима и урбанистичко-техничким документима за спровођење планова.

Министар је изразио жељу за интензивирањем сарадње са Урбанистичким заводом Београда, како би се разменила искуства и добра пракса, посебно у изради планова и других планских докумената са акцентом на економској и еколошкој оправданости и друштвеној одрживости.

На  сајту министарства екологије, просторног планирања и урбанизма Црне Горе објављена је вест о почетку сарадње са најзначајнијим институцијама урбанистичког планирања у Србији:  Митровић: Интезивирати сарадњу са Урбанистичким заводом Београда и Заводом за урбанизам Нови Сад

ОДЛАЗАК ВЕЛИКАНА УРБАНИЗМА

Вест о смрти великог урбанисте, проф. др Владимира Мацуре је одјекнула у свим медијима. Дубоко поштовање човеку и стручњаку изузетних врлина, одаје и стручна и шира јавност. Архитекта Слободан Малдини је у дневном издању Новости дао осврт на дело и хуманост проф. др Владимира Мацуре. Опширније у чланку који се налази у прилогу

ПРОФ. ДР ВЛАДИМИР МАЦУРА (10.12.1942. – 6.4.2021.)

Са великом тугом јављамо да нас је напустио проф. др Владимир Мацура, директор Урбанистичког завода Београда у периоду од 2000 – 2004. године и саветник Урбанистичког завода Београда до 2005. године

Дипломирао је на архитектонском факултету Универзитета у Београду, 1966. године. На истом факултету је 1980. године одбранио докторску дисертацију под насловом: Развој чаршије и градског центра и Србији XIX и прве половине XX века.

Био је редовни професор на одсеку Пејзажна архитектура Шумарског факултета и научни саветник у Институту за архитектуру и урбанизам Србије (ИАУС). Оснивач је Центра за планирање урбаног развоја при Београд-пројекту (ЦЕП), Удружења урбаниста Србије и први председник и оснивач Салона урбанизма.

Од 1992. године се истрајно бавио проблематиком и становањем Рома. Био је председник Друштва за унапређивање ромских насеља, консултант Савета Европе, UN-HABITAT и OSCE/ODIHR. Његова професионална каријера прожета је научним радовима и радом у реалним урбанистичким околностима и проблемима. Аутор је и коаутор десетак књига и великог броја научних и стручних чланака. Руководио је израдом Генералног плана Београда 2021. (2003.год.). Својим луцидним промишљањем, огромним знањем и лакоћом стварања, оставио је дубок траг у урбаном ткиву Београда.

Важио је за једног од наших најугледнијих планера. За укупан рад у урбанизму Удружење урбаниста Србије доделило му је 1997. године престижну награду „Емилијан Јосимовић”. Награду за изузетна достигнућа у урбанизму доделила му је и Инжењерска комора Србије 2011. године.

Омиљени професор, врстан методолог, човек раскошног талента и стваралачке енергије инспирисао је генерације архитеката. Никога, никада није остављао равнодушним. Био је човек који је говорио и писао само оно у шта је дубоко веровао.

Његова креативна снага и опчињеност потенцијалом младих људи подстицала је на предан рад, посвећеност и дисциплину. Бити у његовом радном тиму је била част и срећа али и изнад свега озбиљна професионална референца.

Одлазак проф. др Владимира Мацуре, свима нама који смо радили и сарађивали са њим у Урбанистичком заводу Београда, створио је велику тугу и ненадокнадиву празнину.

КАКО ВИДИТЕ БЕОГРАД 2041. ГОДИНЕ? ДЕЛУЈЕ ДАЛЕКО, АЛИ УПРАВО СЕ ОДЛУЧУЈЕ О СУДБИНИ ГРАДА

Овако се запитао дневни  лист Телеграф и узео значајну улогу својим ангажовањем у учешћу грађана у изради најзначајнијег стратешког планског документа за град Београд.

У чланку објављеном 04.04.2021., редакција дневног листа Телеграф је препознала важност Генералног урбанистичког плана Београда до 2041.године и могућност да путем анкете оствари учешће јавности  у креирању будућности града у којем живимо и у којем ће живети наша деца.

Наводе да је у питању важан документ, који дефинише „мапу“ привредног, културног, саобраћајног и еколошког развоја града. ГУП одређује главне токове саобраћаја, инфрструктурне чворове, границе привредних зона, градских центара и зона атракције, локације будућих важних објеката попут мостова, железничких станица, тунела .

Такође су препознали  да ГУП не даје конкретне одговоре на питања како ће изгледати неки булевар, где ће се изградити која зграда, како ће се уредити неки парк или где ће нићи нови споменик, али он даје важне смернице о томе како ће који део града изгледати у будућности. И да ГУП треба да да одговор не само о томе у ком правцу треба да се креће развој појединачних насеља, већ и читавог града, и да глас појединца може бити узет у обзир.

 

Више: Kako vidite Beograd 2041. godine? Deluje daleko, ali upravo se odlučuje o sudbini grada – Biznis Telegraf.rs

16. Београдска интернационална недеља архитектуре – БИНА од 22. априла до 20. маја 2021.

БИНА се ове године реализује кроз четири програмске целине, а намера организатора је да се кроз низ програмских формата – изложби, предавања, пратећих програма и тематских шетњи, представе квалитетна остварења која су реализована у области архитектуре, са посебним освртом на Београд и регион, као и на допринос и домете који су домаћи архитекти постигли у сфери савременог становања. Сви програми БИНЕ су бесплатни.

БИНА фокус је централна програмска целина, у оквиру које ће у Ликовној Галерији Културног центра Београда бити отворена студијска изложба „Београдска школа становања од краја 1950. до средине 1980. – Комплексност идеја“ ауторке Тање Дамљановић Конли и сараднице Драгане Мецанов.

Након Богдана Богдановића, Николе Добровића, Ивана Антића, Александра Стјепановића, 2021. година биће у знаку постигнућа наших стручњака у области планирања и пројектовања стамбених зона који су квалитетом својих реализација изборили статус да буду међународно препознати као Београдска школа становања.

У оквиру БИНА фокус сегмента, биће одржано и више пратећих програма попут предавања „Београдска школа становања“ Ђорђа Алфиревића, промоције, разговора поводом изласка из штампе репринт издања часописа „Архитектура урбанизам“, бр. 74-77, округлих столова „Колективно становање друге половине 20. века – искуства источне Европе“ и „Савремено становање – на трагу Београдске школе становања“, као и тематске шетње, ауторска вођења кроз изложбу, креативне радионице за децу и средњошколце… Овај сегмент програма се реализује у сарадњи са: Do.ko.mo.mo Srbija и Институтом за архитектуру и урбанизам Србије/ИАУС.

И ове године као и претходних, БИНА изложбе чине окосницу другог сегмента манифестације. Поред горе поменуте „Београдска школа становања“, биће их отворено још пет.

Изложба „Церак_40 година после“ ауторке и кустоскиње Миленије Марушић биће постављена у излогу Културног центра Београда, на Тргу републике. Године 2019. насеље Церак-Виногради је добило статус заштићеног културног добра, што је јединствен случај у овом делу Европе. Исте године документација о овом насељу уврштена је у збирку савремене архитектуре Музеја MOMA у Њујорку. Изложба се реализује у сарадњи са ИАУС.

Изложба „Архитектонски и урбанистички конкурси и архитектонске награде 2020-21“ у организацији Друштва архитеката Београда биће отворена у Културном центру Београда, док ће актуелни радови младих архитектонских студија MAIN Architects и СТУДИО ОБЕ (Београд) бити представљени у оквиру изложбе „Понеси свој пројекат“ у БИНА павиљону, на Графичком одсеку Факултета Ликовних уметности.

Изложба под називом „Enough is enough“ БЕТА бијенала из Темишвара, која ће бити отворена у Галерији Колектив, представиће низ локалних и међународних пројеката који су рекли „што је доста, доста је“. Не чекајући на одлуке „одозго“ они су одлучили да кроз своје радове искажу свој одговоран однос у односу на нашу планету, на наше окружење, економију и друштво у целини. Награђени светски радови су селектовани према категоријама: Архитектура, Дизајн ентеријера, Град и пејзаж и Ефемерне интервенције, а кустоси изложбе су Анка Сиоарец, Бриндуша Тудор и Илка Руби.

Изложба „Архитектонска награда Пиранези“, представиће у Галерији Факултета ликовних уметности, Универзитет уметности у Београду, Пиранске дане архитектуре (Словенија), и националне селекције најбољих реализованих радова насталих у последње две године у 10 земаља средње Европе. У оквиру пратећих програма изложби биће организовани бројни разговори са ауторима и ауторска вођења кроз изложбе.

БИНА је манифестација која за циљ има и едукацију најшире јавности, и намеру да допринесе разумевању, чувању, стварању и унапређењу квалитетнијег урбаног простора. Имајући то у виду, важан сегмент манифестације чине БИНА едукативни програми.

Као и претходних година, у току трајања БИНЕ на програму ће бити едукативне радионице за најмлађе, средњошколце, студенте и све заинтересоване грађане, које ће бити организоване у сарадњи са проф. Александром Ступар и Предрагом Јовановићем (Архитектонски факултет, Универзитета у Београду) и Центром за промоцију науке.

Такође, у оквиру едукативног сегмента БИНЕ, на програму ће бити и предавања „Савремена архитектура“ и „Жене у архитектури“ предавача Милене Зиндовић, и традиционални семинар „Архитекти, пројектанти, практичари“, важан због повезивања праксе и професионалних компанија. У оквиру овог сегмента биће организовано и представљање пројеката младих архитектата и филмски програм.

БИНА шетње, бесплатне тематске шетње кроз архитектуру града, чине посебан сегмент и намењене су најширој публици. Организују се у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе града Београда, удружењем Do.co.mo.mo Srbija, ЈКП-ом Градско зеленило, ЈКП-ом Погребне услуге, Друштвом архитеката Београда, Женским архитектонским друштвом (ЖАД). Поред традиционалних шетњи кроз архитектуру Београда и ове године планиран је и архитектонски излет у Суботицу.

БИНА у 2021. години обележава 16 година свог постојања, током којих је од иницијативе групе ентузијаста израсла у релевантну међународну манифестацију са широким спектром институционалних и појединачних партнера, наведено је у саопштењу. Низом разноврсних стручних, али и популарних програма из области архитектуре и уметности, више од деценију и по БИНА обогаћује културни живот Београда и Србије. Током месец дана трајања фестивала, БИНА продуцира и нове програме из области архитектуре у најширем смислу и домаћин је бројним међународним програмима. У периоду између два фестивала БИНА програми гостују у земљи и региону, додаје се.

БИНА се одржава уз покровитељство Секретаријата за културу Града Београда, Министарства културе и информисања РС и Инжењерске коморе Србије, а уз подршку бројних партнера и пријатеља манифестације.

Више информација: www.bina.rs

УСКОРО КОНКУРС ЗА СПОМЕНИК ДИАНИ БУДИСАВЉЕВИЋ

Седница Одбора за подизање споменика Диани Будисављевић, којој је председавао заменик градоначелника Београда Горан Весић, одржана је у среду, 31. март 2021. у здању Старог двора. Састанку су присуствовали главни урбаниста Београда Марко Стојчић, заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, директорка Урбанистичког завода Београда мр Весна Тахов, директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић и други.

Град Београд ће наредних дана расписати конкурс путем којег ће позвати уметнике да се јаве и предложе решење за споменик. Такође, изабран је и жири који ће одлучивати о изгледу будућег споменика.  Председник жирија је Леон Којен, према чијим речима, подизањем споменика Београд враћа дуг Диани Будисављевић који траје дуги низ деценија и да му је велико задовољство што су у жирију људи који имају велики лични углед и који ће дати свој допринос да споменик буде онакав какав Диана Будисављевић заслужује. Директорка Урбанистичког завода Београда мр Весна Тахов је поред чланства у Одбору за подизање споменика, именована и за члана жирија.

Очекује се да до краја ове, евентуално почетком следеће године, споменик Диани Будисављевић буде постављен.

 

Главни градски урбаниста гост Београдске хронике

Данас 31.03.2021. РТС је у Београдској хроници угостио Марка Стојчића, Главног градског урбанисту Београда. Било је речи о најзначајнијим урбанистичким питањима и градјевинским радовима у Београду.

„МИТИЋЕВА РУПА“ ПОСТАЈЕ СТАМБЕНО-ПОСЛОВНИ ПРОСТОР

Рани јавни увид, поводом израде Плана детаљне регулације за подручје између улица: Краља Милана, Београдске, Његошеве и Светозара Марковића, градска општина Врачар, обавља се у згради Градске управе Града Београда, 27. марта бр. 43-45 (сала 2 у сутерену) од 15. марта до 29. марта 2021.године, сваког радног дана од 09 до 18 часова. Овим планом детаљне регулације на општини Врачар, обухваћена су два веома атрактивна градска блока, површине од око 3,3 хектара. На основу учешћа грађана Врачара, укључујући удружење „Тополска“, Друштво за улепшавање Врачара и друга, представљене су досадашње идеје за тај простор, као и планске одредбе и предлог плана.

У интервјуу датом за новинско издање „Блиц“, од 17.03.2021.године, директорка Урбанистичког завода Београда, мр Весна Тахов, прецизирала је да је планским решењем уважено постојеће коришћење ове локације, као и првонаграђено конкурсно решење тако да се у блоку планирају пешачки простори, који се даље повезују са околним јавним просторима као и јавно коришћење унутрашњости блока. За блок 10 се планира обавезно расписивање јавног међународног архитектонског конкурса у циљу дефинисања идејног решења и архитектонског обликовања новопланиране изградње. Такође је истакла и то, да смо имајући у виду значај локације и заинтересованост грађана Врачара за планске активности, на самом почетку израде плана, а пре формалне процедуре, покушали да инспиришемо грађане Београда, као и удружења грађана Врачара да се активно укључе и допринесу промишљањима о будућности ове локације.

У циљу упознавања јавности са историјским развојем и досадашњим конкурсним и планским решењима на овој локацији на сајту Урбанистичког завода у рубрици „Планови у изради“ представљен је комплетан материјал и документација плана, припремљен за јавни увид http://urbel.com/news/rani-javni-uvid-povodom-izrade-pdr-za-podrucje-izmedju-ulica-kralja-milana-beogradske-njegoseve-i-svetozara-markovica-gradska-opstina-vracar/ .

Извор: https://www.blic.rs/vesti/beograd/miticeva-rupa-postaje-stambeno-poslovni-prostor-uvazene-sugestije-gradana-na-plan/vt3ezeb