Studija javnih prostora – I faza

Studija javnih prostora Beograda – I faza
Analiza javnih prostora Starog grada 

Urbanistički zavod Beograda krajem 2009. godine završio je izradu I faze Studije javnih prostora Beograda – Analizu javnih prostora Starog grada.

Studija javnih prostora Beograda za potrebe urbanističkog planiranja I faza – Analiza javnih prostora Starog grada

Imajući u vidu da je javni prostor važan deo gradskog prostora, Urbanistički zavod je inicirao izradu Studije javnog prostora tokom 2007. godine, u vreme kada je na nekoliko važnih gradskih projekata uočeno da ne postoji strategija Grada prema zaštiti postojećih i formiranju novih javnih prostora u gradu. Smatrali smo da jedna celovita Studija javnih prostora Beograda, koja bi se, prvenstveno, uradila za potrebe urbanističkog planiranja, može da ima i druge mnogostruke pozitivne efekte, između ostalog, i na uvećanje svesti o važnosti i širokoj lepezi pozitivnih uticaja javnih prostora. Dobra dokumentaciona osnova i rezultati istraživanja mogu da budu osnov za definisanje celovite strategije razvoja javnih prostora, odgovarajućih urbanističkih normativa i standarda za Beograd, kao i programskih preporuka za buduće urbanističke planove i projekte, u oblasti, koja, trenutno, nije pokrivena takvom vrstom regulative.

 Uređenje i oprema javnih prostora Starog grada

U pokušaju da zainteresuje za temu profesionalnu javnosti i grad, tokom 2007. i 2008. godine, Urbanistički zavod Beograda organizovao je nekoliko izložbi koje su reprezentovale iskustva gradova kao što je Barselona i niz drugih, između ostalog i učesnici bijenala evropske nagrade za najbolji javni prostor u gradu.

Istovremeno je tokom 2008. i 2009. godine Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada dobio je na konkursu za finansiranje naučni projekat programa istraživanja u oblasti tehnološkog razvoja za period 2008-2010. godina u oblasti urbanizma i građevinarstva, a za projekat pod nazivom „Redefinisanje modela i tipova javnih prostora i unapređenje njihove obnove i korišćenja u prostornom i urbanističkomkom planiranju i projektovanju“, u kome je Urbanistički zavod prepoznat kao kvalifikovani učesnik i korisnik rezultata ovog naučnog projekta.

To je bio još jedan od povoda da Urbanistički zavod krajem 2008. godine skolopi ugovor o finansiranju iz budžeta grada Studije javnog prostora Beograda.

Prva faza Studije završena je krajem 2009. godine.