ZLATNA PLAKETA URBANISTIČKOM ZAVODU BEOGRADA

Povodom 60 godina postojanja i planiranja JP Zavod za urbanizam Niš dodelio je Urbanističkom zavodu Beograda Zlatnu plaketu za uspešnu višedecenijsku saradnju.

Veoma smo ponosni na priznanje koje smo dobili posebno zato što stiže iz jedne izuzetne planerske kuće koja uspešno traje u kontinuitetu šezdeset godina.

Zavod za urbanizam Niš formiran je Rešenjem Narodnog odbora Opštine Niš 29. decembra 1958. godine, a njegovo faktičko postojanje datira od 1. aprila 1959. godine. U svojih 60 godina trajanja Niški Zavod za urbanizam dokazao je smisao i potrebu planiranja kao postulata uređenja i razvoja ne samo grada Niša i njegovog regionalnog područja već i mnogo šire.

Nezaobilazno je pomenuti da je na inicijativu Društva urbanista Niša i uz podršku Zavoda, u Nišu 1991. godine organizovan Prvi Urbanistički salon Udruženja urbanista Srbije, koji je vremenom postao tradicionalna godišnja manifestacija Udruženja urbanista Srbije. Od 2007. godine prerasta i međunarodni Salon urbanizma i održava se svake druge godine u Nišu.

Ovako bogata delatnost i kompetitivnost najznačajnije kuće planiranja na jugu Srbije ostavila je značajan trag u nizu različitih planskih dokumenata koji daleko prevazilaze lokalni nivo, čineći i inicijalni prostorni osnov transgraničnog razvoja i saradnje.