ЗЛАТНА ПЛАКЕТА УРБАНИСТИЧКОМ ЗАВОДУ БЕОГРАДА

Поводом 60 година постојања и планирања ЈП Завод за урбанизам Ниш доделио је Урбанистичком заводу Београда Златну плакету за успешну вишедеценијску сарадњу.

Веома смо поносни на признање које смо добили посебно зато што стиже из једне изузетне планерске куће која успешно траје у континуитету шездесет година.

Завод за урбанизам Ниш формиран је Решењем Народног одбора Општине Ниш 29. децембра 1958. године, а његово фактичко постојање датира од 1. априла 1959. године. У својих 60 година трајања Нишки Завод за урбанизам доказао је смисао и потребу планирања као постулата уређења и развоја не само града Ниша и његовог регионалног подручја већ и много шире.

Незаобилазно је поменути да је на иницијативу Друштва урбаниста Ниша и уз подршку Завода, у Нишу 1991. године организован Први Урбанистички салон Удружења урбаниста Србије, који је временом постао традиционална годишња манифестација Удружења урбаниста Србије. Од 2007. године прераста и међународни Салон урбанизма и одржава се сваке друге године у Нишу.

Овако богата делатност и компетитивност најзначајније куће планирања на југу Србије оставила је значајан траг у низу различитих планских докумената који далеко превазилазе локални ниво, чинећи и иницијални просторни основ трансграничног развоја и сарадње.