Zelena prestonica Evrope 2022.

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić najavljuje kandidaturu Beograda za „Zelenu prestonicu Evrope” 2022. godine.

U svetlu rasprave Predloga plana generalne regulacije sistema zelenih površina grada Beograda na sednici Skupštine Grada Beograda, koja je zakazana za 29. avgust 2019. godine, gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić najavio je kandidaturu Beograda za „Zelenu prestonicu Evrope” 2022. godine. Reč je o konkursu koji raspisuje EU. Samo kandidovanje je veliki korak, jer podrazumeva ocenu trenutnog stanja i postavljanje jasnih kriterijuma za unapređenje u svakoj od 12 oblasti. Neke od njih su ublažavanje klimatskih promena, adaptacije na te promene, održiva urbana mobilnost, održiva namena zemljišta, priroda i biodiverzitet, kvalitet vazduha, nivo buke, tretiranje smeća, itd.

Gradonačelnik je podsetio da je u ovom trenutku oko 15 procenata teritorije grada pokriveno zelenim površinama i da je plan da ih do 2025. godine bude ukupno 25 procenata.

Pročitajte više na http://www.beograd.rs/cir/beoinfo/1763809-gradonacelnik-radojicic-posumljavanjem-i-ocuvanjem-prirodnih-dobara-do-zelene-prestonice-evrope/