Studenti sa MIT School of Architecture and Planning u poseti Zavodu

Stručni kadar Urbanističkog zavoda Beograda održao je 29. marta 2019. godine studentima sa MIT School of Architecture and Planning iz Kembridža, Masačusets, SAD predavanje o prostornom i urbanističkom planiranju Beograda.

U renoviranoj sali Zavoda govorilo se o istorijatu urbanističkog planiranja prestonice, delatnostima Urbanističkog zavoda Beograda, a poseban fokus predavanja bio je na beogradskom priobalju, njegovim potencijalima, planskim rešenjima i statusu. Studenti iz SAD su se zanimali i za nivoe planske dokumentacije u Srbiji kao i za sprovođenje i realizaciju urbanističko arhitektonskih konkursa u gradu Beogradu. U Zavod naše buduće kolege došle su pod vođstvom njihove profesorke i mentorke arh. Ane Miljački, koja vodi studijski program Master of Architecture Program pri MIT School of Architecture and Planning.

Poseta Urbanističkom zavodu inicirana je prošlogodišnjom proslavom Jubileja i izložbom koja je sada deo stalne postavke u holu Urbanističkog zavoda Beograda, a takođe i željom studenata da upoznaju instituciju u kojoj je izrađen GUP (1950.) koji su imali prilike da vide na izložbi „Stvaranje konkretne utopije, Arhitektura Jugoslavije, 1948-1980.“ („Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948 – 1980“) u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, 2018. godine. Posebno interesovanje studenti su pokazali za samu zgradu Zavoda, koju su sa velikim interesovanjem u polusatnom vođenom obilasku razgledali i upoznali.

Predavanje je održala arh. Jelena Đerić, a razgovore sa studentima vodile su arh. M.Lalošević. arh. A, Đorđević, arh, T.Tahov i arh. J.Božović.

Prilog pripremila:
Marija Lalošević
, 2.4.2019.