Студенти са MIT School of Architecture and Planning у посети Заводу

Стручни кадар Урбанистичког завода Београда одржао је 29. марта 2019. године студентима са MIT School of Architecture and Planning из Кембриџа, Масачусетс, САД предавање о просторном и урбанистичком планирању Београда.

У реновираној сали Завода говорило се о историјату урбанистичког планирања престонице, делатностима Урбанистичког завода Београда, а посебан фокус предавања био је на београдском приобаљу, његовим потенцијалима, планским решењима и статусу. Студенти из САД су се занимали и за нивое планске документације у Србији као и за спровођење и реализацију урбанистичко архитектонских конкурса у граду Београду. У Завод наше будуће колеге дошле су под вођством њихове професорке и менторке арх. Ане Миљачки, која води студијски програм Master of Architecture Program при MIT School of Architecture and Planning.

Посета Урбанистичком заводу иницирана је прошлогодишњом прославом Јубилеја и изложбом која је сада део сталне поставке у холу Урбанистичког завода Београда, а такође и жељом студената да упознају институцију у којој је израђен ГУП (1950.) који су имали прилике да виде на изложби „Стварање конкретне утопије, Архитектура Југославије, 1948-1980.“ („Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948 – 1980“) у Музеју модерне уметности у Њујорку, 2018. године. Посебно интересовање студенти су показали за саму зграду Завода, коју су са великим интересовањем у полусатном вођеном обиласку разгледали и упознали.

Предавање је одржала арх. Јелена Ђерић, а разговоре са студентима водиле су арх. М.Лалошевић. арх. А, Ђорђевић, арх, Т.Тахов и арх. Ј.Божовић.

Прилог припремила:
Марија Лалошевић
, 2.4.2019.