ПАМЕТНА РЕШЕЊА ЗА УРБАНЕ ИЗАЗОВЕ

Поводом 30 година дипломатских односа Србије и Кореје, организован је стручни Семинар, на коме су лидери и професионалци локалних самоуправа и ресорних институција разменили искуства са колегама из Кореје на тему „ Smart city “ и успостављања ефикасних градских услуга из области саобраћаја, јавног превоза, привреде, управљања отпадом и системом канализације.

Овом приликом представљен је развојни пут градова у Кореји – од традиционалног приступа до „Smart city“, примене паметних технологија у управљању градовима и могућности примене најбољих пракси у Србији у циљу унапређења градских услуга од значаја за становништво и привреду.

Кореја је проглашена за најиновативнију земљу на свету која је на најбољи начин применила „Smart city“ праксу и паметне технологије, а коју увелико имплементира у бројним земљама у развоју, које тренутно доживљавају убрзани економски развој. Семинар је био јединствена прилика да се размене искуства са Корејом, као једном од најразвијенијих земаља света и уједно сагледају могућности примене у Србији.

Амбасадор Републике Кореје Хјонг-ћан Че истакао је да овај семинар предстваља још једну добру прилику за размену мишљења о управљању градовима и проширивање сарадње између локалних и централних органа власти.

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић поздравио је учеснике семинара, говорећи о значају оваквих скупова, нагласио је да концепт „паметних градова” окупира све већу пажњу политичара, привредника и јавности (процене говоре да ће до 2030. године 75 одсто становништва живети у великим градовима, а до 2050. године чак 90 одсто).

Један од учесника био је и градоначелник града Гојанг Јојунг Ли, који је рекао да је приметно да у Србији долази до брзог раста информатичких технологија, нарочито увођењем електронске управе: Град Гојанг се фокусира на ИТ сектор, креативне индустрије и индустрије без димњака, а захваљујући близини Сеула има добре инфраструктурне околности. На прво место развоја „паметних градова ” ставља људе и циљ је да сви могу да уживају у предностима које такав град доноси, те да тако повећа и запошљавање суграђана.

На панел дискусији учествовали су представници Владе Републике Кореје, корејских градова Сеул и Бушеон, као и представници министарстава Републике Србије, председници градских општина, представници градских комуналних предузећа, Урбанистичког завода Београда и НАЛЕД-а.

Среда, 13. новембар 2019.