OTVOREN 41. SALON ARHITEKTURE

„Na ivici” – slogan je 41. Salona arhitekture koji je otvoren u Muzeju primenjene umetnosti. Salon arhitekture predstavlja sveobuhvatan pregled arhitektonske delatnosti u Srbiji, ali na izložbi učestvuje i jedan broj autora iz inostranstva, uglavnom iz regiona.

Tradicionalna izložba okupila je oko trista autora, u sto timova, koji će prikazati radove iz različitih oblasti arhitekture – javne objekte, stambene i industrijske zgrade, enterijere, eksperimentalne i istraživačke projekte i pisanje o arhitekturi.

Pregled arhitektonske delatnosti u Srbiji od 27. marta do 30. aprila 2019. Godine, upotpuniće brojni događaji i postavke. Specijalni gost Salona je gostujuća izložba „Arhitektura inventura 2016-2018”, koja po pozivu stiže iz Ljubljane i predstavlja izbor upravo završene bijenalne izložbe koju organizuje Udruženje arhitekata Ljubljane.
Izabranim sloganom „Na ivici“ pod kojim će se održati ovogodišnji 41. Salon arhitekture, označava se sveprisutni osećaj da su profesija arhitekte i arhitektura kao disciplina, koja je kroz istoriju imala suštastveni civilizacijski značaj, danas na ivici da izgube svrhu.

Među arhitektima je sve više izražen osećaj neizvesnosti pred izazovima bliske budućnosti u kojoj će ubrzana transformacija tehnologija dramatično menjati oblik i tempo prenosa i realizaciju arhitektonskih ideja. Ali i u kontekstu društvenih promena koje tehnologija i politika uzrokuju.

Takva situacija oseća se globalno, gde su mnogo povoljniji uslovi za arhitektonsku struku nego kod nas, i gde se o pitanjima arhitektonske profesije vodi stalna debata o tome šta sve utiče na arhitektonsku praksu i obrnuto kako taj rad može i treba da utiče na okolni svet, odnosno na razvoj nove i popravku postojeće urbane, arhitektonske i ekološke strukture i kulture i kako za to pridobiti i prosvetiti političke i finansijske centre moći.

Ova savremena pitanja položaja, vrednovanja i uticaja arhitektonske profesije su još značajnija u svetlu obeležavanja velikog arhitektonskog jubileja, 100 godina od osnivanja Bauhausa (1919-1933), tog pionirskog doba moderne arhitekture i umetnosti koji je imao sveopšti uticaj na arhitekturu, dizajn i kulturu življenja u XX veku.
Žiri u sastavu Relja Ivanić, Natalija Miodragović, Jurij Sadar, Dejan Todorović i Zlata Vuksanović Macura, dodelio je Gran pri Salona, Anđeli Karabašević i Vladislavu Sudžumu za projekat letnjih kuća u Kotoru.

Osvrt na događaje u medijima:
http://www.politika.rs/scc/clanak/426024/Otvoren-Salon-arhitekture
https://www.gradnja.rs/41-salon-arhitekture-2019-otvaranje/
https://www.danubeogradu.rs/2019/03/41-salon-arhitekture-u-beogradu/