ОТВОРЕН 41. САЛОН АРХИТЕКТУРЕ

„На ивици” – слоган је 41. Салона архитектуре који је отворен у Музеју примењене уметности. Салон архитектуре представља свеобухватан преглед архитектонске делатности у Србији, али на изложби учествује и један број аутора из иностранства, углавном из региона.

Традиционална изложба окупила је око триста аутора, у сто тимова, који ће приказати радове из различитих области архитектуре – јавне објекте, стамбене и индустријске зграде, ентеријере, експерименталне и истраживачке пројекте и писање о архитектури.

Преглед архитектонске делатности у Србији од 27. марта до 30. априла 2019. Године, употпуниће бројни догађаји и поставке. Специјални гост Салона је гостујућа изложба „Архитектура инвентура 2016-2018”, која по позиву стиже из Љубљане и представља избор управо завршене бијеналне изложбе коју организује Удружење архитеката Љубљане.
Изабраним слоганом „На ивици“ под којим ће се одржати овогодишњи 41. Салон архитектуре, означава се свеприсутни осећај да су професија архитекте и архитектура као дисциплина, која је кроз историју имала суштаствени цивилизацијски значај, данас на ивици да изгубе сврху.

Међу архитектима је све више изражен осећај неизвесности пред изазовима блиске будућности у којој ће убрзана трансформација технологија драматично мењати облик и темпо преноса и реализацију архитектонских идеја. Али и у контексту друштвених промена које технологија и политика узрокују.

Таква ситуација осећа се глобално, где су много повољнији услови за архитектонску струку него код нас, и где се о питањима архитектонске професије води стална дебата о томе шта све утиче на архитектонску праксу и обрнуто како тај рад може и треба да утиче на околни свет, односно на развој нове и поправку постојеће урбане, архитектонске и еколошке структуре и културе и како за то придобити и просветити политичке и финансијске центре моћи.

Ова савремена питања положаја, вредновања и утицаја архитектонске професије су још значајнија у светлу обележавања великог архитектонског јубилеја, 100 година од оснивања Баухауса (1919-1933), тог пионирског доба модерне архитектуре и уметности који је имао свеопшти утицај на архитектуру, дизајн и културу живљења у XX веку.
Жири у саставу Реља Иванић, Наталија Миодраговић, Јуриј Садар, Дејан Тодоровић и Злата Вуксановић Мацура, доделио је Гран при Салона, Анђели Карабашевић и Владиславу Суџуму за пројекат летњих кућа у Котору.

Осврт на догађаје у медијима:
http://www.politika.rs/scc/clanak/426024/Otvoren-Salon-arhitekture
https://www.gradnja.rs/41-salon-arhitekture-2019-otvaranje/
https://www.danubeogradu.rs/2019/03/41-salon-arhitekture-u-beogradu/