NAGRADA RANKO RADOVIĆ 2018 URBANISTIČKOM ZAVODU BEOGRADA ZA IZLOŽBU 70 GODINA PLANIRANJA BEOGRADA

Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije – ULUPUDS kao osnivač, Arhitektonski fakultet u Beogradu, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu – Departman za arhitekturu i urbanizam, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije – IAUS, Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca, kao suosnivači ustanovili su od 2006. godine Međunarodnu Nagradu Ranko Radović. Od 2008. godine u status suosnivača nagrade ušli su Urbanistički zavod Beograda i WIENERBERGER d.o.o. Kanjiža, od 2009. godine status suosnivača nagrade dobila je Inženjerska komora Srbije a od 2014. godine status suosnivača nagrade dobila je Radio televizija Srbije. Pokrovitelj Nagrade je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.
Nagrada se dodeljuje u tri kategorije za:

  1. Kritičko-teorijske tekstove o arhitekturi objavljene u prethodnoj kalendarskoj godini kao i u tekućoj godini do datuma dodele nagrade, i to za kritike, eseje, knjige, predavanja i pisanu reč uopšte;
  2. Realizovano arhitektonsko delo dovršeno u istom periodu;
  3. Televizijske emisije, izložbe ili multimedijalne prezentacije realizovane u istom
    periodu.

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović u kategoriji 3 (televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije) doneo je Odluku da nagradu za televizijske emisije, izložbe ili multimedijalne prezentacije dodeli: Urbanističkom zavodu Beograda, Odgovorno lice: mr Vesna Tahov, za izložbu 70 godina planiranja Beograda, Savsko šetalište, Kalemegdanska tvrđava, 2018.
Nagrada Ranko Radović za 2018. dodeljena je Urbanističkom zavodu Beograda u Zadužbini Ilije Milosavljevića Kolarca, 21. decembra 2018.godine.
Osvrt na događaj u medijima:
http://www.arte.rs/sr/vesti/nagrada_ranko_radovic_2018-12364
http://www.ulupuds.org.rs/NagradeIPriznanja.htm
https://www.danas.rs/kultura/od-osmanske-bastine-do-savremenog-urbanizma/