НАГРАДА РАНКО РАДОВИЋ 2018 УРБАНИСТИЧКОМ ЗАВОДУ БЕОГРАДА ЗА ИЗЛОЖБУ 70 ГОДИНА ПЛАНИРАЊА БЕОГРАДА

Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије – УЛУПУДС као оснивач, Архитектонски факултет у Београду, Факултет техничких наука у Новом Саду – Департман за архитектуру и урбанизам, Институт за архитектуру и урбанизам Србије – ИАУС, Задужбина Илије Милосављевића Коларца, као суоснивачи установили су од 2006. године Међународну Награду Ранко Радовић. Од 2008. године у статус суоснивача награде ушли су Урбанистички завод Београда и WIENERBERGER д.о.о. Кањижа, од 2009. године статус суоснивача награде добила је Инжењерска комора Србије а од 2014. године статус суоснивача награде добила је Радио телевизија Србије. Покровитељ Награде је Министарство културе и информисања Републике Србије.
Награда се додељује у три категорије за:

  1. Критичко-теоријске текстове о архитектури објављене у претходној календарској години као и у текућој години до датума доделе награде, и то за критике, есеје, књиге, предавања и писану реч уопште;
  2. Реализовано архитектонско дело довршено у истом периоду;
  3. Телевизијске емисије, изложбе или мултимедијалне презентације реализоване у истом
    периоду.

Жири за доделу Награде Ранко Радовић у категорији 3 (телевизијске емисије, изложбе, мултимедијалне презентације) донео је Одлуку да награду за телевизијске емисије, изложбе или мултимедијалне презентације додели: Урбанистичком заводу Београда, Одговорно лице: мр Весна Тахов, за изложбу 70 година планирања Београда, Савско шеталиште, Калемегданска тврђава, 2018.
Награда Ранко Радовић за 2018. додељена је Урбанистичком заводу Београда у Задужбини Илије Милосављевића Коларца, 21. децембра 2018.године.
Осврт на догађај у медијима:
http://www.arte.rs/sr/vesti/nagrada_ranko_radovic_2018-12364
http://www.ulupuds.org.rs/NagradeIPriznanja.htm
https://www.danas.rs/kultura/od-osmanske-bastine-do-savremenog-urbanizma/