IZGRADNJOM METROA KA ODRŽIVOJ SAOBRAĆAJNOJ INFRASTRUKTURI

Grad Beograd i Urbanistički zavod Beograda trenutno rade na Planu generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metro sistema, gde je već završen rani javni uvid, kao i na planu detaljne regulacije Makiškog polja, gde će početi izgradnja metroa.

Gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić prisustvovao je u utorak, 12.05.2020.godine, potpisivanju Sporazuma o donaciji u vezi sa realizacijom i finansiranjem projekta beogradskog metroa između Vlade Srbije i Vlade Francuske.

Sporazum su u Vladi Republike Srbije potpisali potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni.

Gradonačelnik Radojičić je istakao da je metro jedan od najvažnijih gradskih projekata o kome se govorilo decenijama unazad:

– Metro je važan, pre svega za građane Beograda, zato što će popraviti kvalitet transporta, a prema procenama njime će se prevoziti 30 odsto Beograđana. U ovom trenutku, kada imamo situaciju sa epidemijom, postaje još jasnije koliko je važno da se unapredi transportni sistem velikih gradova poput Beograda. Najvažnije je to što će Beograđani na ovaj način imati bolji kvalitet života – rekao je Radojičić.

S druge strane, prema rečima zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, Grad Beograd trenutno radi na Planu generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metro sistema, gde je već završen rani javni uvid, kao i na planu detaljne regulacije Makiškog polja, gde će početi izgradnja metroa. Ovi planski dokumenti predstavljaju osnov za izdavanje građevinskih dozvola za izgradnju metroa.

Tokom ove godine Grad Beograd je uradio geološke podloge za potrebe plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima razrade za prvu fazu prve linije metroa, izabran je konsultant za tehničku i savetodavnu pomoć tokom izrade projektno-tehničke dokumentacije za projekat beogradskog metroa, a radi se i geotehnički elaborat za projekat prve faze prve linije beogradskog metroa.

Prošle godine, francuska kompanija „Ežis”, prema ugovoru sa Gradom Beogradom, završila je Generalni projekat i Prethodnu studiju opravdanosti za metro linije 1 i 2 u Beogradu i sada nastavljaju posao, dodao je i da su ovim projektom usvojene trase „linije 1”, koja će povezati Železnik i Mirijevo, dužine 21,3 kilometra, sa 23 stanice, i „linije 2”, koja će povezati Železničku stanicu „Zemun” i Mirijevo, dužine 19,2 kilometra, sa 20 stanica.

Više na sajtu Skupštine grada Beograda:

https://www.beograd.rs/lat/beoinfo/1772966-gradonacelnik-radojicic-izgradnja-metroa-od-kapitalne-vaznosti-za-beograd-i-srbiju/

https://www.beograd.rs/lat/beoinfo/1772951-vesic-danas-krece-izrada-idejnog-projekta-za-metro-sledeci-korak-je-gradjevinska-dozvola/