ИЗГРАДЊОМ МЕТРОА КА ОДРЖИВОЈ САОБРАЋАЈНОЈ ИНФРАСТРУКТУРИ

Град Београд и Урбанистички завод Београда тренутно раде на Плану генералне регулације шинских система у Београду са елементима детаљне разраде за прву фазу прве линије метро система, где је већ завршен рани јавни увид, као и на плану детаљне регулације Макишког поља, где ће почети изградња метроа.

Градоначелник проф. др Зоран Радојичић присуствовао је у уторак, 12.05.2020.године, потписивању Споразума о донацији у вези са реализацијом и финансирањем пројекта београдског метроа између Владе Србије и Владе Француске.

Споразум су у Влади Републике Србије потписали потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и амбасадор Француске у Србији Жан-Луј Фалкони.

Градоначелник Радојичић је истакао да је метро један од најважнијих градских пројеката о коме се говорило деценијама уназад:

– Метро је важан, пре свега за грађане Београда, зато што ће поправити квалитет транспорта, а према проценама њиме ће се превозити 30 одсто Београђана. У овом тренутку, када имамо ситуацију са епидемијом, постаје још јасније колико је важно да се унапреди транспортни систем великих градова попут Београда. Најважније је то што ће Београђани на овај начин имати бољи квалитет живота – рекао је Радојичић.

С друге стране, према речима заменика градоначелника Београда Горана Весића, Град Београд тренутно ради на Плану генералне регулације шинских система у Београду са елементима детаљне разраде за прву фазу прве линије метро система, где је већ завршен рани јавни увид, као и на плану детаљне регулације Макишког поља, где ће почети изградња метроа. Ови плански документи представљају основ за издавање грађевинских дозвола за изградњу метроа.

Tоком ове године Град Београд је урадио геолошке подлоге за потребе плана генералне регулације шинских система у Београду са елементима разраде за прву фазу прве линије метроа, изабран је консултант за техничку и саветодавну помоћ током израде пројектно-техничке документације за пројекат београдског метроа, а ради се и геотехнички елаборат за пројекат прве фазе прве линије београдског метроа.

Прошле године, француска компанија „Ежис”, према уговору са Градом Београдом, завршила је Генерални пројекат и Претходну студију оправданости за метро линије 1 и 2 у Београду и сада настављају посао, додао је и да су овим пројектом усвојене трасе „линије 1”, која ће повезати Железник и Миријево, дужине 21,3 километра, са 23 станице, и „линије 2”, која ће повезати Железничку станицу „Земун” и Миријево, дужине 19,2 километра, са 20 станица.

Више на сајту Скупштине града Београда:

https://www.beograd.rs/lat/beoinfo/1772966-gradonacelnik-radojicic-izgradnja-metroa-od-kapitalne-vaznosti-za-beograd-i-srbiju/

https://www.beograd.rs/lat/beoinfo/1772951-vesic-danas-krece-izrada-idejnog-projekta-za-metro-sledeci-korak-je-gradjevinska-dozvola/