GRADONAČELNIK BEOGRADA PROF. DR ZORAN RADOJIČIĆ U POSETI URBANISTIČKOM ZAVODU BEOGRADA

17.09.2019. godine

Gradonačelnik Beograda, prof. dr Zoran Radojičić obišao je Urbanistički zavod Beograda povodom izrade prostornih i urbanističkih  planova za niz značajnih gradskih projekata. U Velikoj sali Urbanističkog zavoda, gradonačelnika Beograda dočekala je direktorka mr Vesna Tahov sa zaposlenima. Direktorka je istakla značaj i važnost ove posete za sadašnji i budući rad službe koja duže od sedamdeset godina obezbeđuje kontinualni planski razvoj Beograda. Ovom prilikom je navela da se u poslednje tri godine povećao obim posla i da Zavod trenutno radi na više od 140 planova.

Poseban akcenat je stavljen na nedavno usvojenom Planu generalne regulacije sistema zelenih površina Beograda, povodom kojeg je gradonačelnik izjavio: „Ovim planom omogućava se očuvanje i unapređenje zelenih površina i šuma u Beogradu i njime se stvaraju uslovi da Beograd bude bogatiji za oko 8.000 hektara šuma i javnih površina. To je duplo više od postojećih. Ovaj dokument pokazuje da smo ozbiljni u nameri da naš grad učinimo zelenijim i zdravijim. Odgovornim planiranjem idemo ka zelenijem Beogradu“. Pri tom je ukazao da zelene površine danas čine 15 odsto teritorije Beograda, a plan je da do 2025. godine zelenilo zauzme 25 odsto.

Gradonačelnik je između ostalog istakao važnost Plana za Tiršovu 2, i da će uskoro biti završen Plan detaljne regulacije za Klinički Centar Srbije. Takođe je pomenuo i
planove izmeštanja Zavoda za gerontologiju, Gradskog zavoda za plućne bolesti, Zavoda za kožne i venerične bolesti, kao i Ginekološko–akušerske klinike „Narodni front” na Bežanijsku kosu.

Gradonačelnik je pokazao interesovanje za rad i radno okruženje  zaposlenih, pa je tim povodom obišao i nekoliko kancelarija. U Sektoru za strateško planiranje imao je priliku da na neposredan način stekne uvid u proces planiranja na primeru kapitalnog projekta za Nacionalni stadion.

U izjavi za medije gradonačelnik se zahvalio svim zaposlenim stručnjacima što vredno i stručno rade na tome da se Beograd uspešno, kvalitetno i organizovano razvija. Istakao je zadovoljstvo da je planskom dokumentacijom sada prekriveno 70 odsto teritorije grada, što je duplo više u odnosu na period od pre pet godina. Takođe je potvrdio da je Urbanistički zavod veoma bitan za grad i da je tokom 70 godina postojanja značajno doprineo njegovom razvoju.

 

Izvori (fotografija i video zapis):

https://www.beograd.rs/lat/beoinfo/1764855-gradonacelnik-u-urbanistickom-zavodu-odgovornim-planiranjem-do-zelenijeg-beograda/#prettyPhoto[gallery1]/8/

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=507556