ГРАДОНАЧЕЛНИК БЕОГРАДА ПРОФ. ДР ЗОРАН РАДОЈИЧИЋ У ПОСЕТИ УРБАНИСТИЧКОМ ЗАВОДУ БЕОГРАДА

17.09.2019. године

Градоначелник Београда, проф. др Зоран Радојичић обишао је Урбанистички завод Београда поводом израде просторних и урбанистичких  планова за низ значајних градских пројеката. У Великој сали Урбанистичког завода, градоначелника Београда дочекала је директорка мр Весна Тахов са запосленима. Директорка је истакла значај и важност ове посете за садашњи и будући рад службе која дуже од седамдесет година обезбеђује континуални плански развој Београда. Овом приликом је навела да се у последње три године повећао обим посла и да Завод тренутно ради на више од 140 планова.

Посебан акценат је стављен на недавно усвојеном Плану генералне регулације система зелених површина Београда, поводом којег је градоначелник изјавио: „Овим планом омогућава се очување и унапређење зелених површина и шума у Београду и њиме се стварају услови да Београд буде богатији за око 8.000 хектара шума и јавних површина. То је дупло више од постојећих. Овај документ показује да смо озбиљни у намери да наш град учинимо зеленијим и здравијим. Одговорним планирањем идемо ка зеленијем Београду“. При том је указао да зелене површине данас чине 15 одсто територије Београда, а план је да до 2025. године зеленило заузме 25 одсто.

Градоначелник је између осталог истакао важност Плана за Тиршову 2, и да ће ускоро бити завршен План детаљне регулације за Клинички Центар Србије. Такође је поменуо и
планове измештања Завода за геронтологију, Градског завода за плућне болести, Завода за кожне и венеричне болести, као и Гинеколошко–акушерске клинике „Народни фронт” на Бежанијску косу.

Градоначелник је показао интересовање за рад и радно окружење  запослених, па је тим поводом обишао и неколико канцеларија. У Сектору за стратешко планирање имао је прилику да на непосредан начин стекне увид у процес планирања на примеру капиталног пројекта за Национални стадион.

У изјави за медије градоначелник се захвалио свим запосленим стручњацима што вредно и стручно раде на томе да се Београд успешно, квалитетно и организовано развија. Истакао је задовољство да је планском документацијом сада прекривено 70 одсто територије града, што је дупло више у односу на период од пре пет година. Такође је потврдио да је Урбанистички завод веома битан за град и да је током 70 година постојања значајно допринео његовом развоју.

 

Извори (фотографија и видео запис):

https://www.beograd.rs/lat/beoinfo/1764855-gradonacelnik-u-urbanistickom-zavodu-odgovornim-planiranjem-do-zelenijeg-beograda/#prettyPhoto[gallery1]/8/

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=507556