DVE PRVE NAGRADE URBANISTIČKOM ZAVODU BEOGRADA NA 28. MEĐUNARODNOM SALONU URBANIZMA UDRUŽENJA URBANISTA SRBIJE

Salon urbanizma je redovna godišnja manifestacija Udruženja urbanista Srbije koja predstavlja smotru najznačajnijih, aktuelnih ostvarenja u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, urbanističkog projektovanja i realizacija.

28. Međunarodni salon urbanizma, tradicionalno je održan u Nišu, kako mu i pripada, svake druge godine. Gostoprimljivost domaćina i program svečanog otvaranja podigli su lestvicu organizacije na zavidan nivo. Ove godine je bilo ukupno 154 izloženih radova. Izuzetna raznovrsnost tema i brojnost radova dakazala je složenost, odgovornost i lepotu delatnosti urbanizma i prostornog planiranja.

Veliku nagradu 28. Salona urbanizma, ponela je Strategija razvoja Republike Srbije do 2030. godine. Posebnim doprinosom se smatra što je u Srbiji po prvi put ustanovljen nacionalni dokument upravljanja urbanim razvojem. Strategijom se Srbija pozicionira kao jedna od prvih zemalja u regionu koja je napravila iskorak u prilagođavanju sistema urbanog razvoja standardima Evropske unije i novim urbanim agendama Evropske unije i Ujedinjenih nacija. Nosilac izrade Strategije je Ministarstvo građevinarstva, sobraćaja i infrastrukture republike Srbije uz tehničku podršku GIZ/AMBERO i Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije.

Urbanistički zavod Beograda JUP je dobitnik dveju prvih nagrada u domenu urbanizma:

Prva nagrada u kategoriji
3. GENERALNI URBANISTIČKI PLANOVI I PLANOVI GENERALNE REGULACIJE:
Plan generalne regulacije sistema zelenih površina Beograda
mr Anica Teofilović, dipl.inž.pejz.arh. i Katarina Čavić-Lakić dipl.inž.pejz.arh.

Prva nagrada u kategoriji
4. PLANOVI DETALJNE REGULACIJE:
Plan detaljne regulacije Topčiderske reke sa planiranim regulacijama i akumulacijama, gradske opštine Savski venac, Rakovica i Voždovac (1.faza)
Vojislav Milić, dipl.inž.građ., Nadežda Kovačević, dipl.inž.građ. i Maja Joković Potkonjak, dipl.inž. arh.