BINA – Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

U okviru Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2019 organizovana je u nedelju, 26. maja, studijska šetnja pod nazivom “Pančevo, priče o građevinama i građanima”.

Grad Pančevo predstavio je arhitekta iz Pančeva, Aleksandar Stanojlović, osnivač grafičkog studija “Žiža”, spesijalizovanog za primenjenu kartografiju i vizuelnu prezentaciju građevina i gradova.

 

Po jednom od retkih toplih i sunčanih dana ovoga maja šetnja je obuhvatila trgove, građevine, spomenike, muzej Stari Magistrat, novu opštinu, spomenike industrijskog nasleđa i manastir Vojlovicu.

 

U ovom gradu od velikog kulturno-istorijskog značaja za srpski narod, tokom šetnje predstavljena su samo neka od nepokretnih kulturnih dobara:

  • Staro gradsko jezgro – prostorna kulturno — istorijska celina od velikog značaja;
  • Zgrada Magistrata (podignuta u periodu 1833.-1838. god.)- spomenik kulture od velikog značaja;
  • Zgrada narodne pivare iz 1722. god. (osnivač Đorđe Vajfert)- spomenik kulture od velikog značaja;
  • Zgrada Gimnazije „Uroš Predić” ( od 1863. god više puta menjala ime do 1958. kada dobija ime po velikom srpskom slikaru Urošu Prediću) – spomenik kulture;
  • Kaćurina štamparija (objekat u kojem je snimana serija “Kralj Petar I”) – spomenik kulture;
  • Manastir Vojlovica kao vremenska kapija između srednjevekovne i barokne arhitekture i „haj-tek“ arhitekture Rafinerije nafte, stvarajući nadrealni prizor

Priču o nastanku grada upotpunio je kustos muzeja Stari Magistrat počev od arheološkog nalazišta Starčevo koje se nalazi na potezu između Dunava i današnjeg kompleksa Rafinerije nafte, preko priče o srpskoj Sparti – Vojnoj krajini kada je pod vođstvom vojvode Šupljikca, a potom  vojvode Knićanina izvojevana na kraći period autonomija Srba u Austijskoj monarhiji u kojoj Srbi nisu bili priznati kao narod, pa sve do priče o izuzetnom eksponatu muzejske postavke, prvoj verziji slike Paje Jovanovića “Seoba Srba”. Ovo remek delo srpskog slikarstva predstavlja  egzodus i stradanje srpskog naroda  gde su simbolički, kompoziciono ravnopravno apostrofirani crkva, vojska i narod.

Grad ravničarskog Banata okupan zelenilom u rano nedeljno popodne predstavlja oazu mira i spoj tradicionalnih građevina osamnaestog veka sa pojedinim zgradama tada moderne posleratne arhitekture,  ponekim savremenim objektom kao što je  najnovija stambena zgrada mladog arhitekte Dangubića sa interesantnim čipkastim brisolejima sve do industrijskog kompleksa Rafinerije nafte.

Tokom šetnje bilo je reči i o znamenitim ljudima koji su živeli ili neko kraće vreme boravili,  školovali se, gradili ga i u svakom slučaju ostavili svoj lični pečat na život Pančeva, poput Đorđa Vajferta, Uroša Predića, Mihajla Pupina i Nebojše Glogovca.

 

Prilog pripremile:
mr Dragana Minić-Šinžar, dia i Mirjana Baranjin, dia

29.5.2019.