ARHITEKTA ALEKSANDAR STJEPANOVIĆ – PROSTORI OBRAZOVANJA / NOVI BEOGRAD – NOVI SAD

BINA – Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

Nedelja, 19.05.2019. studijska šetnja

ARHITEKTA ALEKSANDAR STJEPANOVIĆ – PROSTORI OBRAZOVANJA / NOVI BEOGRAD – NOVI SAD

Opus profesora Aleksandra Stjepanovića predstavljen je kroz fenomene vezane za prelazak grada preko Save, zaboravljenu terminologiju i podsećanjem na mehanizme koji su rezultirali takvom arhitekturom: o konkursnoj praksi, laboratoriji stanovanja, ulozi univerziteta u planiranju gradskih centara i kasnijem napuštanju ovog načina planiranja i razvoja gradova.

Praksa integralnog urbanizma uslovila je planiranje i realizaciju velikih urbanih poteza kroz realizaciju konkursa – blok po blok. Profesor Aleksandar Stjepanović je, u različitim timovima, učestvovao na svim većim konkursima koji su bili raspisivani u zemlji, ali blokovi 22, 23 i 39 i Filozofski fakultet u Novom Sadu jesu njegova najveća realizovana dela u Srbiji – svako u različitom stepenu finalizacije.

Tematska šetnja je počela u Bloku 22, ispred – vrtića „Zeka“, zatim preko centra mesne zajednice do pešačke pasarele ka Bloku 23 i osnovne škole „Laza Kostić“ i kombinovanih dečijih ustanova „Pčelica“ i „Leptirić“, a zatim do Bloka 39 i Fakulteta dramskih umetnosti. Šetnja je završena na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Za realizaciju ove izuzetne studijske šetnje zaslužne su bile Jelica Jovanović, dia, doktorantkinja na Tehnološkom Univerzitetu u Beču, i Sonja Jankov samostalni istraživač, kustos i umetnik.