АРХИТЕКТА АЛЕКСАНДАР СТЈЕПАНОВИЋ – ПРОСТОРИ ОБРАЗОВАЊА / НОВИ БЕОГРАД – НОВИ САД

БИНА – Београдска интернационална недеља архитектуре

Недеља, 19.05.2019. студијска шетња

АРХИТЕКТА АЛЕКСАНДАР СТЈЕПАНОВИЋ – ПРОСТОРИ ОБРАЗОВАЊА / НОВИ БЕОГРАД – НОВИ САД

Опус професора Александра Стјепановића представљен је кроз феномене везане за прелазак града преко Саве, заборављену терминологију и подсећањем на механизме који су резултирали таквом архитектуром: о конкурсној пракси, лабораторији становања, улози универзитета у планирању градских центара и каснијем напуштању овог начина планирања и развоја градова.

Пракса интегралног урбанизма условила је планирање и реализацију великих урбаних потеза кроз реализацију конкурса – блок по блок. Професор Александар Стјепановић је, у различитим тимовима, учествовао на свим већим конкурсима који су били расписивани у земљи, али блокови 22, 23 и 39 и Филозофски факултет у Новом Саду јесу његова највећа реализована дела у Србији – свако у различитом степену финализације.

Тематска шетња је почела у Блоку 22, испред – вртића „Зека“, затим преко центра месне заједнице до пешачке пасареле ка Блоку 23 и основне школе „Лаза Костић“ и комбинованих дечијих установа „Пчелица“ и „Лептирић“, а затим до Блока 39 и Факултета драмских уметности. Шетња је завршена на Филозофском факултету у Новом Саду.

За реализацију ове изузетне студијске шетње заслужне су биле Јелица Јовановић, диа, докторанткиња на Технолошком Универзитету у Бечу, и Соња Јанков самостални истраживач, кустос и уметник.