АКЦИОНИ ПЛАНОВИ ЗА ЗЕЛЕНИЈИ И ЗДРАВИЈИ БЕОГРАД

У уторак, 3. децембра 2019. године, у Скупштини града Београда, одржан је округли сто поводом израде акционог плана за зелени град (GCAP) и акционог плана за одрживе изворе енергије и климу (SECAP). Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић је започео рад на овим акционим плановима прошлог октобра заједно са Европском банком за обнову и развој (EBRD). Како је прецизирао проф. др Зоран Радојичић, ова два акциона плана веома су важна за Београд, оцењујући да рад на њима напредује, те да су у израду укључени представници кључних градских и републичких институција, цивилног сектора, као и партнери у овом пројекту – EBRD.

Директорка EBRD за Западни Балкан Жужана Харгитај, нагласила је да је данас и званично почела јавна расправа са цивилним друштвом и невладиним организацијама о приоритету за град. Посредством EBRD, Београд је у „мрежи зелених градова”, а кандидатуром за „Зелену престоницу 2022”, на путу је ка остваривању тог циља.

Урбанистички завод Београда, једна је од релевантних институција које су укључене у реализацији овако важних акционих планова, имајући у виду да је израдио ПГР система зелених површина Београда, као један од најважнијих планова у области побољшања квалитета живота људи и животне средине.

По речима Жужане Харгитај, акциони планови морају да буду амбициозни, али морају и да се имплементирају. Након усвајања у Скупштини Града Београда, Савет EBRD финансијски ће помоћи њихову имплементацију.

опширније: https://www.beograd.rs/lat/beoinfo/1768049-radojicic-svi-zajedno-ka-zelenijem-i-zdravijem-gradu/