10. ЈУБИЛАРНИ МИКСЕР ФЕСТИВАЛ

Једна од главних локација десетог Миксер фестивала био је Музеј науке и технике у Скендербеговој улици где је, далеке 1893. године, пуштена у рад прва електрична централа у Београду за јавну расвету и трамваје. Ова зграда снажно симболише програмски концепт посвећен иновацијама које унапређују квалитет живота свих грађана. Илустративно, да смо у Лондону, звала би се „Tate Modern“ галерија.
Фестивал се одвијао у виду панел дискусија где су учесници могли у свом домену да осветле своје аспекте, изнесу аргументе и да допринесу поновној употреби урбаног наслеђа и цикличном развоју, савременом друштву, граду, заштити, култуном идентитету, економији и животној средини и изнад свега да покажу како сваки појединац у свом домену може да допринесе циркуларној економији и промоцији националних и локалних вредности.
На панелу о Циркуларној економији и индустријском наслеђу учествовали су:

  • Рифат Куленовић, директор Музеја науке и технике, Београд,
  • Синиша Жарин, директор фирме Мануал и Музеја заборављених уметности, Нови Сад,
  • Јелена Ђерић и Весна Теофиловић, архитекте Урбанистичког завода Београда,
  • Драгана Корица, Савет зелене градње, и
  • модератор др Жаклина Нина Глигоријевић, консултанткиња, Контура, Београд.

Искуства у свакодневном раду учесника панела имала су за циљ синергијско уклапање у актуелне стратегије одрживог, циркуларног планирања, економије и развоја. Потврдила се чињеница да је индустријско наслеђе ресурс а урбана рециклажа потреба. Са такавим приступом, могуће је стварање иницијатива, различитих пројеката, конференција, научних радова и стратегија које би се квалитетом неумитно препознавале у савременим светским и локалним пројектима.
Наше колегинице су представиле своја искуства и проблематику рада на студијама и плановима који су као циљ имали трансформацију и савремену афирмацију старих индустријских комплекса, попут комплекса Шећеране, електране „Снага и светлост“, објекта Бетон хале.