GRADONAČELNIK BEOGRADA PROF. DR ZORAN RADOJIČIĆ U POSETI URBANISTIČKOM ZAVODU BEOGRADA

17.09.2019. godine

Gradonačelnik Beograda, prof. dr Zoran Radojičić obišao je Urbanistički zavod Beograda povodom izrade prostornih i urbanističkih  planova za niz značajnih gradskih projekata. U Velikoj sali Urbanističkog zavoda, gradonačelnika Beograda dočekala je direktorka mr Vesna Tahov sa zaposlenima. Direktorka je istakla značaj i važnost ove posete za sadašnji i budući rad službe koja duže od sedamdeset godina obezbeđuje kontinualni planski razvoj Beograda. Ovom prilikom je navela da se u poslednje tri godine povećao obim posla i da Zavod trenutno radi na više od 140 planova.

Poseban akcenat je stavljen na nedavno usvojenom Planu generalne regulacije sistema zelenih površina Beograda, povodom kojeg je gradonačelnik izjavio: „Ovim planom omogućava se očuvanje i unapređenje zelenih površina i šuma u Beogradu i njime se stvaraju uslovi da Beograd bude bogatiji za oko 8.000 hektara šuma i javnih površina. To je duplo više od postojećih. Ovaj dokument pokazuje da smo ozbiljni u nameri da naš grad učinimo zelenijim i zdravijim. Odgovornim planiranjem idemo ka zelenijem Beogradu“. Pri tom je ukazao da zelene površine danas čine 15 odsto teritorije Beograda, a plan je da do 2025. godine zelenilo zauzme 25 odsto.

Gradonačelnik je između ostalog istakao važnost Plana za Tiršovu 2, i da će uskoro biti završen Plan detaljne regulacije za Klinički Centar Srbije. Takođe je pomenuo i
planove izmeštanja Zavoda za gerontologiju, Gradskog zavoda za plućne bolesti, Zavoda za kožne i venerične bolesti, kao i Ginekološko–akušerske klinike „Narodni front” na Bežanijsku kosu.

Gradonačelnik je pokazao interesovanje za rad i radno okruženje  zaposlenih, pa je tim povodom obišao i nekoliko kancelarija. U Sektoru za strateško planiranje imao je priliku da na neposredan način stekne uvid u proces planiranja na primeru kapitalnog projekta za Nacionalni stadion.

U izjavi za medije gradonačelnik se zahvalio svim zaposlenim stručnjacima što vredno i stručno rade na tome da se Beograd uspešno, kvalitetno i organizovano razvija. Istakao je zadovoljstvo da je planskom dokumentacijom sada prekriveno 70 odsto teritorije grada, što je duplo više u odnosu na period od pre pet godina. Takođe je potvrdio da je Urbanistički zavod veoma bitan za grad i da je tokom 70 godina postojanja značajno doprineo njegovom razvoju.

 

Izvori (fotografija i video zapis):

https://www.beograd.rs/lat/beoinfo/1764855-gradonacelnik-u-urbanistickom-zavodu-odgovornim-planiranjem-do-zelenijeg-beograda/#prettyPhoto[gallery1]/8/

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=507556

Zelena prestonica Evrope 2022.

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić najavljuje kandidaturu Beograda za „Zelenu prestonicu Evrope” 2022. godine.

U svetlu rasprave Predloga plana generalne regulacije sistema zelenih površina grada Beograda na sednici Skupštine Grada Beograda, koja je zakazana za 29. avgust 2019. godine, gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić najavio je kandidaturu Beograda za „Zelenu prestonicu Evrope” 2022. godine. Reč je o konkursu koji raspisuje EU. Samo kandidovanje je veliki korak, jer podrazumeva ocenu trenutnog stanja i postavljanje jasnih kriterijuma za unapređenje u svakoj od 12 oblasti. Neke od njih su ublažavanje klimatskih promena, adaptacije na te promene, održiva urbana mobilnost, održiva namena zemljišta, priroda i biodiverzitet, kvalitet vazduha, nivo buke, tretiranje smeća, itd.

Gradonačelnik je podsetio da je u ovom trenutku oko 15 procenata teritorije grada pokriveno zelenim površinama i da je plan da ih do 2025. godine bude ukupno 25 procenata.

Pročitajte više na http://www.beograd.rs/cir/beoinfo/1763809-gradonacelnik-radojicic-posumljavanjem-i-ocuvanjem-prirodnih-dobara-do-zelene-prestonice-evrope/

STRATEŠKI ZNAČAJ PROJEKTA BEOGRADSKOG METROA ZA SRBIJU

U Palati „Srbija”, 15.07.2019.godine, potpisana je Izjava o namerama o projektu beogradskog metroa između Vlade Republike Francuske, Vlade Republike Srbije i Grada Beograda.

Imajući u vidu strateški značaj projekta beogradskog metroa za Srbiju, potpisnici Izjave o namerama izrazili su želju da nastave zajedničke aktivnosti na finansijskom i tehničkom planu.

Opširnije u intervju gradonačelnika Beograda prof. dr Zorana Radojičića: http://www.beograd.rs/cir/beoinfo/1762807-radojicic-projekat-metroa-od-interesa-za-celu-srbiju-znacaj-prepoznaju-i-partneri-iz-francuske_2/

Građani odlučuju o sudbini Starog savskog mosta i nasledniku „Staklenca”

Za tri gradska projekta sledećeg meseca biće organizovane tri ankete.

Prema rečima arhitekte Marka Stojčića, gradskog urbaniste, o sudbini Starog savskog mosta, lokaciji na Trgu republike koju zauzima tržni centar „Staklenac” i sadržajima koji će oplemeniti budući linearni park izjašnjavaće se građani i njihove želje neće biti ignorisane. Glasanje će biti sprovedeno ili na portalu grada ili na namenski napravljenoj stranici na Fejsbuku, a učesnici ankete osim pitanja imaće i grafički prikaz i orijentacionu vrednost svakog projekta.

Članak posvećen ovoj temi objavljen je 15.07.2019. godine na sajtu dnevnog lista Politika: http://www.politika.rs/scc/clanak/433704/Beogradani-odlucuju-o-sudbini-Starog-savskog-mosta-i-nasledniku-Staklenca

Studenti iz Roterdama i Beograda u Urbanističkom zavodu Beograda

U okviru radionice Resilient Cities gosti Urbanističkog zavoda Beograda bili su studenti iz Roterdama i Beograda.

Polazeći od premise „Otpornosti grada“, odnosno grada koji je spreman da apsorbuje i oporavi se od bilo kakvog šoka ili stresa dok održava svoje osnovne funkcije, strukture i identitet, kao i da se prilagođava i napreduje suočavajući se sa stalnim promenama, studentima Arhitektonskog fakulteta iz Beograda i Fakulteta za građenu sredinu iz Roterdama prezentovani su projekat Zelena regulativa Beograda (četiri faze) i Studija beogradskog priobalja.

Prezentacije su održale i razgovor sa studentima vodile: mr Anica Teofilović, dipl.pejz.arh., master arh. Marija Kosović i master arh. Andrea Đorđević.

Priznanje VIII Međunarodnog Salona pejzažne arhitekture

Plaketa VIII Međunarodnog Salona pejzažne arhitekture 2019. godine u kategoriji „PLANOVI“, dodeljena je stručnom timu Urbanističkog zavoda Beograda za rad PLAN GENERALNE REGULACIJE SISTEMA ZELENIH POVRŠINA BEOGRADA.

Udruženje pejzažnih arhitekata Srbije, kao vodeća strukovna organizacija već duže od jedne i po decenije, predano i sa izuzetnim entuzijazmom organizuje bijenalni Salon pejzažne arhitekture. Sve dosadašnje stručne smotre predstavljaju traganje za kvalitetnim rešenjima, afirmišući struku i potvrđujući poziciju pejzažnog arhitekte kao stručnjaka širokog spektra delatnosti.

Na ovogodišnjem VIII Međunarodnom salonu pejzažne arhitekture, koji je takmičarskog karaktera, u konkurenciji 72 rada iz 17 zemalja, međunarodni Žiri dodelio je u kategoriji „Planovi“, priznanje za rad PLAN GENERALNE REGULACIJE SISTEMA ZELENIH POVRŠINA BEOGRADA. Sve čestitke našim kolegenicama i radnom timu na dobijenom priznanju.

Međunarodni naučno-stručni skup: 15. Letnja škola urbanizma – Sombor 2019.

Ovogodišnja 15. Letnja škola urbanizma održana je u Somboru od 30. maja do 1. juna 2019. godine, u organizaciji Udruženja urbanista Srbije, Republičkog geodetskog zavoda i grada Sombora kao domaćina.

Skupu je prisustvovalo preko 190 urbanista iz Srbije i regiona (Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije) i na njemu su prezentovana i diskutovana 32 rada u okviru tri tematske celine:

  1. URBANISTIČKO PLANIRANJE U NOVOM ZAKONU: OBJAŠNJENJA, ISKUSTVA I ŽELJE;
  2. ANALIZA PRIMENE NOVOG ZAKONA O POSTUPKU UPISA U KATASTAR NEPOKRETNOSTI, NACIONALNA INFRASTRUKTURA GEOPROSTORNIH PODATAKA – GEOSRBIJA, NOVI SADRŽAJI RGZ-OZAKONJENJE BESPRAVNO IZGRAĐENIH OBJEKATA; I
  3. BUDUĆNOST JE PRED NAMA! KAKVA JE?

Osim da poveže ljude iz branše i omogući razmenu iskustava u cilju unapređenja prakse, jedan od osnovnih ciljeva skupa je i kritička analiza zakonskog okvira urbanističke delatnosti, odnosno istraživanje trendova i mogućnosti koje definišu najnovije izmene Zakona. U tom cilju, u okviru rada „Argumenti za generalni urbanistički plan nove generacije“ dr Žakline Gligorijević i Ane Graovac, zakonski osnov za izradu generalnog urbanističkog plana doveden je u vezu sa ulogom i značajem koji GUP tradicionalno ima kao najvažniji gradski strateški planski dokument, koji je kroz istoriju oslikavao ne samo dugoročne težnje grada u domenu urbanog razvoja, već i značaj urbanističkog planiranja za gradsku upravu.

U prilogu „Argumenti za generalni urbanistički plan nove generacije“.

Javna prezentacija Plana održive urbane mobilnosti Beograda

Glavni urbanista Marko Stojčić održaće tribinu na temu „Plana održive urbane mobilnosti Beograda (POUM)”, u okviru koje će građanima predstaviti radionicu u šest tačaka. Događaj je zakazan za 5. jun u 18 časova u sali Skupštine Grada Beograda, Trg Nikole Pašića 6.
Stojčić će precizirati šta je plan održive urbane mobilniosti, ukazati na postojeće stanje, probleme i potencijale, te prezentovati scenarije razvoja grada, ciljeve i vizije.
Kako je tim povodom naglašeno, POUM ima više koristi za Beograd. Osnovni ciljevi su podizanje kvaliteta života smanjenjem negativnih uticaja saobraćaja na životnu sredinu, unapređivanje saobraćajne mreže i poboljšanje usluga javnog gradskog prevoza, uspostavljanje dobrih veza između različiih vidova saobraćaja, dostupnost i pristupačnost za veći broj građana, kao i promovisanje nemotorizovanih vidova saobraćaja. Takođe, ukazaće se i na važnost unapređivanja planskih dokumenata, prepoznavanja problema i uspostavljanja stalne interakcije i saradnje relevantnih lokalnih, nacionalnih i regionalnih aktera.
Pozivaju se građani da prisustvuju događaju i informišu se na ovu temu.
http://www.beograd.rs/cir/beoinfo/1761122-prezentacija-plana-odrzive-urbane-mobilnosti-beograda_2/

VIII Međunarodni Salon pejzažne arhitekture 2019.

Međunarodni Salon pejzažne arhitekture će se održati u periodu 5.06.2019 – 28.06.2019. godine. Salon je takmičarskog karaktera i podrazumeva dodelu priznanja najboljim radovima. Međunarodni Žiri ocenjuje selektovane radove i najbolje ocenjenim radovima može dodeliti sledeća priznanja Salona:

    • Veliku nagradu salona „GRAND PRIX“, koja se dodeljuje sveukupno najboljem radu koji to zavređuje po svom značaju i kvalitetu, i to iz kategorija: Realizovani projekti, Planovi ili Studije i istraživanja i
    • Priznanja (plakete) koje se dodeljuju po kategorijama radova: REALIZOVANI PROJEKTI, PROJEKTI (nerealizovani), PLANOVI, STUDIJE I ISTRAŽIVANJA, PUBLIKACIJE, MULTIMEDIJALNI RADOVI,STUDENTSKI RADOVI.

Na VIII Međunarodnom Salonu pejzažne arhitekture biće prikazana 72 rada iz različitih kategorija. Osim iz Srbije (34 rada), biće izloženi radovi su iz još 17 zemalja: Slovenije (5), Hrvatske (5), Grčke (4), Kine (4), Rumunije (2), Indije (2), Crne Gore (2), Turske (2), Ukrajine (2), Poljske (2), Bolivije (2), Ujedinjenih arapskih emirata (1), Bosne i Hercegovine (1), Španije (1), Italije (1), Belgije (1) i Brazila (1).
Tokom trajanja izložbe Salona, u Galeriji nauke i tehnike SANU, predviđeno je nekoliko pratećih događaja, odnosno predavanja i prezentacija, kao i jedan okrugli sto.
Detaljniji program događaja ovogodišnjeg Salona pejzažne arhitekture je u posebnom dokumentu.
http://www.upa.org.rs/wp-content/uploads/2019/06/Program-8-SPA-2019-srp-ciril.pdf