Arhitektura danas: Urbanizam/antiurbanizam

Značajniji urbanistički projekti u Beogradu, počinju tek nakon Drugog svetskog rata osnivanjem Urbanističkog zavoda, koji je prošle godine proslavio veliki jubilej – 70 godina postojanja. Šta je sve u tom dugom periodu urađeno, a šta propušteno?
null
O svemu tome u novom izdanju emisije RTS-a Arhitektura danas: Urbanizam/antiurbanizam. U emisiji učestvuju dekan arhitektonskog Fakulteta u Beogradu Vladan Đokić, direktorka Urbanističkog Zavoda Beograda Vesna Tahov i urbanista Žaklina Gligorijević.

Jubilej – 70 godina planiranja Beograda

Urbanistički zavod je 15.11.2018. svečano poslavio svoj jubilej, 70 godina planiranja Beograda, kroz međunarodnu konferenciju o budućnosti institucionalnog planiranja gradova i izložbu o 70 godina planiarnja Beograda.

Izlagači iz Tokija, Bangkoka i Beča su u uvodnim izlaganjima govorili o neophodnosti planiranja, inovativnim gradskim upravama i kreativnom miljeu gradova i različitim pristupima u planiranju svetskih gradova.
U drugom bloku kroz tri panela su domaći eksperti razmatrali mogućnosti unapređenja metodologije planiranja, statusa i upravljanja građevinskim zemljištem i značaju participacije i savremenih alata u planiranju.

U završnom bloku se direktorka Urbanističkog zavoda, Vesna Tahov, zahvalila srodnim urbanističkim institucijama, sekretarijatima Grada Beograda i međunarodnim organizacijama za višegodišnju dobru saradnju i doprinos unapređenju znanja i urbanističke struke.

Zahvaljujemo se svim saradnicima, kolegama i učesnicima konferencije što su svojim radom, izlaganjima i učešćem uveličali naš poseban događaj.

Vesić: Spomenik Dijani Budisavljević biće postavljen na Savskom keju

Odbor za podizanje spomenika Dijani Budisavljević kojim predsedava zamenik gradonačelnika Goran Vesić održao je danas sednicu.
Na sednici su donete odluke o podizanju spomenika i raspisivanju konkursa za idejno rešenje spomen obeležja Dijani Budisavljević.
Predsednik Odbora Goran Vesić izjavio je da je odlučeno da spomenik Dijani Budisavljević bude postavljen na Savskom keju na levoj obali Save pored Spomenika žrtvama logora na Sajmištu.

– Odbor će do kraja ove godine raspisati međunarodni konkurs za idejno rešenje spomenika Dijani Budisavljević. Očekujemo do sredine godine imamo izabrano rešenje za spomenik kako bi ono bilo realizovano u drugoj polovini godine – rekao je Vesić.

On je podsetio da je Dijana Budisavljević tokom Drugog svetskog rata spasila 15.336 srpske dece iz ustaških logora smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.
– Deca koju je spasavala bila su uglavnom sa Korduna i Kozare. Dijanina akcija bila jedna od najtežih i po broju spasenih najobimnijih humanitarnih akcija vezanih za koncentracione logore u Drugom svetskom ratu. Sećanjem na herojski čin Dijane Budisavljević borimo se protiv revizije istorije jer je sve više pokušaja u Hrvatskoj da se smanji broj žrtvava u Jasenovcu kao i da se ovaj strašni logor smrti prikaže kao radni logor za zabavu – poručio je zamenik gradonačelnika Beograda.

izvor

Salon urbanizma 2018

Urbanistički zavod Beograda osvojio je prvu nagradu na ovogodišnjem Međunarodnom Salonu urbanizma u Rumi, u kategoriji „PUBLIKACIJE“ za monografiju „70 godina Urbanističkog zavoda Beograd“. Autori i urednici su dr Žaklina Gligorijević i Ana Graovac, ali je za pripremu i realizaciju publikacije kao i ostalih delova jubilarne produkcije Zavoda zaslužan veliki tim kolega, saradnika i prijatelja, u i van Zavoda.

Ova nagrada je naše zajedničko priznanje, u slavu urbanizma i urbanističkih institucija.

Konferencija – Budućnost institucionalnog planiranja gradova (15.11.2018.)

Urbanistički zavod Beograda vas poziva da prisustvujete konferenciji “Budućnost institucionalnog planiranja gradova” povodom obeležavanja 70 godina svog postojanja.

Konferencija će se održati 15. novembra 2018. godine, u svečanoj sali Urbanističkog zavoda Beograda, sa početkom u 10 časova.

Inspiracija za razgovor biće nedavno održana izložba u sklopu proslave jubileja “70 godina planiranja Beograda”, iskustva urbanističke prakse u Beogradu i Srbiji kao i savremene prakse i iskustva svetskih gradova.

Informacije o predavačima možete preuzeti ovde.

Program konferencije možete preuzeti ovde (srpski | english).

Umro je naš kolega i prijatelj Branislav Brana Jovin

Napustio nas je, na pola posla, naš dragi prijatelj, kolega i veliki arhitekta

Branislav Brana Jovin.

Zahvalni smo mu za sve prespektive, projekte i objekte koji su učinili Beograd lepšim mestom a nas učili projektovanju i gradu, za majstorski projekat naše zgrade  koju volimo i ponosno pokazujemo arhitektama iz čitavog sveta, za makete i tekstove o Beogradu sedamdesetih i za lične priče i anegdote o izgradnji Novog Beograda.

Nedostajaće nam njegova energija i uzor kako se voli i brani profesija i veličina ličnosti da i kad se ne slaže sa nama bude uporno naš veliki i drag učitelj i prijatelj.

Kolege iz Urbanističkog zavoda Beograda

Sa otvaranja izložbe “70 godina Urbanističkog zavoda Beograda”

Na Savskom šetalištu Beogradske tvrđave sinoć je svečano otvorena izložba posvećena jubileju Urbanističkog zavoda Beograda. Između nekoliko stotina posetilaca i kolega bili su i savremenici 70 godina duge tradicije planiranja Beograda, njihove porodice, prijatelji i saradnici.

Izložbu su otvorili zamenik gradonačelnika gospodin Goran Vesić, Gradski urbanista, gospodin Milutin Folić i direktorka urbanističkog zavoda Beograda, gospođa Vesna Tahov.

Pogledajte fotografije sa otvaranja izložbe,

i osvrt na događaj u medijima:

u-a-s.rs
www.arh.bg.ac.rs
www.politika.rs
www.studiob.rs
www.danas.rs
www.beograd.rs
www.tanjug.rs
www.mojenaselje.com
www.aktuelno.net

Odbornici Skupštine grada usvojili su na sednici održanoj 26.06.2018. PDR Bloka 13 u Novom Beogradu, čiji je obrađivač Urbanisti zavod Beograda

Odbornici Skupštine grada usvojili su na sednici održanoj 26.06.2018. Plan detaljne regulacije Bloka 13 u Novom Beogradu, čiji je obrađivač Urbanistički zavod Beograda.

Ovim planom definisani su uslovi unapređenja kompleksa Palate „Srbija“, a po prvi put, definisana je lokacija, pravila uređenja i građenja objekta kulture od nacionalnog značaja – objekta koncertne dvorane (zgrade Beogradske filharmonije). Planu je prethodio javni urbanističko-arhitektonski konkurs, realizovan u saradnji Grada i Društva arhitekata Srbije, a pobedničko rešenje je implementirano u Plan. Izradom Plana rukovodile su arhitekte mr Milica Grozdanić i Jelena Đerić.

O planu, rešenju i daljoj realizaci možete u dnevnom listu “Politika“.

Studenti iz Koreje u poseti Zavodu

U sklopu saradnje sa Arhitektonskim fakultetom Beogradskog univerziteta Urbanistički zavod Beograda redovno učestvuje u međunarodnoj saradnji predstavljajući Beograd, njegovu urbanističku istoriju, vizije razvoja i planove. Ovoga puta su gosti Zavoda bili profesor Gun-Jong Mun sa studentima Keimung univerziteta u Daegu, Koreja. Beograd je partnerski univerzitet i prva stanica na studijskom putovanju po Regionu i gradovima Budvi, Kotoru i Dubrovniku. Tim Urbanističkog zavoda održao je uvodno predavanje i razgovarao o razvojnim projektima i planovima Beograda i Seula.

„Placemaking“ radionica u organizaciji Svetske banke, Republike Austrije i Programa urbanog partnerstva

21. i 22. juna 2018. godine, koleginice iz Urbanističkog zavoda Beograda učestvovale su u radionici „Placemaking“ organizovanoj od strane Svetske banke, Republike Austrije i Programa urbanog partnerstva. Radionica je održana u Oficirskom domu u Nišu, a pored predstavnika Urbanističkog zavoda Beograda učestvovali su i saradnici Glavnog urbaniste grada Beograda, predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture RS, kao i kolege iz Urbanističkog zavoda Niša i Novog Sada i drugi stručnjaci iz stručnih i obrazovnih institucija iz oblasti arhitektonskog i urbanističkog projektovanja.

Ovom prilikom, prezentovana je „placemaking“ tehnika planiranja sa ciljem aktivacije otvorenih javnih površina. Razgovaralo se o participativnom urbanom planiranju, a takođe i o ekonomskom, društvenom i kulturnom uticaju „placemaking-a” sa ciljem stvaranja dodatne vrednosti za okolno izgrađeno okruženje. Akcentovan je značaj uključivanja stanovnika i drugih korisnika prostora u proces planiranja, prikupljanje ideja o korišćenju javnih površina i aktiviranje građana i lokalnih preduzeća u kolektivnom razvoju urbanističkih projekata.

Strani predavači na radionici bili su arhitekte Kerstin Pluch i Roland Krebs, predavači sa Tehničkog univerziteta u Beču i članovi tima SuperWien. U fokusu radionice bio je deo obale Nišave u samoj centralnoj gradskoj zoni, a učesnici su kroz analizu lokacije, timski rad i primenu prezentovanih metoda osmislili predloge za aktivaciju i uređenje predmetnog obuhvata.