Umro je naš kolega i prijatelj Branislav Brana Jovin

Napustio nas je, na pola posla, naš dragi prijatelj, kolega i veliki arhitekta

Branislav Brana Jovin.

Zahvalni smo mu za sve prespektive, projekte i objekte koji su učinili Beograd lepšim mestom a nas učili projektovanju i gradu, za majstorski projekat naše zgrade  koju volimo i ponosno pokazujemo arhitektama iz čitavog sveta, za makete i tekstove o Beogradu sedamdesetih i za lične priče i anegdote o izgradnji Novog Beograda.

Nedostajaće nam njegova energija i uzor kako se voli i brani profesija i veličina ličnosti da i kad se ne slaže sa nama bude uporno naš veliki i drag učitelj i prijatelj.

Kolege iz Urbanističkog zavoda Beograda

Sa otvaranja izložbe “70 godina Urbanističkog zavoda Beograda”

Na Savskom šetalištu Beogradske tvrđave sinoć je svečano otvorena izložba posvećena jubileju Urbanističkog zavoda Beograda. Između nekoliko stotina posetilaca i kolega bili su i savremenici 70 godina duge tradicije planiranja Beograda, njihove porodice, prijatelji i saradnici.

Izložbu su otvorili zamenik gradonačelnika gospodin Goran Vesić, Gradski urbanista, gospodin Milutin Folić i direktorka urbanističkog zavoda Beograda, gospođa Vesna Tahov.

Pogledajte fotografije sa otvaranja izložbe,

i osvrt na događaj u medijima:

u-a-s.rs
www.arh.bg.ac.rs
www.politika.rs
www.studiob.rs
www.danas.rs
www.beograd.rs
www.tanjug.rs
www.mojenaselje.com
www.aktuelno.net

Odbornici Skupštine grada usvojili su na sednici održanoj 26.06.2018. PDR Bloka 13 u Novom Beogradu, čiji je obrađivač Urbanisti zavod Beograda

Odbornici Skupštine grada usvojili su na sednici održanoj 26.06.2018. Plan detaljne regulacije Bloka 13 u Novom Beogradu, čiji je obrađivač Urbanistički zavod Beograda.

Ovim planom definisani su uslovi unapređenja kompleksa Palate „Srbija“, a po prvi put, definisana je lokacija, pravila uređenja i građenja objekta kulture od nacionalnog značaja – objekta koncertne dvorane (zgrade Beogradske filharmonije). Planu je prethodio javni urbanističko-arhitektonski konkurs, realizovan u saradnji Grada i Društva arhitekata Srbije, a pobedničko rešenje je implementirano u Plan. Izradom Plana rukovodile su arhitekte mr Milica Grozdanić i Jelena Đerić.

O planu, rešenju i daljoj realizaci možete u dnevnom listu “Politika“.

Studenti iz Koreje u poseti Zavodu

U sklopu saradnje sa Arhitektonskim fakultetom Beogradskog univerziteta Urbanistički zavod Beograda redovno učestvuje u međunarodnoj saradnji predstavljajući Beograd, njegovu urbanističku istoriju, vizije razvoja i planove. Ovoga puta su gosti Zavoda bili profesor Gun-Jong Mun sa studentima Keimung univerziteta u Daegu, Koreja. Beograd je partnerski univerzitet i prva stanica na studijskom putovanju po Regionu i gradovima Budvi, Kotoru i Dubrovniku. Tim Urbanističkog zavoda održao je uvodno predavanje i razgovarao o razvojnim projektima i planovima Beograda i Seula.

„Placemaking“ radionica u organizaciji Svetske banke, Republike Austrije i Programa urbanog partnerstva

21. i 22. juna 2018. godine, koleginice iz Urbanističkog zavoda Beograda učestvovale su u radionici „Placemaking“ organizovanoj od strane Svetske banke, Republike Austrije i Programa urbanog partnerstva. Radionica je održana u Oficirskom domu u Nišu, a pored predstavnika Urbanističkog zavoda Beograda učestvovali su i saradnici Glavnog urbaniste grada Beograda, predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture RS, kao i kolege iz Urbanističkog zavoda Niša i Novog Sada i drugi stručnjaci iz stručnih i obrazovnih institucija iz oblasti arhitektonskog i urbanističkog projektovanja.

Ovom prilikom, prezentovana je „placemaking“ tehnika planiranja sa ciljem aktivacije otvorenih javnih površina. Razgovaralo se o participativnom urbanom planiranju, a takođe i o ekonomskom, društvenom i kulturnom uticaju „placemaking-a” sa ciljem stvaranja dodatne vrednosti za okolno izgrađeno okruženje. Akcentovan je značaj uključivanja stanovnika i drugih korisnika prostora u proces planiranja, prikupljanje ideja o korišćenju javnih površina i aktiviranje građana i lokalnih preduzeća u kolektivnom razvoju urbanističkih projekata.

Strani predavači na radionici bili su arhitekte Kerstin Pluch i Roland Krebs, predavači sa Tehničkog univerziteta u Beču i članovi tima SuperWien. U fokusu radionice bio je deo obale Nišave u samoj centralnoj gradskoj zoni, a učesnici su kroz analizu lokacije, timski rad i primenu prezentovanih metoda osmislili predloge za aktivaciju i uređenje predmetnog obuhvata.

Poseta arhitekata švajcarskih biroa zgradi Urbanističkog zavoda Beograda

Arhitekte iz Ciriha, u okviru svog stručnog putovanja vezanog za modernu arhitekturu u Evropi, u nekoliko grupa posetili su Urbanistički zavod Beograda. U okviru isplanirane ture, Zavod ih je ugostio i oranizovao malu prezentaciju vezanu za arhitekturu samog objekta, njegovo korišćenje, promene nastale sa vremnom i njen značaj u srpskoj arhitekturi. Zajedno smo prodiskutovali o novim tendencijama u urbanizmu i prošetali se zgradom.

Na Arhitektonskom fakultetu je 08.06.2018. održana izložba i prezentacija završnih radova studenata druge godine

Na Arhitektonskom fakultetu je 08.06.2018. održana izložba i prezentacija završnih radova studenata druge godine u okviru predmeta Održive urbane zajednice, koji su za temu imali tramsformaciju kompleksa fabrike ”IMT” na Novom Beogradu. Na poziv profesorke Ksenije Lalović, tim iz Urbnističkog zavoda je kroz niz predavanja početkom letnjeg semestra detaljnije upoznao studente sa predmetnom lokacijom i predstavio kako se ona planira u praksi. Na predavanjima su otvorene brojne debate i pokrenuta mnoga pitanja, pa verujemo da smo time bar donekle doprineli veoma profesionalnom pristupu i visokom kvalitetu radova koji su prezentovani. Kako je u Urbanističkom zavodu u toku izrada plana detaljne regulacije za ovo područje, u nastavku saradnje sa AF početkom naredne školske godine planiramo da organizujemo izložbu najuspešnijih radova u holu naše zgrade.

Nagrada Inženjerske komore Srbije dr Žaklini Gligorijević, dipl. inž. arh, iz Urbanističkog zavoda Beograda za izvanredan doprinos u domenu urbanističkog planiranja, urbanističkog i arhitektonskog projektovanja, stručne i naučne publicistike, kao i za delovanje na organizaciji stručnih savetovanja

Povodom 15 godina od osnivanja, Inženjerska komora Srbije svečano je obeležila “Dan Inženjerske komore Srbije“, 14. juna 2018. godine u Legatu Petra Lubarde u Beogradu. http://www.ingkomora.org.rs/vesti/?s=15-06-2018-001
Na svečanosti su dodeljene godišnje nagrade Inženjerske komora Srbije u tri kategorije. Nagrada za životno delo dodeljena je prof. dr Mihailu Muravljovu, dipl. građ. inž, za jedinstven doprinos u stručnom, pedagoškom i naučnom radu u oblasti teorije i prakse građevinskog inženjerstva, poznavanja i unapređivanja tehnologije i primene građevinskih materijala, projektovanja i izvođenja složenih i naprednih konstrukcija, i višedecenijskom delovanju na obrazovanju i usavršavanju mladih stručnjaka, za šta je primio brojna naučna i stručna priznanja, kao i za dugogodišnji rad u stručnim organizacijama i telima u kojima se uspešno zalagao za održanje visokih profesionalnih standarda i za emancipaciju i društveni status inženjerskih struka na nacionalnom i međunarodnom nivou.
Nagrade za izuzetno dostignuće u struci iz delatnosti članova Komore dodeljene su dr Žaklini Gligorijević, dipl. inž. arh, za izvanredan doprinos u domenu urbanističkog planiranja, urbanističkog i arhitektonskog projektovanja, stručne i naučne publicistike, kao i za delovanje na organizaciji stručnih savetovanja i Mirjani Vašut, dipl. pr. planeru za izvanredna dostignuća i doprinos u rukovođenju svim vrstama planskih dokumenata za teritoriju jedinica lokalne samouprave, za realizovane izmene i dopune Plana detaljne regulacije radne zone „Panonija Energy“ na teritoriji Sremske Mitrovice.
Nagrada za ostvarivanje izuzetnih rezultata na početku stručne karijere dodeljena je Andriji Zoriću, master inž. građ. kao autoru i koautoru brojnih naučnih i stručnih radova, i kao projektantu i projektantu saradniku na većem broju objekata.

Letnja škola urbanizma

U Stanišićima, u Republici Srpskoj je održana Letnja škola urbanizma Udruženja urbanista Srbije.
Urbanistički zavod Beograda je u velikom broju prisustvovao prvog dana skupu i aktivno učestvovao se dve prezentacije tokom dva konferencijska dana. U prvoj je predstavljen praktikum za lokalne samouprave u Srbiji Kako do kvalitetnog Urbanističkog plana, načinima za aktivnije i kvalitetnije urbanističko planiranje. Druga prezentacija predstavlja promociju i iskustva legendarnog Generalnog plana Beograda 2000, usvojenog 1972. Godine, kao reprezenta bogate produkcije koju tim za obeležavanje jubileja, 70 godina Zavoda, istražuje čitave 2018.godine.

DRUGI OKRUGLI STO U OKVIRU BINA 2018

Urbanistički zavod Beograda vas poziva 25. 05. 2018. u 14.00 sati na
DRUGI OKRUGLI STO U OKVIRU BINA 2018
KOMUNIKACIJA U PLANIRANJU GRADA – ISKUSTVO URBANISTIČKOG ZAVODA BEOGRADA

O planiranju i izgradnji grada u komunikaciji između arhitekata projektanata i urbanista

Učestvuju: Milan Lojanica, Vladimir Lojanica, Miodrag Ferenčak,
Moderator: Milica Joksić