Архитектура данас: Урбанизам/антиурбанизам

Значајнији урбанистички пројекти у Београду, почињу тек након Другог светског рата оснивањем Урбанистичког завода, који је прошле године прославио велики јубилеј – 70 година постојања. Шта је све у том дугом периоду урађено, а шта пропуштено?
null
О свему томе у новом издању емисије РТС-а Архитектура данас: Урбанизам/антиурбанизам. У емисији учествују декан архитектонског Факултета у Београду Владан Ђокић, директорка Урбанистичког Завода Београда Весна Тахов и урбаниста Жаклина Глигоријевић.

Јубилеј – 70 година планирања Београда

Урбанистички завод је 15.11.2018. свечано пославио свој јубилеј, 70 година планирања Београда, кроз међународну конференцију о будућности институционалног планирања градова и изложбу о 70 година планиарња Београда.

Излагачи из Токија, Бангкока и Беча су у уводним излагањима говорили о неопходности планирања, иновативним градским управама и креативном миљеу градова и различитим приступима у планирању светских градова.
У другом блоку кроз три панела су домаћи експерти разматрали могућности унапређења методологије планирања, статуса и управљања грађевинским земљиштем и значају партиципације и савремених алата у планирању.

У завршном блоку се директорка Урбанистичког завода, Весна Тахов, захвалила сродним урбанистичким институцијама, секретаријатима Града Београда и међународним организацијама за вишегодишњу добру сарадњу и допринос унапређењу знања и урбанистичке струке.

Захваљујемо се свим сарадницима, колегама и учесницима конференције што су својим радом, излагањима и учешћем увеличали наш посебан догађај.

Весић: Споменик Дијани Будисављевић биће постављен на Савском кеју

Одбор за подизање споменика Дијани Будисављевић којим председава заменик градоначелника Горан Весић одржао је данас седницу.
На седници су донете одлуке о подизању споменика и расписивању конкурса за идејно решење спомен обележја Дијани Будисављевић.
Председник Одбора Горан Весић изјавио је да је одлучено да споменик Дијани Будисављевић буде постављен на Савском кеју на левој обали Саве поред Споменика жртвама логора на Сајмишту.

– Одбор ће до краја ове године расписати међународни конкурс за идејно решење споменика Дијани Будисављевић. Очекујемо до средине године имамо изабрано решење за споменик како би оно било реализовано у другој половини године – рекао је Весић.

Он је подсетио да је Дијана Будисављевић током Другог светског рата спасила 15.336 српске деце из усташких логора смрти у Независној Држави Хрватској.
– Деца коју је спасавала била су углавном са Кордуна и Козаре. Дијанина акција била једна од најтежих и по броју спасених најобимнијих хуманитарних акција везаних за концентрационе логоре у Другом светском рату. Сећањем на херојски чин Дијане Будисављевић боримо се против ревизије историје јер је све више покушаја у Хрватској да се смањи број жртвава у Јасеновцу као и да се овај страшни логор смрти прикаже као радни логор за забаву – поручио је заменик градоначелника Београда.

извор

Салон урбанизма 2018

Урбанистички завод Београда освојио је прву награду на овогодишњем Међународном Салону урбанизма у Руми, у категорији „ПУБЛИКАЦИЈЕ“ за монографију „70 година Урбанистичког завода Београд“. Аутори и уредници су др Жаклина Глигоријевић и Ана Граовац, али је за припрему и реализацију публикације као и осталих делова јубиларне продукције Завода заслужан велики тим колега, сарадника и пријатеља, у и ван Завода.

Ова награда је наше заједничко признање, у славу урбанизма и урбанистичких институција.

Конференција – Будућност институционалног планирања градова (15.11.2018.)

Урбанистички завод Београда вас позива да присуствујете конференцији “Будућност институционалног планирања градова” поводом обележавања 70 година свог постојања.

Конференција ће се одржати 15. новембра 2018. године, у свечаној сали Урбанистичког завода Београда, са почетком у 10 часова.

Инспирација за разговор биће недавно одржана изложба у склопу прославе јубилеја “70 година планирања Београда”, искуства урбанистичке праксе у Београду и Србији као и савремене праксе и искуства светских градова.

Информације о предавачима можете преузети овде.

Програм конференције можете преузети овде (srpski | english).

Умро је наш колега и пријатељ Бранислав Брана Јовин

Напустио нас је, на пола посла, наш драги пријатељ, колега и велики архитекта

Бранислав Брана Јовин.

Захвални смо му за све преспективе, пројекте и објекте који су учинили Београд лепшим местом а нас учили пројектовању и граду, за мајсторски пројекат наше зграде  коју волимо и поносно показујемо архитектама из читавог света, за макете и текстове о Београду седамдесетих и за личне приче и анегдоте о изградњи Новог Београда.

Недостајаће нам његова енергија и узор како се воли и брани професија и величина личности да и кад се не слаже са нама буде упорно наш велики и драг учитељ и пријатељ.

Колеге из Урбанистичког завода Београда

Са отварања изложбе “70 година Урбанистичког завода Београда”

На Савском шеталишту Београдске тврђаве синоћ је свечано отворена изложба посвећена јубилеју Урбанистичког завода Београда. Између неколико стотина посетилаца и колега били су и савременици 70 година дуге традиције планирања Београда, њихове породице, пријатељи и сарадници.

Изложбу су отворили заменик градоначелника господин Горан Весић, Градски урбаниста, господин Милутин Фолић и директорка урбанистичког завода Београда, госпођа Весна Тахов.

Погледајте фотографије са отварања изложбе,

и осврт на догађај у медијима:

u-a-s.rs
www.arh.bg.ac.rs
www.politika.rs
www.studiob.rs
www.danas.rs
www.beograd.rs
www.tanjug.rs
www.mojenaselje.com
www.aktuelno.net

Одборници Скупштине града усвојили су на седници одржаној 26.06.2018. ПДР Блокa 13 у Новом Београду, чији је обрађивач Урбанисти завод Београда

Одборници Скупштине града усвојили су на седници одржаној 26.06.2018. План детаљне регулације Блокa 13 у Новом Београду, чији је обрађивач Урбанистички завод Београда.

Овим планом дефинисани су услови унапређења комплекса Палате „Србија“, а по први пут, дефинисана је локација, правила уређења и грађења објекта културе од националног значаја – објекта концертне дворане (зграде Београдске филхармоније). Плану је претходио јавни урбанистичко-архитектонски конкурс, реализован у сарадњи Града и Друштва архитеката Србије, а победничко решење је имплементирано у План. Израдом Плана руководиле су архитекте мр Милица Грозданић и Јелена Ђерић.

О плану, решењу и даљој реализаци можете у дневном листу “Политика“.

Студенти из Кореје у посети Заводу

У склопу сарадње са Архитектонским факултетом Београдског универзитета Урбанистички завод Београда редовно учествује у међународној сарадњи представљајући Београд, његову урбанистичку историју, визије развоја и планове. Овога пута су гости Завода били професор Гун-Јонг Мун са студентима Кеимунг универзитета у Даегу, Кореја. Београд је партнерски универзитет и прва станица на студијском путовању по Региону и градовима Будви, Котору и Дубровнику. Тим Урбанистичког завода одржао је уводно предавање и разговарао о развојним пројектима и плановима Београда и Сеула.

„Placemaking“ радионица у организацији Светске банке, Републике Аустрије и Програма урбаног партнерства

21. и 22. јуна 2018. године, колегинице из Урбанистичког завода Београда учествовале су у радионици „Placemaking“ организованој од стране Светске банке, Републике Аустрије и Програма урбаног партнерства. Радионица је одржана у Официрском дому у Нишу, а поред представника Урбанистичког завода Београда учествовали су и сарадници Главног урбанисте града Београда, представници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре РС, као и колеге из Урбанистичког завода Ниша и Новог Сада и други стручњаци из стручних и образовних институција из области архитектонског и урбанистичког пројектовања.

Овом приликом, презентована је „placemaking“ техника планирања са циљем активације отворених јавних површина. Разговарало се о партиципативном урбаном планирању, а такође и о економском, друштвеном и културном утицају „placemaking-a” са циљем стварања додатне вредности за околно изграђено окружење. Акцентован је значај укључивања становника и других корисника простора у процес планирања, прикупљање идеја о коришћењу јавних површина и активирање грађана и локалних предузећа у колективном развоју урбанистичких пројеката.

Страни предавачи на радионици били су архитекте Kerstin Pluch i Roland Krebs, предавачи са Техничког универзитета у Бечу и чланови тима SuperWien. У фокусу радионице био је део обале Нишаве у самој централној градској зони, а учесници су кроз анализу локације, тимски рад и примену презентованих метода осмислили предлоге за активацију и уређење предметног обухвата.