Салон урбанизма 2018

Урбанистички завод Београда освојио је прву награду на овогодишњем Међународном Салону урбанизма у Руми, у категорији „ПУБЛИКАЦИЈЕ“ за монографију „70 година Урбанистичког завода Београд“. Аутори и уредници су др Жаклина Глигоријевић и Ана Граовац, али је за припрему и реализацију публикације као и осталих делова јубиларне продукције Завода заслужан велики тим колега, сарадника и пријатеља, у и ван Завода.

Ова награда је наше заједничко признање, у славу урбанизма и урбанистичких институција.

Конференција – Будућност институционалног планирања градова (15.11.2018.)

Урбанистички завод Београда вас позива да присуствујете конференцији “Будућност институционалног планирања градова” поводом обележавања 70 година свог постојања.

Конференција ће се одржати 15. новембра 2018. године, у свечаној сали Урбанистичког завода Београда, са почетком у 10 часова.

Инспирација за разговор биће недавно одржана изложба у склопу прославе јубилеја “70 година планирања Београда”, искуства урбанистичке праксе у Београду и Србији као и савремене праксе и искуства светских градова.

Информације о предавачима можете преузети овде.

Програм конференције можете преузети овде (srpski | english).

Умро је наш колега и пријатељ Бранислав Брана Јовин

Напустио нас је, на пола посла, наш драги пријатељ, колега и велики архитекта

Бранислав Брана Јовин.

Захвални смо му за све преспективе, пројекте и објекте који су учинили Београд лепшим местом а нас учили пројектовању и граду, за мајсторски пројекат наше зграде  коју волимо и поносно показујемо архитектама из читавог света, за макете и текстове о Београду седамдесетих и за личне приче и анегдоте о изградњи Новог Београда.

Недостајаће нам његова енергија и узор како се воли и брани професија и величина личности да и кад се не слаже са нама буде упорно наш велики и драг учитељ и пријатељ.

Колеге из Урбанистичког завода Београда

Са отварања изложбе “70 година Урбанистичког завода Београда”

На Савском шеталишту Београдске тврђаве синоћ је свечано отворена изложба посвећена јубилеју Урбанистичког завода Београда. Између неколико стотина посетилаца и колега били су и савременици 70 година дуге традиције планирања Београда, њихове породице, пријатељи и сарадници.

Изложбу су отворили заменик градоначелника господин Горан Весић, Градски урбаниста, господин Милутин Фолић и директорка урбанистичког завода Београда, госпођа Весна Тахов.

Погледајте фотографије са отварања изложбе,

и осврт на догађај у медијима:

u-a-s.rs
www.arh.bg.ac.rs
www.politika.rs
www.studiob.rs
www.danas.rs
www.beograd.rs
www.tanjug.rs
www.mojenaselje.com
www.aktuelno.net

Одборници Скупштине града усвојили су на седници одржаној 26.06.2018. ПДР Блокa 13 у Новом Београду, чији је обрађивач Урбанисти завод Београда

Одборници Скупштине града усвојили су на седници одржаној 26.06.2018. План детаљне регулације Блокa 13 у Новом Београду, чији је обрађивач Урбанистички завод Београда.

Овим планом дефинисани су услови унапређења комплекса Палате „Србија“, а по први пут, дефинисана је локација, правила уређења и грађења објекта културе од националног значаја – објекта концертне дворане (зграде Београдске филхармоније). Плану је претходио јавни урбанистичко-архитектонски конкурс, реализован у сарадњи Града и Друштва архитеката Србије, а победничко решење је имплементирано у План. Израдом Плана руководиле су архитекте мр Милица Грозданић и Јелена Ђерић.

О плану, решењу и даљој реализаци можете у дневном листу “Политика“.

Студенти из Кореје у посети Заводу

У склопу сарадње са Архитектонским факултетом Београдског универзитета Урбанистички завод Београда редовно учествује у међународној сарадњи представљајући Београд, његову урбанистичку историју, визије развоја и планове. Овога пута су гости Завода били професор Гун-Јонг Мун са студентима Кеимунг универзитета у Даегу, Кореја. Београд је партнерски универзитет и прва станица на студијском путовању по Региону и градовима Будви, Котору и Дубровнику. Тим Урбанистичког завода одржао је уводно предавање и разговарао о развојним пројектима и плановима Београда и Сеула.

„Placemaking“ радионица у организацији Светске банке, Републике Аустрије и Програма урбаног партнерства

21. и 22. јуна 2018. године, колегинице из Урбанистичког завода Београда учествовале су у радионици „Placemaking“ организованој од стране Светске банке, Републике Аустрије и Програма урбаног партнерства. Радионица је одржана у Официрском дому у Нишу, а поред представника Урбанистичког завода Београда учествовали су и сарадници Главног урбанисте града Београда, представници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре РС, као и колеге из Урбанистичког завода Ниша и Новог Сада и други стручњаци из стручних и образовних институција из области архитектонског и урбанистичког пројектовања.

Овом приликом, презентована је „placemaking“ техника планирања са циљем активације отворених јавних површина. Разговарало се о партиципативном урбаном планирању, а такође и о економском, друштвеном и културном утицају „placemaking-a” са циљем стварања додатне вредности за околно изграђено окружење. Акцентован је значај укључивања становника и других корисника простора у процес планирања, прикупљање идеја о коришћењу јавних површина и активирање грађана и локалних предузећа у колективном развоју урбанистичких пројеката.

Страни предавачи на радионици били су архитекте Kerstin Pluch i Roland Krebs, предавачи са Техничког универзитета у Бечу и чланови тима SuperWien. У фокусу радионице био је део обале Нишаве у самој централној градској зони, а учесници су кроз анализу локације, тимски рад и примену презентованих метода осмислили предлоге за активацију и уређење предметног обухвата.

Посета архитеката швајцарских бироа згради Урбанистичког завода Београда

Архитекте из Цириха, у оквиру свог стручног путовања везаног за модерну архитектуру у Европи, у неколико група посетили су Урбанистички завод Београда. У оквиру испланиране туре, Завод их је угостио и оранизовао малу презентацију везану за архитектуру самог објекта, његово коришћење, промене настале са времном и њен значај у српској архитектури. Заједно смо продискутовали о новим тенденцијама у урбанизму и прошетали се зградом.

На Архитектонском факултету је 08.06.2018. одржана изложба и презентација завршних радова студената друге године

На Архитектонском факултету је 08.06.2018. одржана изложба и презентација завршних радова студената друге године у оквиру предмета Одрживе урбане заједнице, који су за тему имали трамсформацију комплекса фабрике ”ИМТ” на Новом Београду. На позив професорке Ксеније Лаловић, тим из Урбнистичког завода је кроз низ предавања почетком летњег семестра детаљније упознао студенте са предметном локацијом и представио како се она планира у пракси. На предавањима су отворене бројне дебате и покренута многа питања, па верујемо да смо тиме бар донекле допринели веома професионалном приступу и високом квалитету радова који су презентовани. Како је у Урбанистичком заводу у току израда плана детаљне регулације за ово подручје, у наставку сарадње са АФ почетком наредне школске године планирамо да организујемо изложбу најуспешнијих радова у холу наше зграде.

Награда Инжењерске коморе Србије др Жаклини Глигоријевић, дипл. инж. арх, из Урбанистичког завода Београда за изванредан допринос у домену урбанистичког планирања, урбанистичког и архитектонског пројектовања, стручне и научне публицистике, као и за деловање на организацији стручних саветовања

Поводом 15 година од оснивања, Инжењерска комора Србије свечано је обележила “Дан Инжењерске коморе Србије“, 14. јуна 2018. године у Легату Петра Лубарде у Београду. http://www.ingkomora.org.rs/vesti/?s=15-06-2018-001
На свечаности су додељене годишње награде Инжењерске комора Србије у три категорије. Награда за животно дело додељена је проф. др Михаилу Мурављову, дипл. грађ. инж, за јединствен допринос у стручном, педагошком и научном раду у области теорије и праксе грађевинског инжењерства, познавања и унапређивања технологије и примене грађевинских материјала, пројектовања и извођења сложених и напредних конструкција, и вишедеценијском деловању на образовању и усавршавању младих стручњака, за шта је примио бројна научна и стручна признања, као и за дугогодишњи рад у стручним организацијама и телима у којима се успешно залагао за одржање високих професионалних стандарда и за еманципацију и друштвени статус инжењерских струка на националном и међународном нивоу.
Награде за изузетно достигнуће у струци из делатности чланова Коморе додељене су др Жаклини Глигоријевић, дипл. инж. арх, за изванредан допринос у домену урбанистичког планирања, урбанистичког и архитектонског пројектовања, стручне и научне публицистике, као и за деловање на организацији стручних саветовања и Мирјани Вашут, дипл. пр. планеру за изванредна достигнућа и допринос у руковођењу свим врстама планских докумената за територију јединица локалне самоуправе, за реализоване измене и допуне Плана детаљне регулације радне зоне „Панонија Енергy“ на територији Сремске Митровице.
Награда за остваривање изузетних резултата на почетку стручне каријере додељена је Андрији Зорићу, мастер инж. грађ. као аутору и коаутору бројних научних и стручних радова, и као пројектанту и пројектанту сараднику на већем броју објеката.