ПРЕЗЕНТАЦИЈА ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ РЕШЕЊА ДЕЛА ПОДРУЧЈА ЛИНИЈСКОГ ПАРКА

У четвртак 16. јануара 2020. године, главни градски урбаниста Марко Стојчић одржао је презентацију поводом израде идејног решења линијског парка за који је у Урбанистичком заводу Београда у току израда плана детаљне регулације. Презентацији су присуствовали млади архитектонско-урбанистички тимови заинтересовани за израду овог решења.

Према речима главног градског урбанисте Марка Стојчића,  вредност радова је процењена на око 100 милиона евра, с обзиром на то да је реч о огромном простору који обухвата 4,5 километара од Бетон хале па све до Панчевачког моста. Ово ће бити најзначајнији не само линијски парк него и отворени простор који ћемо изградити у старом језгру града. Он ће највише допринети урбаној трансформацији ткива које се налази уз сам линијски парк, а то је простор где је некада ишла железничка пруга, која и данас, у једном мањем делу, иде око луке Београд. Веома је важно да линијски парк повеже све објекте који тамо постоје са новим простором и да нови садржаји који ће се градити буду компатибилни са  рекреативним садржајем.

Стојчић је нагласио да је посебно важан циљ који ће се остварити овим пројектом, стварање нових младих стручњака и аутора који ће радити како на овом, тако и на неким будућим градским пројектима, с обзиром на то да се позив упућен искључиво млађима од 40 година, са боравиштем у Републици Србији.

Почев од 16. jануара 2020.године, идејно решење треба да буде завршено у року од шест месеци. Идејно решење ће се касније разрађивати кроз главни пројкат и пројекат за извођење, а касније ће се у неколико фаза спроводити и набавке за изградњу.

извор

Урбанистички завод Београда поново публикује „Урбанизам Београда”

Објавили смо први (дво)број „Урбанизма Београда”.

Теме броја су План генералне регулације система зелених површина Београда и Анализа развоја шинских система у Београду. Поред нешто опширније обрађених тема броја дали смо приказ неких од усвојених планова, похвалили се наградама које смо за наш професионални рад добили, укратко приказали сарадњу са академским институцијама, оставили утиске са урбанистичких путовања и за крај дали резиме и преглед усвојених планских докумената и стратешких процена. Сажетке тема броја и приказе планова превели смо на енглески језик.

Зашто и како поново „Урбанизам Београда” , а не више „ИНФО?

Новембра месеца 2018. године, Урбанистички завод Београда прославио је велики и важан јубилеј, 70 година од оснивања и рада наше институције. Ангажованим истраживачким радом, разговорима са колегама и поштоваоцима Завода који су нам знањем, саветима и материјалним чињеницама помогли али и учврстили нас у вери да идемо правим путем – припремили смо Изложбу и Монографију.

Писали смо у уводу Монографије „…промишљали смо и преиспитивали прошлост, како бисмо је што боље разумели и спремнији закорачили у будуће, динамичне године урбанизма Београда …”. Те године су стигле, а у њих смо ушли у новом капуту Завода који је осмислио Славимир Футро Стојановић и са новим/старим именом и визуелним идентитетом часописа. Пред вама је, поново, „Урбанизам Београда”.

Завод је покренуо стручни часопис „Урбанизам Београда” 1969. године. До 1982. године публиковано је 67 бројева. Тадашњи Урбанизам Београда био је „својеврсна хроника златног времена урбанизма у Југославији и ризница стручних текстова, ставова и тема од значаја за истраживање и разумевање урбанистичког и просторног планирања и њима комплементарних области тада и данас”, како пише у осврту на овај период издавачке делатности у Монографији Завода.

Након периода тишине, две деценије касније, напорима нове генерације урбаниста обновљена је у Заводу идеја стручне публицистике кроз билтен „ИНФО“. У периоду од 2003. до 2018. године објављена су 42 редовна броја као и неколико специјалних бројева.

У новој енергији, жељи да се повежемо са нашим претходницима, сачувамо везу која нам је у овим убрзаним временима и атмосфери професионалних искушења и одговорности важна, а како су нас саветовали – вратили смо стари назив.

Са поштовањем и захвалношћу према бившим уредницима, ауторима прилога, ентузијастима и сарадницима који су спремали „ИНФО”, а са линком ка старом називу часописа и ресетованим бројчаником, идемо даље.

Срећан нам нови почетак !

Преузмите Урбанизам Београда 1/2

ПОЗИВ МЛАДИМ ПРОФЕСИОНАЛНИМ ТИМОВИМА ЗА КВАЛИФИКАЦИЈУ ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ РЕШЕЊА ДЕЛА ПОДРУЧЈА ЛИНИЈСКОГ ПАРКА У БЕОГРАДУ

Град Београд, Служба главног урбанисте града Београда уз подршку Друштва архитеката Београда  упутила је Позив младим професионалним тимовима за квалификацију за израду идејног решења дела подручја Линијског парка у Београду.

Креативним и иновативним избором програма активности и садржаја Линијског парка, специфичних  за овакав простор, може се допринети урбаној трансформацији околног ткива и подизању атрактивности централне зоне и града у целини, као и стварању услова за одрживи економски развој. Уз помоћ мера одрживе урбане мобилности, кроз промоцију пешачког, бициклистичког и еколошки прихватљивог јавног градског сабраћаја у широј зони око Линијског парка, допринеће се бољој приступачности и повезаности централних градских простора и приобаља, што је од значаја за развој мрежа културно-едукативних, спортскорекреативних и забавних саржаја, а све у функцији социјалне интеграције и економског оснаживања грађана.

Позив се расписује за тимове од најмање три члана који могу бити дипломиране архитекте, урбанисти, пејзажне архитекте и професионалци комплементарних струка, а који на дан позива имају 40 или мање година. Иста особа не може учествовати у више различитих тимова (уколико се то деси, пријаве тих тимова биће одбачене у целости). Позив је отворен само за држављане Републике Србије, са пребивалиштем у Републици Србији.

Више на линку Друштва архитеката Београда – Позив за квалификацију за пројекат подручја Линијски парк.

http://www.dab.rs/item/1485-град-београд-служба-главног-урбанисте-града-београда-уз-подршку-друштва-архитеката-београда-позив-младим-професионалним-тимовима-за-квалификацију-за-израду-идејног-решења-дела-подручја-линијског-парка-у-београду

ИНТЕГРАЛНО ПЛАНИРАЊЕ СА ИНТЕГРАТИВНИМ ПРИСТУПОМ ЗА ПОДРУЧЈЕ НАСЕЉА РОСПИ ЋУПРИЈА

У дневном листу „Новости“ од 25. децембра 2019. године, објављен је чланак о Плану детаљне регулације за насеље Роспи ћуприја, а који се ради у Урбанистичком заводу Београда. План је тренутно на јавном увиду, који ће трајати до 10. јануара 2020. године.
Његова сложеност огледа се у потреби обезбеђења квалитетнијих животних услова за постојеће и планиране становнике у оквиру простора који има евидентирана археолошка налазишта и још значајанији археолошки потенцијал. У складу са законском регулативом обезбеђен је плански оквир за заштиту, очување и унапређење културног наслеђа. Планским документом се прописује обавеза очувања и обезбеђења археолошких налазишта путем сталног археолошког надзора и даљих поступака прописаних Законом о културним добрима.

ТРИБИНА – КОМУНИКАЦИЈЕ О СУПРОТСТАВЉЕНИМ ИНТЕРЕСИМА У ПЛАНИРАЊУ

У Центру за културну деконтаминацију, 10.12.2019. у 18h, одржаће се трибина са темом комуникације о супротстављеним интересима у планирању.

Модератори трибине су  професор др Марија Маруна и доцент др Данијела Миловановић Родић.

Учесници:
– Небојша Нешовановић, CBRE, консултант за некретнине и инвестиције,
– Владимир Поповић, West Properties,
– Душан Чавић, иницијатива Не дам Кеј,
– Зоран Буквић, иницијатива Улица за бициклисте,
– Ана Граовац, Урбанистички завод Београда,
– др Јасмина Ђокић, Урбанистички завод Београда,
– др Синиша Тркуља, Министарство грађевине, саобраћаја и инфраструктуре,
– Бранислав Поповић, члан комисије за планове Скупштине града Београда, Дирекција за грађевинско земљиште.

Више о трибини: https://www.czkd.org/en/2019/12/collapse-or-communication-urbanism-of-conflicting-interests/

 

АКЦИОНИ ПЛАНОВИ ЗА ЗЕЛЕНИЈИ И ЗДРАВИЈИ БЕОГРАД

У уторак, 3. децембра 2019. године, у Скупштини града Београда, одржан је округли сто поводом израде акционог плана за зелени град (GCAP) и акционог плана за одрживе изворе енергије и климу (SECAP). Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић је започео рад на овим акционим плановима прошлог октобра заједно са Европском банком за обнову и развој (EBRD). Како је прецизирао проф. др Зоран Радојичић, ова два акциона плана веома су важна за Београд, оцењујући да рад на њима напредује, те да су у израду укључени представници кључних градских и републичких институција, цивилног сектора, као и партнери у овом пројекту – EBRD.

Директорка EBRD за Западни Балкан Жужана Харгитај, нагласила је да је данас и званично почела јавна расправа са цивилним друштвом и невладиним организацијама о приоритету за град. Посредством EBRD, Београд је у „мрежи зелених градова”, а кандидатуром за „Зелену престоницу 2022”, на путу је ка остваривању тог циља.

Урбанистички завод Београда, једна је од релевантних институција које су укључене у реализацији овако важних акционих планова, имајући у виду да је израдио ПГР система зелених површина Београда, као један од најважнијих планова у области побољшања квалитета живота људи и животне средине.

По речима Жужане Харгитај, акциони планови морају да буду амбициозни, али морају и да се имплементирају. Након усвајања у Скупштини Града Београда, Савет EBRD финансијски ће помоћи њихову имплементацију.

опширније: https://www.beograd.rs/lat/beoinfo/1768049-radojicic-svi-zajedno-ka-zelenijem-i-zdravijem-gradu/

ПОЛИТИКА – ПЛАН ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ ЗА КОМПЛЕКС БЕОГРАДСКЕ ИНДУСТРИЈЕ ПИВА

Поводом завршеног Плана детаљне регулације за комплекс БИП, а имајући у виду значај и атрактивност овог простора, Политика је објавила чланак 17. новембра 2019. године.

У разговору са руководиоцима израде плана арх. Радмилом Грубишић и арх. Милицом Андрејић, размотрени су сви релевантни сегменти планског решења, са акцентом на условљености очувања и намене Вајфертове виле, изграђене с краја XIX века, као јединог  сачуваног објекта  првобитног комплекса Београдске индустрије пива.

Поред планираног модерног комерцијалног комплекса, један од истинских  изазова у погледу намене представља и 14 Вајфертових просторија  дубоког лежног подрума у којем се чувало  пиво у бачвама и танковима, представљајући изузетан потенцијал са аспекта индустријског туризма,  ексклузивне понуде „крафт“ пива, итд..

План је објављен у Службеном листу града Београда бр. 55/19 од 25.06.2019. године.

Чланак можете преузети овде.

ПАМЕТНА РЕШЕЊА ЗА УРБАНЕ ИЗАЗОВЕ

Поводом 30 година дипломатских односа Србије и Кореје, организован је стручни Семинар, на коме су лидери и професионалци локалних самоуправа и ресорних институција разменили искуства са колегама из Кореје на тему „ Smart city “ и успостављања ефикасних градских услуга из области саобраћаја, јавног превоза, привреде, управљања отпадом и системом канализације.

Овом приликом представљен је развојни пут градова у Кореји – од традиционалног приступа до „Smart city“, примене паметних технологија у управљању градовима и могућности примене најбољих пракси у Србији у циљу унапређења градских услуга од значаја за становништво и привреду.

Кореја је проглашена за најиновативнију земљу на свету која је на најбољи начин применила „Smart city“ праксу и паметне технологије, а коју увелико имплементира у бројним земљама у развоју, које тренутно доживљавају убрзани економски развој. Семинар је био јединствена прилика да се размене искуства са Корејом, као једном од најразвијенијих земаља света и уједно сагледају могућности примене у Србији.

Амбасадор Републике Кореје Хјонг-ћан Че истакао је да овај семинар предстваља још једну добру прилику за размену мишљења о управљању градовима и проширивање сарадње између локалних и централних органа власти.

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић поздравио је учеснике семинара, говорећи о значају оваквих скупова, нагласио је да концепт „паметних градова” окупира све већу пажњу политичара, привредника и јавности (процене говоре да ће до 2030. године 75 одсто становништва живети у великим градовима, а до 2050. године чак 90 одсто).

Један од учесника био је и градоначелник града Гојанг Јојунг Ли, који је рекао да је приметно да у Србији долази до брзог раста информатичких технологија, нарочито увођењем електронске управе: Град Гојанг се фокусира на ИТ сектор, креативне индустрије и индустрије без димњака, а захваљујући близини Сеула има добре инфраструктурне околности. На прво место развоја „паметних градова ” ставља људе и циљ је да сви могу да уживају у предностима које такав град доноси, те да тако повећа и запошљавање суграђана.

На панел дискусији учествовали су представници Владе Републике Кореје, корејских градова Сеул и Бушеон, као и представници министарстава Републике Србије, председници градских општина, представници градских комуналних предузећа, Урбанистичког завода Београда и НАЛЕД-а.

Среда, 13. новембар 2019.

ДВЕ ПРВЕ НАГРАДЕ УРБАНИСТИЧКОМ ЗАВОДУ БЕОГРАДА НА 28. МЕЂУНАРОДНОМ САЛОНУ УРБАНИЗМА УДРУЖЕЊА УРБАНИСТА СРБИЈЕ

Салон урбанизма је редовна годишња манифестација Удружења урбаниста Србије која представља смотру најзначајнијих, актуелних остварења у области просторног и урбанистичког планирања, урбанистичког пројектовања и реализација.

28. Међународни салон урбанизма, традиционално је одржан у Нишу, како му и припада, сваке друге године. Гостопримљивост домаћина и програм свечаног отварања подигли су лествицу организације на завидан ниво. Ове године је било укупно 154 изложених радова. Изузетна разноврсност тема и бројност радова даказала је сложеност, одговорност и лепоту делатности урбанизма и просторног планирања.

Велику награду 28. Салона урбанизма, понела је Стратегија развоја Републике Србије до 2030. године. Посебним доприносом се сматра што је у Србији по први пут установљен национални документ управљања урбаним развојем. Стратегијом се Србија позиционира као једна од првих земаља у региону која је направила искорак у прилагођавању система урбаног развоја стандардима Европске уније и новим урбаним агендама Европске уније и Уједињених нација. Носилац израде Стратегије је Министарство грађевинарства, собраћаја и инфраструктуре републике Србије уз техничку подршку ГИЗ/АМБЕРО и Института за архитектуру и урбанизам Србије.

Урбанистички завод Београда ЈУП је добитник двеју првих награда у домену урбанизма:

Прва награда у категорији
3. ГЕНЕРАЛНИ УРБАНИСТИЧКИ ПЛАНОВИ И ПЛАНОВИ ГЕНЕРАЛНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ:
План генералне регулације система зелених површина Београда
мр Аница Теофиловић, дипл.инж.пејз.арх. и Катарина Чавић-Лакић дипл.инж.пејз.арх.

Прва награда у категорији
4. ПЛАНОВИ ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ:
План детаљне регулације Топчидерске реке са планираним регулацијама и акумулацијама, градске општине Савски венац, Раковица и Вождовац (1.фаза)
Војислав Милић, дипл.инж.грађ., Надежда Ковачевић, дипл.инж.грађ. и Маја Јоковић Поткоњак, дипл.инж. арх.

 

 

БРАТИСЛАВ ТОШКОВИЋ – ПАРАРЕЛНА МЕСТА – БИНА

ПАРАЛЕЛНА МЕСТА

Изложба архитектуре у Галерији СКЦ, Улица краља Милана, бр.48. Отварање је у 19:00, 28.10.2019. године. У оквиру БИНЕ и теме „Архитектура у контексту“, заказан је разговор са арх. Братиславом Тошковићем за 7.11.2019.год. у 18:00. У Галерији СКЦ.

Међу бројним српским градитељима који данас стварају у свету, архитекта Тошковић је један од ретких који ради и веома живо одржава везу са професионалним круговима у Србији. Ова изложба треба да нас уведе у његово изванредно искуство и да нам омогући непосредну комуникацију. Архитекта Братислав Тошковић (1960, Београд) дипломирао је 1985. године на Архитектонском факултету у Београду у класи професора Петра Вуловића. Након ангажовања на Архитектонском факултету универзитета Мосул у Ираку (1986-88) одлази у Финску (град Еспо) у архитектонски биро “Parviainen Architects”, где гради каријеру од архитекте сарадника до партнертнера у истој фирми. Бројни пројекти и награде сведоче о његовој блиставој каријери.