АНГАЖОВАЊЕ ПОБЕДНИЧКИХ ТИМОВА МЛАДИХ СТРУЧЊАКА НА ИЗРАДИ ИДЕЈНОГ РЕШЕЊА ЛИНИЈСКОГ ПАРКА

Главни градски урбаниста Марко Стојчић представио је данас у Дому омладине Београда победничке тимове младих стручњака који ће бити ангажовани на изради идејног решења линијског парка.

Измештањем пруге око Калемегдана и пренаменом саобраћајних површина у зелене површине јавне намене, формирани су услови за садржаје линијског парка. Младим архитектама и њиховим тимовима упућен је позив да промовишу свој ауторски израз и стручну способност. Због дужине потеза будућег линијског парка, површина је подељена у 10 оквирних просторно-програмских целина. У складу са тим, по завршетку процеса квалификације изабрано је 10 тимова који ће бити ангажовани за израду идејног решења једног од делова линијског парка.

Стојчић је истакао да је ово веома значајан догађај за Град Београд, али и за архитектонску и урбанистичку струку нашег града.

– Избор најбољих није био лак. Имали смо „слатке муке” да изаберемо 10 најбољих тимова. На Граду Београду је да у наредне две недеље изврши припреме за ангажовање победничких тимова, чији ће ангажман трајати три месеца. Сваки тим ће појединачно радити на једној од 10 целина, док ће Град, у сарадњи са невладиним организацијама, Архитектонским факултетом и другим институцијама координирати њихов рад како би ово заиста био јединствен пројекат у инфраструктурном и сваком другом смислу. Након тога, пројекат ће бити интегрисан у план детаљне регулације који тренутно израђује Урбанистички завод Београда. Надамо се да ће тај план усвојити Скупштина града крајем лета. Имаћемо важеће идејно решење и после тога следи поступак обезбеђивања средстава на основу тих пројеката, а идуће године почиње реализација целог пројекта на потезу дугом 4,6 километара – рекао је Стојчић.

Он је додао да се очекује да ће изградња трајати око две године, а након тога Београд ће добити „линијска плућа” Старог града и Палилуле.

– Линијски парк ће у потпуности променити урбано ткиво које данас није репрезентативно, будући да је у питању железничка пруга која се не користи. Овај пројекат ће донети ренесансу околног урбаног ткива, објекти ће се реновирати и реконструисати, па ће пешаци коначно добити одговарајућу трасу да од „горњег” Дорћола стигну до Дунава. Бициклисти ће кроз коридор зеленила моћи да стигну од Панчевачког моста до Бетон хале, односно Калемегдана. Уједно, ово ће бити најзначајнији пројекат по питању парковског уређења и отвореног јавног простора у наредним годинама. Према грубим проценама, за реализацију овог пројекта потребно је између 40 и 50 милиона евра. Веома је важно истаћи да се на траси линијског парка налази велики број приватних компанија које имају интерес да парк буде изграђен, будући да ће вредност њихових некретнина сигурно „скочити”, због чега смо предложили да свака компанија донира средства спрам својих могућности. Очекујемо да ћемо на тај начин прикупити око 50 одсто потребних средстава за реализацију овог пројекта. Уколико се наше прогнозе остваре, ово би био један од јефтинијих пројеката, када се говори о улагањима из буџета, у односу на величину површине која се уређује – закључио је Стојчић.

извор

Београд никад није био ближи метроу

Радиле су се студије, анализе и разматрали различити предлози, али никада до сада није било урбанистичког плана који обухвата цео систем. Најближа изградњи је деоница од Макиша до Аде Хује, односно до Панчевачког моста, и то је прва фаза прве линије.

Овим речима започиње опсежан чланак Далиборке Мучибабић и Дејана Алексића, објављен 17.02.2020. године у електронском издању Политике и у штампаном издању Политике од 17. и 18. Фебруара 2020. године.

Како План генералне регулације шинских система у Београду, има виши јавни интерес и отвара више могућности за развој шинских система на територији престонице, овом приликом га у потпуности приказујемо:

„Спаја две ливаде, заобилази најгушће насељене делове града и јавно добро ставља иза интереса тајкуна који би могли да профитирају његовом изградњом… само су неки од коментара на градњу метроа који одзвањају у јавности. Зато последњу варијанту овог пројекта многи оцењују као најконтроверзнију у деценијама колико се он планира, а за разлику од свих претходних 14, ова потоња је, како стоје ствари, најближа реализацији. У то су уверени чланови радног тима Урбанистичког завода Београда, којем је поверена израда Плана генералне регулације шинских система у Београду с елементима детаљне разраде за прву фазу прве линије метро система. Овај документ је на раном јавном увиду до 6. марта. Урбанистички завод је уговор с Дирекцијом за грађевинско земљиште обавезао да плански документ који је основ за издавање грађевинске дозволе испоруче до септембра, а после следи још неколико препона које морају да се савладају пре него што „сребрни будак” означи почетак градње. Градски званичници уверавају да би то могло да се деси до краја године.

– Београд никад није био ближи метроу јер су се до сада радиле студије, анализе и разматрали различити предлози, али никада до сада и урбанистички план који обухвата и плански разматра метро систем. Суштина је да ли као град и друштво имамо снаге за тако велики пројекат, а колико је велики довољно је подсетити да је пројекција да ће за прве две линије морати да се издвоји 4.400.000.000 евра. Зашто то нисмо успели у време СФРЈ, у најбољем годинама за град? Чувени пројекат архитекте Бранислава Јовина и његовог тима осамдесетих година 20. века био је грандиозан, малтене је свака станица имала подземну гаражу. Али, очигледно да је био изузетно скуп. Зато не може да се занемари и финансијски аспект пројекта – наглашавају из Урбанистичког завода.

Најближа изградњи је деоница од Макиша до Аде Хује, односно до Панчевачког моста. То је управо прва фаза прве линије метроа која ће се, када скроз буде завршена, протезати до Миријева. Траса целе прве линије, како је предвиђено Саобраћајним мастер планом Београда и Генералним пројектом с претходном студијом изводљивости, који је израдио француски „Ежис”, биће дуга око 21,3 километра и имаће 23 станице између којих ће у просеку размак бити око 900 метара. Тек треба да се добију прецизни геолошки показатељи који ће указати како ће који део трасе бити грађен. Познато је да ће прва деоница дуга око 2,3 километра из правца Железника ићи по терену, потом ће се настављати у виду плитког ископа, а на улазу у најбрдовитији део биће дубок ископ.

Када се утврђивала прва линија и када су се радили Саобраћајни мастер план Београда и Генерални пројекат са Студијом изводљивости, који су основ за израду урбанистичког плана, водило се рачуна не само о саобраћајним него и о урбанистичким и економским аспектима.

– Један метро мора да има и адекватну подршку. Ту се пре свега мисли на простор потребан за изградњу депоа и садржаја за одржавање тог система. Тако нешто захтева велике површине. Логично је да такве локације, ако је могуће, буду у јавном власништву и да не захтевају експропријацију јер се тако смањују трошкови реализације целокупног система. Таквих слободних и подобних простора у граду нема много, а то је нешто што се, нажалост, у причи о изградњи метроа не помиње – наводе чланови радног тима из Урбанистичког завода.

Било би идеално, додаје, да се депо налази на пресеку прве две линије.

– Али у Савском амфитеатру, где ће се оне укрштати, нема простора за депо. А шта постоји тренутно у Макишу? Ранжирна станица, својевремено једна од највећих у Европи, уз коју се планира реализација робно-транспортног центра за који је израда планске документације у току. За потребе метро депоа планирано је од 45 до 50 хектара земљишта. Друга локација за депо, онај мањи, биће у Земуну исто у зони Техничко-путничке станице Земун, која се тренутно модернизује и проширује – наводе у Урбанистичком заводу.

Када је реч о урбанистичком аспекту, стручњаци из Завода подсећају да, где год је прошла траса метроа, порасла је атрактивност земљишта у тој зони, оквирно бар за десетак одсто.

– Метро је развојни пројекат. У његовој зони подижу се нови квадрати, али не само то. На пример, када се каже станица испод Газеле, ту може да се појави скепса. Зашто мора ту станица када нема стамбених објеката? Али, у њеној гравитационој зони планирана су два тржна центра, садржаји који привлаче велики број људи, а с друге старе приступ тим објектима је врло ограничен. Е па и због флуктуације људи на одређеним тачкама пролазак метроа кроз тај део града изузетно је важан – истичу у заводу.

План који отвара више могућности

План генералне регулације, како наглашавају у Урбанистичком заводу, отвара више могућности за развој шинских система на територији престонице. И то не само метроа, него и трамвајске и мреже БГ воза.

– Планом који радимо предлаже се ширење трамвајског подсистема ка Видиковцу, Бежанијској коси, али и на банатском делу града. Међутим, ако транспортни захтеви у будућности буду другачији, овај план није препрека да се планираним правцима воде и лаки или класични метро. И неће морати да се све води подземно, јер постоје савремени сигнално-сигурносни системи који дају предност шинским возилима на раскрсницама – појашњавају обрађивачи Плана генералне регулације шинских система.

Једна од главних идеја јесте да јавни превоз у престоници, када заживи метро систем, функционише по принципу преседачких тачака. Да на пример из Обреновца, Остружнице, Железника, Сремчице аутобуси стижу до терминуса који се планира у Макишу и да се ту преседа на метро или БГ воз јер је план да трећа линија градске железнице повеже Макиш и Аду Хују. Замишљено је и да на другим прометним тачкама будуће прве линије постоје сличне преседачке станице. Такве тачке би требало да постоје и када се изгради друга линија метроа од ТПС Земун до Миријева јер је идеја да се оспособи и четврта линија БГ воза од будућег Националног стадиона и аеродрома до Ж. С. Нови Београд. Како напомињу у заводу, и на правцу ка аеродрому и националном стадиону, остављена је могућност да, ако буде потребе, буду осмишљене трамвајске или метро конекције.

– Идеја је да метро и БГ воз постану носиоци јавног транспорта путника у граду. Бенефити су у томе да се увођењем метроа, подизањем улоге БГ воза, уз реорганизацију конвенционалних видова јавног превоза и увођењем преседачких тачака најбрже стиже у централну градску зону, смањи време путовања и мање загађује животна средина – кажу у заводу.

Трећа линија не значи и да је последња за градњу

Једна од главних замерки дела јавности на трасу прве линије метроа јесте што се њоме заобилазе железничка станица Прокоп, нови БАС у Блоку 42 и железничка станица у том делу града која је будући важан саобраћајни чвор. Спајање ових тачака метроом предвиђено је тек трећом линијом. Али, како наглашавају у Урбанистичком заводу, то што је нешто предвиђено за другу или трећу линију, не значи да ће се и последње градити.

– Зато ће метро бити грађен фазно. Не значи да ће друга фаза бити комплетирање прве линије. Друга фаза може бити и градња дела друге или треће линије. Треба да се има на уму да ће се у току градње пратити транспортне потребе. Али управо зато велику улогу ће имати преседачке тачке и комбиновање више врста јавног превоза. На пример, остављена је могућност да кроз Прокоп, по узору на нека решења из прошлости, прође и трамвај – додају у заводу.“

 

Извор: www.politika.rs

ИНТЕРВЈУ ГРАДОНАЧЕЛНИКА ПРОФ. ДР ЗОРАНА РАДОЈИЧИЋА ЗА „ПОЛИТИКУ” О „ТИРШОВOJ 2”:

“Завршена је студија изводљивости, консултанти разрађују идејно решење и ради се урбанистички пројекат. Трудимо се да се нигде не губи на времену и паралелно су активирани и Урбанистички завод и Комисија градског урбанисте.”

Будуће здање Универзитетске дечје клинике „Тиршова 2”, ће се налазити у оквиру Клиничког центра Србије, на крају Делиградске улице и имаће директну двосмерну везу са ауто-путем. Након усвајања урбанистичког пројекта почиње пројектовање и изградња 33.000 квадрата, више од пола века очекиване, дечје болнице.

Интервју се може у потпуности испратити у дневном издању Политике од 25. јануара 2020.године и на сајту Скупштине града Београда https://www.beograd.rs/lat/beoinfo/1769792-gradonacelnik-radojicic-za-politiku-tirsova-2-potpuno-novi-pristup-lecenju-dece_2/.

ПРЕЗЕНТАЦИЈА ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ РЕШЕЊА ДЕЛА ПОДРУЧЈА ЛИНИЈСКОГ ПАРКА

У четвртак 16. јануара 2020. године, главни градски урбаниста Марко Стојчић одржао је презентацију поводом израде идејног решења линијског парка за који је у Урбанистичком заводу Београда у току израда плана детаљне регулације. Презентацији су присуствовали млади архитектонско-урбанистички тимови заинтересовани за израду овог решења.

Према речима главног градског урбанисте Марка Стојчића,  вредност радова је процењена на око 100 милиона евра, с обзиром на то да је реч о огромном простору који обухвата 4,5 километара од Бетон хале па све до Панчевачког моста. Ово ће бити најзначајнији не само линијски парк него и отворени простор који ћемо изградити у старом језгру града. Он ће највише допринети урбаној трансформацији ткива које се налази уз сам линијски парк, а то је простор где је некада ишла железничка пруга, која и данас, у једном мањем делу, иде око луке Београд. Веома је важно да линијски парк повеже све објекте који тамо постоје са новим простором и да нови садржаји који ће се градити буду компатибилни са  рекреативним садржајем.

Стојчић је нагласио да је посебно важан циљ који ће се остварити овим пројектом, стварање нових младих стручњака и аутора који ће радити како на овом, тако и на неким будућим градским пројектима, с обзиром на то да се позив упућен искључиво млађима од 40 година, са боравиштем у Републици Србији.

Почев од 16. jануара 2020.године, идејно решење треба да буде завршено у року од шест месеци. Идејно решење ће се касније разрађивати кроз главни пројкат и пројекат за извођење, а касније ће се у неколико фаза спроводити и набавке за изградњу.

извор

Урбанистички завод Београда поново публикује „Урбанизам Београда”

Објавили смо први (дво)број „Урбанизма Београда”.

Теме броја су План генералне регулације система зелених површина Београда и Анализа развоја шинских система у Београду. Поред нешто опширније обрађених тема броја дали смо приказ неких од усвојених планова, похвалили се наградама које смо за наш професионални рад добили, укратко приказали сарадњу са академским институцијама, оставили утиске са урбанистичких путовања и за крај дали резиме и преглед усвојених планских докумената и стратешких процена. Сажетке тема броја и приказе планова превели смо на енглески језик.

Зашто и како поново „Урбанизам Београда” , а не више „ИНФО?

Новембра месеца 2018. године, Урбанистички завод Београда прославио је велики и важан јубилеј, 70 година од оснивања и рада наше институције. Ангажованим истраживачким радом, разговорима са колегама и поштоваоцима Завода који су нам знањем, саветима и материјалним чињеницама помогли али и учврстили нас у вери да идемо правим путем – припремили смо Изложбу и Монографију.

Писали смо у уводу Монографије „…промишљали смо и преиспитивали прошлост, како бисмо је што боље разумели и спремнији закорачили у будуће, динамичне године урбанизма Београда …”. Те године су стигле, а у њих смо ушли у новом капуту Завода који је осмислио Славимир Футро Стојановић и са новим/старим именом и визуелним идентитетом часописа. Пред вама је, поново, „Урбанизам Београда”.

Завод је покренуо стручни часопис „Урбанизам Београда” 1969. године. До 1982. године публиковано је 67 бројева. Тадашњи Урбанизам Београда био је „својеврсна хроника златног времена урбанизма у Југославији и ризница стручних текстова, ставова и тема од значаја за истраживање и разумевање урбанистичког и просторног планирања и њима комплементарних области тада и данас”, како пише у осврту на овај период издавачке делатности у Монографији Завода.

Након периода тишине, две деценије касније, напорима нове генерације урбаниста обновљена је у Заводу идеја стручне публицистике кроз билтен „ИНФО“. У периоду од 2003. до 2018. године објављена су 42 редовна броја као и неколико специјалних бројева.

У новој енергији, жељи да се повежемо са нашим претходницима, сачувамо везу која нам је у овим убрзаним временима и атмосфери професионалних искушења и одговорности важна, а како су нас саветовали – вратили смо стари назив.

Са поштовањем и захвалношћу према бившим уредницима, ауторима прилога, ентузијастима и сарадницима који су спремали „ИНФО”, а са линком ка старом називу часописа и ресетованим бројчаником, идемо даље.

Срећан нам нови почетак !

Преузмите Урбанизам Београда 1/2

ПОЗИВ МЛАДИМ ПРОФЕСИОНАЛНИМ ТИМОВИМА ЗА КВАЛИФИКАЦИЈУ ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ РЕШЕЊА ДЕЛА ПОДРУЧЈА ЛИНИЈСКОГ ПАРКА У БЕОГРАДУ

Град Београд, Служба главног урбанисте града Београда уз подршку Друштва архитеката Београда  упутила је Позив младим професионалним тимовима за квалификацију за израду идејног решења дела подручја Линијског парка у Београду.

Креативним и иновативним избором програма активности и садржаја Линијског парка, специфичних  за овакав простор, може се допринети урбаној трансформацији околног ткива и подизању атрактивности централне зоне и града у целини, као и стварању услова за одрживи економски развој. Уз помоћ мера одрживе урбане мобилности, кроз промоцију пешачког, бициклистичког и еколошки прихватљивог јавног градског сабраћаја у широј зони око Линијског парка, допринеће се бољој приступачности и повезаности централних градских простора и приобаља, што је од значаја за развој мрежа културно-едукативних, спортскорекреативних и забавних саржаја, а све у функцији социјалне интеграције и економског оснаживања грађана.

Позив се расписује за тимове од најмање три члана који могу бити дипломиране архитекте, урбанисти, пејзажне архитекте и професионалци комплементарних струка, а који на дан позива имају 40 или мање година. Иста особа не може учествовати у више различитих тимова (уколико се то деси, пријаве тих тимова биће одбачене у целости). Позив је отворен само за држављане Републике Србије, са пребивалиштем у Републици Србији.

Више на линку Друштва архитеката Београда – Позив за квалификацију за пројекат подручја Линијски парк.

http://www.dab.rs/item/1485-град-београд-служба-главног-урбанисте-града-београда-уз-подршку-друштва-архитеката-београда-позив-младим-професионалним-тимовима-за-квалификацију-за-израду-идејног-решења-дела-подручја-линијског-парка-у-београду

ИНТЕГРАЛНО ПЛАНИРАЊЕ СА ИНТЕГРАТИВНИМ ПРИСТУПОМ ЗА ПОДРУЧЈЕ НАСЕЉА РОСПИ ЋУПРИЈА

У дневном листу „Новости“ од 25. децембра 2019. године, објављен је чланак о Плану детаљне регулације за насеље Роспи ћуприја, а који се ради у Урбанистичком заводу Београда. План је тренутно на јавном увиду, који ће трајати до 10. јануара 2020. године.
Његова сложеност огледа се у потреби обезбеђења квалитетнијих животних услова за постојеће и планиране становнике у оквиру простора који има евидентирана археолошка налазишта и још значајанији археолошки потенцијал. У складу са законском регулативом обезбеђен је плански оквир за заштиту, очување и унапређење културног наслеђа. Планским документом се прописује обавеза очувања и обезбеђења археолошких налазишта путем сталног археолошког надзора и даљих поступака прописаних Законом о културним добрима.

ТРИБИНА – КОМУНИКАЦИЈЕ О СУПРОТСТАВЉЕНИМ ИНТЕРЕСИМА У ПЛАНИРАЊУ

У Центру за културну деконтаминацију, 10.12.2019. у 18h, одржаће се трибина са темом комуникације о супротстављеним интересима у планирању.

Модератори трибине су  професор др Марија Маруна и доцент др Данијела Миловановић Родић.

Учесници:
– Небојша Нешовановић, CBRE, консултант за некретнине и инвестиције,
– Владимир Поповић, West Properties,
– Душан Чавић, иницијатива Не дам Кеј,
– Зоран Буквић, иницијатива Улица за бициклисте,
– Ана Граовац, Урбанистички завод Београда,
– др Јасмина Ђокић, Урбанистички завод Београда,
– др Синиша Тркуља, Министарство грађевине, саобраћаја и инфраструктуре,
– Бранислав Поповић, члан комисије за планове Скупштине града Београда, Дирекција за грађевинско земљиште.

Више о трибини: https://www.czkd.org/en/2019/12/collapse-or-communication-urbanism-of-conflicting-interests/

 

АКЦИОНИ ПЛАНОВИ ЗА ЗЕЛЕНИЈИ И ЗДРАВИЈИ БЕОГРАД

У уторак, 3. децембра 2019. године, у Скупштини града Београда, одржан је округли сто поводом израде акционог плана за зелени град (GCAP) и акционог плана за одрживе изворе енергије и климу (SECAP). Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић је започео рад на овим акционим плановима прошлог октобра заједно са Европском банком за обнову и развој (EBRD). Како је прецизирао проф. др Зоран Радојичић, ова два акциона плана веома су важна за Београд, оцењујући да рад на њима напредује, те да су у израду укључени представници кључних градских и републичких институција, цивилног сектора, као и партнери у овом пројекту – EBRD.

Директорка EBRD за Западни Балкан Жужана Харгитај, нагласила је да је данас и званично почела јавна расправа са цивилним друштвом и невладиним организацијама о приоритету за град. Посредством EBRD, Београд је у „мрежи зелених градова”, а кандидатуром за „Зелену престоницу 2022”, на путу је ка остваривању тог циља.

Урбанистички завод Београда, једна је од релевантних институција које су укључене у реализацији овако важних акционих планова, имајући у виду да је израдио ПГР система зелених површина Београда, као један од најважнијих планова у области побољшања квалитета живота људи и животне средине.

По речима Жужане Харгитај, акциони планови морају да буду амбициозни, али морају и да се имплементирају. Након усвајања у Скупштини Града Београда, Савет EBRD финансијски ће помоћи њихову имплементацију.

опширније: https://www.beograd.rs/lat/beoinfo/1768049-radojicic-svi-zajedno-ka-zelenijem-i-zdravijem-gradu/

ПОЛИТИКА – ПЛАН ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ ЗА КОМПЛЕКС БЕОГРАДСКЕ ИНДУСТРИЈЕ ПИВА

Поводом завршеног Плана детаљне регулације за комплекс БИП, а имајући у виду значај и атрактивност овог простора, Политика је објавила чланак 17. новембра 2019. године.

У разговору са руководиоцима израде плана арх. Радмилом Грубишић и арх. Милицом Андрејић, размотрени су сви релевантни сегменти планског решења, са акцентом на условљености очувања и намене Вајфертове виле, изграђене с краја XIX века, као јединог  сачуваног објекта  првобитног комплекса Београдске индустрије пива.

Поред планираног модерног комерцијалног комплекса, један од истинских  изазова у погледу намене представља и 14 Вајфертових просторија  дубоког лежног подрума у којем се чувало  пиво у бачвама и танковима, представљајући изузетан потенцијал са аспекта индустријског туризма,  ексклузивне понуде „крафт“ пива, итд..

План је објављен у Службеном листу града Београда бр. 55/19 од 25.06.2019. године.

Чланак можете преузети овде.