ИЗЛОЖБА КОНКУРСНИХ РАДОВА

ГРАД БЕОГРАД

Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, ЈП

у сарадњи са Удружењем архитеката Србије – УАС

Обавештавају вас да ће се

 

 ИЗЛОЖБА КОНКУРСНИХ РАДОВА

 

отвореног, анкетног, анонимног, једностепеног, урбанистичко – aрхитектонског конкурса за деo Макишког поља ГО Чукарица у Београду

одржати у

 

Урбанистичком заводу Београда, ЈУП,

сала у приземљу, Палмотићева 30, Београд,

у периоду од  08. фебруара до 24. фебруара 2018. године,   

сваког радног дана од 09 до 19 часова,

суботом од 09 до 15 часова

(осим за дане  државног празника 15., 16., 17. и 18 фебруар) .

 

Дискусија о радовима одржаће се  22. фебруара  2018. у  16,00 часова

Извештај жирија можете преузети овде (14,9MB)

Први српски урбаниста

Првим српским урбанистом сматра се Емилијан Јосимовић (1821-1897) који је пре 150 година, 1867. урадио први регулациони план “Стари Београд (део у шанцу) како сада постоји и како би био регулисан”.

Зачетник модерног урбанизма, Илдефонс Серда урадио је чувени урбанистички план Барселоне свега неколико година раније, 1859. године.

“Pla Cerdà”, 1859. Ildefons Cerdà i Sunyer – Museu d Historia de la Ciutat, Barcelona., Public Domain, извор слике

26. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН УРБАНИЗМА, НИШ, 2017.

Овогодишњи, 26. Међународни Салон Урбанизма одржан је од 8 до 15. новембра 2017. године у Нишу, где је у оквиру 14 категорија презентовано укупно 116 професионалних радова, као и 32 студентска рада.

Поред доношења Генералног урбанистичког плана и Плана генералне регулације Београда, у периоду 2016-2017. године Скупштина града је донела и близу 60 планова детаљне регулације које је урадио Урбанистички завод Београда. На овогодишњем Салону приказали смо тек један део тог опуса: 9 планова различитих тема и обухвата, који најбоље илуструју сложену проблематику данашњег регулационог урбанистичког планирања, као и две студије које у методолошком смислу употпуњују слику о активностима које претходе изради оваквих планова.

У категорији планова детаљне регулације, Урбанистички завод Београда је добио:

И награду за План детаљне регулације “АДА ЦИГАНЛИЈА”
Љиљана Белош, дипл.инж.арх
Драгица Лилић, дипл.инж.арх
Урбанистички завод Београда, ЈУП

ИИИ награду за План детаљне регулације насеља “САВСКА И ЈЕЗЕРСКА ТЕРАСА”, општина Чукарица
Дарија Бањанин, дипл.инж.арх
Весна Исајловић, дипл.инж.арх
Урбанистички завод Београда, ЈУП, као и

Након доделе награда у свим категоријама, жири је закључио да се Велика награда 26. Међународног салона урбанизма ове године додели Урбанистичком заводу Београда, ЈУП, пре свега зато што се од осталих издваја по критеријумима изузетности, квалитета, значајности и свеобухватности изложених радова.

Осим што је потврда квалитета нашег рада коју нам дају колеге из целе Србије, ова награда обележава и почетак наше јубиларне 70-те године од оснивања Урбанистичког завода Београда.

У сусрет Светским данима градова и урбанизма

У сусрет Светском дану урбанизма и на линији тема актуелног годишњег конгреса Међународне асоцијације планера и урбаниста, ИСОЦАРП, 27.10.2017. у Урбанистичком заводу Београда је одржан састанак о имплементацији Нове урбане агенде УН Хабитат ИИИ у Србији и могућности локализације глобалних принципа до нивоа града и његових урбанистичких инстиитуција.

Уводно излагање је одржао др Синиша Тркуља који у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре координира активности везане за праћење и примену усвојених глобалних принципа планирања развоја људских насеља и територија. Дат је преглед предузетих и планираних активности у примени усвојених документа али и редовних активности Министарства везаних за националне стратегије и политике урбаног развоја, стандардизацију графике просторних и урбанистичких планова, и могућих облика сарадње.

У дискусији су отворене многе урбанистичке теме које добијају значај у контексту НУА, укључујући потребу за уношење промена у традиционални систем планирања у времену промена, изазове планирања и санације неформалне градње, унификације урбанистичких планова, партиципације урбанистичких кућа у доношењу државних политика и стратегија, могућности промоције принципа НУА укључивањем најширег спектра учесника у дебате о урбанистичким плановима и слично.

У закључку је исказано обострано интересовање планера и представника Министарства за чвршћим везама и бољом међусобном комуникацијом у циљу стварања квалитетније регулативе, државних политика урбаног развоја, архитектонских политика, приручника и правилника, као и последично квалитетније и ефикасније праксе планирања у Србији.

Градоначелник Београда Синиша Мали у посети Урбанистичком заводу Београда

Градоначелник Београда Синиша Мали посетио је данас Урбанистички завод Београда, разговарао са руководством и запосленима и истакао да ће у наредне две године бити завршено 120 урбанистичких планова, па ће чак 90 одсто територије града бити покривено плановима.
Мали је истакао да је Урбанистички завод, као јавно предузеће Града Београда, био покретачка снага која је стајала иза бума инвестиција које се дешавају у главном граду.

Опширније о посети градоначелника на:

www.beograd.rs
www.studiob.rs
www.tanjug.rs

Belgrade in the Plural – награда

Од 30. августа до 10. септембра на Архитектонском факултету у Београду одржана је радионица под називом “Белграде ин тхе Плурал” у организацији Архитектонских факултета Универзитета у Београду, Универзитета Сапијенца у Риму и Универзитета у Камерину. Учествао је и Универзитет Кеио и Универзитет Меији из Токија, као и Катедра за архитектуру, дизајн и урбанизам Универзитета у Сасарију, Италија.

Ова радионица је била оријентисана ка истраживању културне и урбане различитости у савременом граду у оквиру главних тенденција урбаног развоја са посебним акцентом на леву обалу реке Саве. Учествовало је око четрдесет студената, а одржана су и предавања, презентације и дебате, професора и експерата.

Значајно учешће је узео и Урбанистички завод Београда, као стални и активни партнер из праксе.

ПРЕДАВАЊЕ Леоне Лорример “Стварање простора”

Понедељак, 18. септембар 2017. у 9х
Урбанистички Завод Београда ЈУП, велика сала у приземљу

Кратка биографија предавача:

Леони Лоример (Leone Lorrimer) је извршни директор компаније “dwp | design worldwide partnership”, међународно признатог студија за архитектуру и дизајн ентеријера.

Током своје тридесетогодишње каријере као извршни директор два велика међународна студија, Леони је водила награђиване пројекте за велике корпорације и владе.
Током свог рада на Блиском истоку, Леони је управљала процесом дизајна међународно значајних мастер планова на нивоу градова и иконичних културних објеката. Њено искуство са великим пројектима мастер планирања креће се од регенерације урбаних четврти до стварања нових заједница до 150.000 људи.

Остали пројекти укључују награђени Научни и технолошки парк у Катару, Лоувре Абу Дхаби дизајниран од стране Ателиерс Жан Нувел, Гуггенхеим Абу Дхаби дизајниран од стране Гехри Партнерс и Заyед национални музеј од стране Фостер + Партнерс.

Пројекти Леони Лоример су осетљиви на контекст: физички, културни и економски и пружају холистички одржива решења.

БИНА и Урбанистички завод Београда

ФАП Међународна конференција “ПРЕДГРАЂА БЕОГРАДА – ЗАМИСЛИ БУДУЋНОСТ”
Отварање изложбе “ТЕМИШВАРСКО БИЈЕНАЛЕ АРХИТЕКТУРЕ БЕТА 2016 / РАДОВИ СА КОНКУРСА”

У Урбанистичком заводу Београда, настављајући успешну дугогодишњу сарадњу, а у оквиру програма Београдске интернационалне недеље архитектуре (БИНА) у петак, 12.05.2017. од 10.00-18.00 часова, биће одржана ФАП Међународна конференција “ПРЕДГРАЂА БЕОГРАДА – ЗАМИСЛИ БУДУЋНОСТ”. Учесници су Милица Јоксић, Београд, Мануел Енрикеш, Лисабон, Сезар Рејес Нахера, Барселона, Пипо Ћора, Рим, Ина Валкова, Пловдив, Себастијан Ернст, Берлин, Ђудита Вендраме, Ајндховен, Димитрис Грозопулос, Ефи Касимати, Лондон, Студио НО, Вроцлав, Асоцијација културне територије, Варшава, Флоријан Нидворок, Штанс баи Швац, Предраг Милић, Београд, НВО Ин Акт, Београд и НВО Београдски фестивал цвећа, Београд.

Истог дана, у холу Урбанистичког завода Београда, у 19.00х, планирано је отварање изложбе “ТЕМИШВАРСКО БИЈЕНАЛЕ АРХИТЕКТУРЕ БЕТА 2016 / РАДОВИ СА КОНКУРСА”. Координатор изложбе је Александра-Марија Риглер из Темишвара.

BINA 2017 program (сајт, на српском)
BINA 2017 program (pdf, на енглеском)

Изградња националног стадиона

Грaдoнaчeлник Бeoгрaдa Синишa Maли, прeдсeдник Скупштинe грaдa Никoлa Никoдиjeвић и прeдсeдник Фудбaлскoг сaвeзa Србиje Слaвишa Кoкeзa сaстaли су сe у Стaрoм двoру сa прeдстaвницимa прojeктaнтскe кућe “Fenwick Iribarren Architects” кoja ћe сe бaвити изрaдoм прojeктa зa изгрaдњу нaциoнaлнoг стaдиoнa.

Наставак вести можете прочитати на сајту града Београда.