Vračar

fiogf49gjkf0d

Gradska opština Vračar
Njegoševa 77
centrala: 3081-400
www.vracar.org.rsGradska opština Vračar ima oko 80000 stanovnika i sa svoja nepuna 3 km2 površine predstavlja najnaseljeniju opštinu Beograda. Njegove granice čine tri bulevara: Bulevar kralja Aleksandra, Bulevar Jugoslovenske armije i Južni bulevar.

Postoji nekoliko legendi o postanku imena Vračar. Najstarija potiče iz 1521. kada je ovaj kraj dobio ime po junaku - neverniku čije je ime bilo Vračar, a koji je na tom mestu imao kolibu. Po drugoj, ime potiče od - vrapčijih polja, jer je mnogo ovih ptica bilo nastanjeno na teritoriji današnjeg Vračara. Ukidanjem rejona 1952. obrazovane su dve opštine: Istočni Vračar i Neimar. Od 1960. utvrđena je teritorija današnje opštine koja obuhvata delove nekadašnjih opština - Istočni Vračar, Neimar i Terazije.

Hram Svetog Save, iako još u fazi izgradnje, postao je jedno od glavnih obeležja Vračara i Beograda. Hram se gradi po nacrtu projekta arhitekata Bogdana Nestorovića i Aleksandra Deroka, urađenom 1930. godine. Na platou je i drugo značajno arhitektonsko zdanje – zgrada Narodne biblioteke Srbije. Obnovljena i puštena u rad 2011. godine, biblioteke predstavljala jednu od najznačajnijih nacionalnih institucija.


Ukoliko želite da gradite na teritoriji Opštine Vračar i potrebne su Vam informacije možete se obratiti nadležnim institucijama ili angažovati stručnjake Urbanističkog zavoda Beograda da umesto Vas istražuju i planiraju, izrađuju urbanističko-tehničke dokumente, planske dokumente, informacije, studije, analize, istraživanja, prostorno-programske provere, konkurse.


Aplikacijom BeoINFO moguća je pretraga i pregled celokupne teritorije grada Beograda po kriterijumu ulice i kućnog broja sa granicama važećih urbanističkih planova.