Voždovac

fiogf49gjkf0d

Gradska opština Voždovac
Ustanička 53,
centrala: 2441-071
www.vozdovac.rsGradska opština Voždovac zauzima površinu od oko 15.000 ha, na kojoj živi 152.000 stanovnika.

Teritorija GO Voždovac obuhvata centralni deo teritorije grada Beograda. Severni deo teritorije je staro gradsko jezgro sa prigradskim naseljima a južni deo obuhvata planinu Avalu, podavalska sela i naselja pored autoputa. U južnom delu van starog gradskog jezgra, podizana su nova naselja Šumice, Konjarnik, Medaković i Braće Jerković, protkana parkovima, zelenilom, dečjim igralištima i slobodnim prostorom.

Od svog nastanka do danas, Voždovac se širio i izgrađivao. U vremenu između 1969. i 1974. god. nastavljena je izgradnja naselja, pa se na Braće Jerković nadovezao drugi deo istoimenog naselja, a dalje u pravcu Autoputa je produženo naselje Medaković. Takođe je uz Avalski drum do početka 80-tih godina završeno i naselje Banjica. Poslednje dve, tri godine bile su u znaku rekonstrukcija ulica, vodovodne mreže, izgradnje sportskih terena, kao i igrališta za decu, asfaltiranja puteva u prigradskim naseljima, ulaganja u infrastrukturu Voždovca. U planu je izgradnja komercijalnoposlovnih objekata i centara na Banjici, u naselju Kumodraž II, Medaković II, Šumice, Braće Jerković. Izgrađen je Dušanovački plato i završeni su radovi na izgradnji ul. Vojvode Stepe.

Najistaknutiji geografski objekat na teritoriji GO Voždovac je planina Avala koja dominira nad ostalim objektima, zatim gradsko jezgro, Banjička šuma, Jajinci i podavalska sela.


Ukoliko želite da gradite na teritoriji Opštine Voždovac i potrebne su Vam informacije možete se obratiti nadležnim institucijama ili angažovati stručnjake Urbanističkog zavoda Beograda da umesto Vas istražuju i planiraju, izrađuju urbanističko-tehničke dokumente, planske dokumente, informacije, studije, analize, istraživanja, prostorno-programske provere, konkurse.


Aplikacijom BeoINFO moguća je pretraga i pregled celokupne teritorije grada Beograda po kriterijumu ulice i kućnog broja sa granicama važećih urbanističkih planova.