fiogf49gjkf0d
BINA 2009

IV beogradska internacionalna nedelja arhitekture - BINA 2009 održava se od 26. juna do 4. jula 2009. godine.Društvo arhitekata Beograda i Kulturni centar Beograda organizuju ovu manifestaciju tematski naslovljenu kratkim prefiksom RE... posvećenu akutnom pitanju odnosa prema postojećem arhitektonsko-urbanističkom okruženju i mogućnostima njegove stalne REprodukcije, REkonstrukcije, REvitalizacije, REgeneracije, REafirmacije, REintegracije, ... u žive tokove vremena.

Kao i do sada, BINA će predstaviti brojne domaće i strane arhitekte i stručnjake iz oblasti urbanizma kroz izložbe, predavanja, radionice, predstavljanje knjiga i časopisa iz oblasti arhitekture i urbanizma.

Detaljnije na www.nedeljaarhitekture.org

Nedelja arhitekture u Urbanističkom zavodu Beograda

- Izložba projektantske radionice studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu "RE...Beograd stari i novi"
mentori radionice su:
doc. dr Mirjana Roter-Blagojević,
dr Tanja Conley i
mr Marta Vukotić Lazar

- Okrugli sto "Šta sa Novim Beogradom"
moderator mr Žaklina Gligorijević, dipl.inž.arh.

PROMOCIJA

"PROMOCIJA ODRŽIVOG URBANOG STILA ŽIVOTA"
Projekat "Promocija održivog urbanog stila života", u okviru programa Sektor koji podržava nacionalne projekte iz oblasti zaštite životne sredine, u organizaciji Regionalnog centra za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC), uz podršku Švedske agencije za medjunarodnu sardanju (SIDA)

Okrugli sto
"Održiv transport - alternativni načini kretanja i energetska efikasnost - za drugačiji urbani stil života"
održan je 29. februara u Urbanističkom zavodu Beograda, sala u prizemlju, Palmotićeva 30

Organizatori Društvo urbanista Beograda (DUB) i Udruženje urbanista Srbije (UUS) uz podršku Urbanističkog zavoda Beograda

Program


Simpozijum
Društvo urbanista Beograda i Urbanistički zavod Beograda organizuju:

Simpozijum: Nova urbanost - integracija dezintegracija grada?

Tema:

Nova urbanost sa podnaslovom (podtemom) integracija dezintegracija grada kao nastavak teme prethodnog simpozijuma (Nova urbanost Globalizacija Tranzicija, 2007) koji se bavio istom temom ali je fokus bio na procesu globalizacije, kao opštem trendu i tranzicije kao spečifičnih okolnosti u kojima deluje naša urbanistička praksa.VIŠE O SIMPOZIJUMU POGLEDAJTE OVDE


Dizajn Evropskog javnog prostora

European Prize for Urban Public Space 2008

U Barseloni smo 13. juna prisustvovali dodeli nagrada za najbolji dizajn Evropskog javnog prostora za 2008. Godinu. Ceremonija je održana u prostoru Centra za savremenu kulturu Barcelone, CCCB-u,osnivača i jednog od organizatora ove bijenalne evropske nagrade. U organizaciji konkursa učestvuju četiri učestvuje još pet organizacija i to The Architecture Foundation, iz Londona, Architekturzentrum Wien, Beč, Cite se l’Architecture et du Patrimoine, Pariz, Nederlands Architectuurinstituut, Roterdam i Museum of Finnish Architecture, Helsinki.


Pobednički projekat za ovu godinu je Barking Town Square u Londonu a tri jednakovredne nagrade podelili su centrum.odorf u Insbruku, Austrija, Other People`s Photographs u Folkstounu, Engleska i Torre del Homenaje, Huéscar, Granada.

Razgovoru su prisustvovali predstavnici organizatora , nagrađeni autori uvaženi žiri a posle dodele nagrada profesor Piter Hol, naučnik i teoretičar koji se decenijama bavi gradovima, održao je predavanje "Europe`s "Urban Civilization in a Virtual World" prikazavši najnovije podatke i teorije uspešnosti svetskih i evropskih gradova. Kriterijum za vrednovanje gradova bila je njihova ekonomska snaga, atraktivnost za koncentraciju kreativnog sektora, značaj transportnih centara, najznačajnijih aerodroma i stanica brze železnice (High Speed Train hubs).

Izložba radova koji su vrednovani za uži izbor i nagrađenih radova biće prikazana 04 - 28. septembra u Muzeju primenjene umetnosti u u Beogradu. Organizatori izložbe su Urbanistički zavod Beograda i Centar za savremenu kulturu Barcelone, CCCB.

Više o nagradi za javni prostor i o nagrađenim radovima za ovu godinu ...

Projekat Čaplja

Prezentacija zajedničkog projekta Firenca – Beograd
„Park reke Dunav na novoj Adi u Beogradu (Projekt Čaplja)“
u Firenci 12. juna 2008. godine

U okviru višegodišnje saradnje urbanističkih institucija iz Firence i Urbanističkog zavoda Beograda, u Firenci je 12. juna 2008. godine održana radna prezentacija dosadašnjih rezultata konceptualnog projekta za očuvanje prirodnih i razvoj rekreativnih funkcija na novoj adi na levoj obali Dunava, naspram Ušća.Radionica URBANISTIČKI ZAVOD BEOGRADA i
Grupa stručnjaka iz firme MOVARES – UTRECHT – HOLANDIJA organizuju
RADIONICU
Četvrtak, 25.septembar 2008, Velika sala
Na programu je :
  • Prezentacija Urbanističkog zavoda i
  • Prezentacija firme Movares
  • Obilazak Novog Beograda