SOS brutalizam


U frankfurtskom Muzeju arhitekture DAM (Deutsches Architekturmuseum) otvorena je izložba SOS Brutalizam, prvi globalni pregled ovog pravca u arhitekturi između pedesetih i sedamdesetih godina prošlog veka (sajt izložbe). Izložba je deo projekta i portala na kome se prikupljaju podaci i promoviše zaštita i spas brutalističke arhitekture u nestajanju.

Oko 100 autora doprinelo je dokumentaciji o 120 objekata na svim meridijanima, od Skoplja u Makedoniji do Konetikata u Sjedinjenim državama (link).

Među eksponatima se nalaze značajni predstavnici i simboli beogradske arhitekture i grada: Zapadna kapija Beograda, "Geneks" kula, arhitekte Mihajla Mitrovića, Istočne kapije Beograda, arhitekte Vere Ćirković i zgrada Urbanističkog zavoda Beograda, arhitekte Branislava Jovina. Autorski tekst o našoj zgradi u katalogu izložbe (link) pripremila je Vesna Vučinić a autori fotografija su Volfgang Taler i Relja Ivanić. Izložba je otvorena do 09.11.2017. do 2.4.2018. godine.

Tekst, na engleskom, zajedno sa slikama možete preuzeti ovde.

 

Povelja Asocijacije prostornih planera

Asocijacija prostornih planera Srbije dodelila je Urbanističkom zavodu Beograda Povelju za dugogodišnji rad i afirmaciju struke.

 

Prvi srpski urbanista


Prvim srpskim urbanistom smatra se Emilijan Josimović (1821-1897) koji je pre 150 godina, 1867. uradio prvi regulacioni plan "Stari Beograd (deo u šancu) kako sada postoji i kako bi bio regulisan".

Začetnik modernog urbanizma, Ildefons Serda uradio je čuveni urbanistički plan Barselone svega nekoliko godina ranije, 1859. godine.

"Pla Cerdà", 1859. Ildefons Cerdà i Sunyer - Museu d Historia de la Ciutat, Barcelona., Public Domain, izvor slike

 

26. MEĐUNARODNI SALON URBANIZMA, NIŠ, 2017.

Ovogodišnji, 26. Međunarodni Salon Urbanizma održan je od 8 do 15. novembra 2017. godine u Nišu, gde je u okviru 14 kategorija prezentovano ukupno 116 profesionalnih radova, kao i 32 studentska rada.

Pored donošenja Generalnog urbanističkog plana i Plana generalne regulacije Beograda, u periodu 2016-2017. godine Skupština grada je donela i blizu 60 planova detaljne regulacije koje je uradio Urbanistički zavod Beograda. Na ovogodišnjem Salonu prikazali smo tek jedan deo tog opusa: 9 planova različitih tema i obuhvata, koji najbolje ilustruju složenu problematiku današnjeg regulacionog urbanističkog planiranja, kao i dve studije koje u metodološkom smislu upotpunjuju sliku o aktivnostima koje prethode izradi ovakvih planova.

U kategoriji planova detaljne regulacije, Urbanistički zavod Beograda je dobio:

I nagradu za Plan detaljne regulacije "ADA CIGANLIJA"
Ljiljana Beloš, dipl.inž.arh
Dragica Lilić, dipl.inž.arh
Urbanistički zavod Beograda, JUP

III nagradu za Plan detaljne regulacije naselja "SAVSKA I JEZERSKA TERASA", opština Čukarica
Darija Banjanin, dipl.inž.arh
Vesna Isajlović, dipl.inž.arh
Urbanistički zavod Beograda, JUP, kao i

Nakon dodele nagrada u svim kategorijama, žiri je zaključio da se Velika nagrada 26. Međunarodnog salona urbanizma ove godine dodeli Urbanističkom zavodu Beograda, JUP, pre svega zato što se od ostalih izdvaja po kriterijumima izuzetnosti, kvaliteta, značajnosti i sveobuhvatnosti izloženih radova.

Osim što je potvrda kvaliteta našeg rada koju nam daju kolege iz cele Srbije, ova nagrada obeležava i početak naše jubilarne 70-te godine od osnivanja Urbanističkog zavoda Beograda.

U susret Svetskim danima gradova i urbanizma


U susret Svetskom danu urbanizma i na liniji tema aktuelnog godišnjeg kongresa Međunarodne asocijacije planera i urbanista, ISOCARP, 27.10.2017. u Urbanističkom zavodu Beograda je održan sastanak o implementaciji Nove urbane agende UN Habitat III u Srbiji i mogućnosti lokalizacije globalnih principa do nivoa grada i njegovih urbanističkih instiitucija.

Uvodno izlaganje je održao dr Siniša Trkulja koji u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koordinira aktivnosti vezane za praćenje i primenu usvojenih globalnih principa planiranja razvoja ljudskih naselja i teritorija. Dat je pregled preduzetih i planiranih aktivnosti u primeni usvojenih dokumenta ali i redovnih aktivnosti Ministarstva vezanih za nacionalne strategije i politike urbanog razvoja, standardizaciju grafike prostornih i urbanističkih planova, i mogućih oblika saradnje.

U diskusiji su otvorene mnoge urbanističke teme koje dobijaju značaj u kontekstu NUA, uključujući potrebu za unošenje promena u tradicionalni sistem planiranja u vremenu promena, izazove planiranja i sanacije neformalne gradnje, unifikacije urbanističkih planova, participacije urbanističkih kuća u donošenju državnih politika i strategija, mogućnosti promocije principa NUA uključivanjem najšireg spektra učesnika u debate o urbanističkim planovima i slično.

U zaključku je iskazano obostrano interesovanje planera i predstavnika Ministarstva za čvršćim vezama i boljom međusobnom komunikacijom u cilju stvaranja kvalitetnije regulative, državnih politika urbanog razvoja, arhitektonskih politika, priručnika i pravilnika, kao i posledično kvalitetnije i efikasnije prakse planiranja u Srbiji.

 

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali u poseti Urbanističkom zavodu Beograda

Petak, 6. oktobar 2017.


Gradonačelnik Beograda Siniša Mali posetio je danas Urbanistički zavod Beograda, razgovarao sa rukovodstvom i zaposlenima i istakao da će u naredne dve godine biti završeno 120 urbanističkih planova, pa će čak 90 odsto teritorije grada biti pokriveno planovima.
Mali je istakao da je Urbanistički zavod, kao javno preduzeće Grada Beograda, bio pokretačka snaga koja je stajala iza buma investicija koje se dešavaju u glavnom gradu.

Opširnije o poseti gradonačelnika na:
www.beograd.rs
www.studiob.rs
www.tanjug.rs

 

Belgrade in the Plural - nagrada

Od 30. avgusta do 10. septembra na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu održana je radionica pod nazivom "Belgrade in the Plural" u organizaciji Arhitektonskih fakulteta Univerziteta u Beogradu, Univerziteta Sapijenca u Rimu i Univerziteta u Kamerinu. Učestvao je i Univerzitet Keio i Univerzitet Meiji iz Tokija, kao i Katedra za arhitekturu, dizajn i urbanizam Univerziteta u Sasariju, Italija.

Ova radionica je bila orijentisana ka istraživanju kulturne i urbane različitosti u savremenom gradu u okviru glavnih tendencija urbanog razvoja sa posebnim akcentom na levu obalu reke Save. Učestvovalo je oko četrdeset studenata, a održana su i predavanja, prezentacije i debate, profesora i eksperata.

Značajno učešće je uzeo i Urbanistički zavod Beograda, kao stalni i aktivni partner iz prakse.

 

PREDAVANjE

Leone Lorrimer
"Stvaranje prostora"

Ponedeljak, 18. septembar 2017. u 9h
Urbanistički Zavod Beograda JUP, velika sala u prizemlju


Kratka biografija predavača:

Leoni Lorimer (Leone Lorrimer) je izvršni direktor kompanije "dwp | design worldwide partnership", međunarodno priznatog studija za arhitekturu i dizajn enterijera.

Tokom svoje tridesetogodišnje karijere kao izvršni direktor dva velika međunarodna studija, Leoni je vodila nagrađivane projekte za velike korporacije i vlade.

Tokom svog rada na Bliskom istoku, Leoni je upravljala procesom dizajna međunarodno značajnih master planova na nivou gradova i ikoničnih kulturnih objekata. Njeno iskustvo sa velikim projektima master planiranja kreće se od regeneracije urbanih četvrti do stvaranja novih zajednica do 150.000 ljudi.

Ostali projekti uključuju nagrađeni Naučni i tehnološki park u Kataru, Louvre Abu Dhabi dizajniran od strane Ateliers Žan Nuvel, Guggenheim Abu Dhabi dizajniran od strane Gehri Partners i Zayed nacionalni muzej od strane Foster + Partners.

Projekti Leoni Lorimer su osetljivi na kontekst: fizički, kulturni i ekonomski i pružaju holistički održiva rešenja.

 

BINA i Urbanistički zavod Beograda,
petak 12.05.2017.

FAP Međunarodna konferencija "PREDGRAĐA BEOGRADA – ZAMISLI BUDUĆNOST"

Otvaranje izložbe "TEMIŠVARSKO BIJENALE ARHITEKTURE BETA 2016 / RADOVI SA KONKURSA"


U Urbanističkom zavodu Beograda, nastavljajući uspešnu dugogodišnju saradnju, a u okviru programa Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA) u petak, 12.05.2017. od 10.00-18.00 časova, biće održana FAP Međunarodna konferencija "PREDGRAĐA BEOGRADA – ZAMISLI BUDUĆNOST". Učesnici su Milica Joksić, Beograd, Manuel Enrikeš, Lisabon, Sezar Rejes Nahera, Barselona, Pipo Ćora, Rim, Ina Valkova, Plovdiv, Sebastijan Ernst, Berlin, Đudita Vendrame, Ajndhoven, Dimitris Grozopulos, Efi Kasimati, London, Studio NO, Vroclav, Asocijacija kulturne teritorije, Varšava, Florijan Nidvorok, Štans bai Švac, Predrag Milić, Beograd, NVO In Akt, Beograd i NVO Beogradski festival cveća, Beograd.

Istog dana, u holu Urbanističkog zavoda Beograda, u 19.00h, planirano je otvaranje izložbe "TEMIŠVARSKO BIJENALE ARHITEKTURE BETA 2016 / RADOVI SA KONKURSA". Koordinator izložbe je Aleksandra-Marija Rigler iz Temišvara.

BINA 2017 program (sajt, na srpskom)
BINA 2017 program (pdf, na engleskom)

 

NAGRADA GRADA BEOGRADA ZA 2016. GODINU

DODELjENA NAGRADA GRADA BEOGRADA ZA 2016. GODINU NAŠIM KOLEGINICAMA SANjI ĐORĐEVIĆ I VESNI RADOVANOVIĆ ZA PLAN GENERALNE REGULACIJE GRAĐEVINSKOG PODRUČJA SEDIŠTA JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE – GRAD BEOGRAD (CELINE I – XIX)

Dana 18. aprila, povodom proslave Dana Beograda, na svečanoj dodeli Nagrada grada Beograda za 2016. godinu, u Starom dvoru, Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević uručili su nagradu u oblasti arhitekture i urbanizma našim koleginicama, arhitektama Sanji Đorđević i Vesni Radovanović, rukovodiocima izrade Plana generalne regulacije građevinskog područja sedišta jedinice lokalne samouprave – grad Beograd (celine I – XIX).

Njihov dugogodišnji naporni rad je na taj način priznat i nagrađen, a svakako smo svi ponosni na ovo priznanje, jer je to ujedno i nagrada za ceo radni tim i Urbanistički zavod Beograda.


Upućujemo čestitke i svim ostalim dobitnicima nagrada u drugim kategorijama.

Deo atmosfere sa dodele nagrada možete videti ovde.

 

KAKO NASTAJE GRAD?

Edukativna radionica za predškolce, 6. april 2017.

Urbanistički zavod Beograda je povodom obeležavanja jubijela 70 godina postojanja i 45 godina naše zgrade u Palmotićevoj ulici, organizovao edukativnu radionicu za grupu dece predškolskog uzrasta iz PU "Dečija kuća – ljubav, vera, nada", koja radi po čuvenom "Montesori" programu.

Cilj nam je bio da približimo najmlađima urbanističku delatnost i ukažemo na sve aspekte života u savremenom gradu. I kao da smo se odmah prepoznali, jer i urbaniste i decu odlikuje kreativnost.

Kratko predavanje o tome kako su nastali gradovi, koje sve namene u gradovima prepoznajemo, šta znamo o Beogradu i kako deca doživljavaju grad, održala je dr Nataša Danilović Hristić, dipl. inž. arh.

Zatim su naši gosti imali priliku da crtaju i boje slike gradskih prizora – siluete arhitektonskih objekata i javnih gradskih prostora.

Podeljeni u dve grupe, predškolci su simulirali izradu detaljnog urbanističkog plana, praveći 3D model od LEGO kocki, papira i plastelina, na osnovama realnih planova čija je izrada trenutno u toku. Proces je završen sa "javnim uvidom" i postavljanjem pitanja o tome kako je planirano unapređenje gradskog ambijenta.

Na samom kraju deca su obišla naše kacelarije, a "stručni žiri" sastavljen od naših kolega i v.d. Direktorke mr Vesne Tahov, dipl, inž. geolog., je pregledao makete, a nagrada za trud bili su slatkiši.

Čini se da smo svi uživali, pa se radujemo ponovnim susretima!

Prezentaciju, u pptx formatu, možete pogledati ovde

Pogledajte fotografije sa radionice:

 

GRAD BEOGRAD

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, JP
u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije - UAS

Obaveštavaju vas da će se


IZLOŽBA KONKURSNIH RADOVA

otvorenog, anketnog, jednostepenog, anonimnog, urbanističko – arhitektonskog konkursa za deo Bloka 13 na Novom Beogradu

održati u

Urbanističkom zavodu Beograda, JUP,

sala u prizemlju, Palmotićeva 30, Beograd,
u periodu od 27. marta do 07. aprila 2017. godine,
svakog radnog dana od 09 do 19 časova,
subotom od 09 do 15 časova.


Diskusija o radovima održaće se 07. aprila 2017. u 16,00 časova

 

NAGRADA 25. SALONA URBANIZMA URBANISTIČKOM ZAVODU BEOGRADA

fiogf49gjkf0d

Sremska Mitrovica, 8. novembar 2016. godine

Žiri i Savet 25. Međunarodnog Salona urbanizma dodelili su Urbanističkom zavodu Beograda PRVU NAGRADU u kategoriji „Istraživanja i studije iz oblasti prostornog i urbanističkog planiranja“ za Projekat “Priručnik za otvorene javne prostore”.

Rukovodioci izrade nagrađenog projekta su Marija Lalošević, dipl.inž.arhitekture i dr Žaklina Gligorijević, dipl.inž.arhitekture.

“Priručnik za otvorene javne prostore”, uz “Katalog urbane opreme” čini set dokumenata za kvalitetan i efikasan dizajn, projektovanje i realizaciju otvorenih javnih prostora dela teritorije grada Beograda obuhvaćene GUP-om. Sadrži set standarda, preporuke i smernice za uređenje i opremanje javnog prostora, a namenjen je planerima, projektantima kao i gradskim institucijama i preduzećima nadležnim za održavanje. Cilj projekta je da doprinese kvalitetnijem uređenju i intenzivnijem korišćenju javnih prostora, povećanju bezbednosti i pristupačnosti i uspostavljanju nove hijerarhije u saobraćaju, gde se prioritet daje pešacima, biciklistima i javnom gradskom prevozu.

Salon Urbanizma - tradicionalna godišnja manifestacija Udruženja urbanista Srbije koja predstavlja smotru najznačajnijih, aktuelnih ostvarenja u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, urbanističkog projektovanja i realizacija, održana je novembra 2016. godine u Sremskoj Mitrovici.

 

Izložba konkursnih radova - Blok 18

fiogf49gjkf0d


IZLOŽBA KONKURSNIH RADOVA otvorenog anketnog jednostepenog anonimnog urbanističko-arhitektonskog konkursa za blok 18 u Novom Beogradu biće prikazana u Urbanističkom zavodu Beograda, sala u prizemlju, Palmotićeva 30, Beograd, u periodu od 14. 09. do 24. 09. 2016. godine, svakog radnog dana od 09 do 19 časova, subotom od 09 do 15 časova.

Diskusija o radovima održaće se dana 22.09.2016. u 16 časova, Urbanistički zavod Beograda, sala u prizemlju.

Preuzmite katalog konkursnih radova pdf

 

Nagrade IKS-a za izuzetno dostignuće u struci

fiogf49gjkf0d

Sanja Đorđević i Milica Joksić dobitnice su ovogodišnje Nagrade za izuzetno dostignuće u struci iz delatnosti članova Komore.

Nagrada je koleginicama Đorđević i Joksić dodeljena za rad na Generalnom urbanističkom planu Beograda i Planu generalne regulacije Beograda (odnosno za poslove rukovođenja).Nagradu je dodelio Upravni odbor Inženjerske komora Srbije povodom dana Komore 14.06.2016. godine.

I pored činjenice da je Nagrada dodeljena pojedincima, pošto je izrada GUP-a i PGR-a rezultat timskog rada, Nagrada je i priznanje Urbanističkom zavodu Beograda i svim članovima radnih timova.

 

Nagrade 24. Salona Urbanizma

fiogf49gjkf0d

Niš, 6. novembar 2015. godine

Žiri i Savet Salona dodelili su na ovogodišnjem Salonu Urbanizma Urbanističkom zavodu Beograda, JUP tri vredne nagrade:

 • PRVU NAGRADU u kategoriji "Istraživanja i studije iz oblasti prostornog i urbanističkog planiranja" za Urbanističku analizu mogućnosti izgradnje novog tornja kontrole letenja aerodroma "Nikola Tesla"
  Rukovodioci izrade analize - Marija Lalošević, dipl.inž.arhitekture i Vera Mihaljević, dipl.inž.arhitekture
 • DRUGU NAGRADU u kategoriji "Generalni urbanistički planovi" za Generalni urbanistički plan Beograda 2021
  Rukovodilac izrade plana - Milica Joksić, dipl.inž.arhitekture
 • TREĆU NAGRADU u kategoriji "Planovi detaljne regulacije" za Plan detaljne regulacije dela naselja Batajnica – naselje "Šangaj", opština Zemun
  Rukovodioci izrade plana - Milica Andrejić, dipl.inž.arhitekture i Vesna Teofilović, dipl.inž.arhitekture

Salon Urbanizma - tradicionalna godišnja manifestacija Udruženja urbanista Srbije koja predstavlja smotru najznačajnijih, aktuelnih ostvarenja u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, urbanističkog projektovanja i realizacija ove, 2015. godine predstavila je ukupno 88 radova iz zemlje i inostranstva.

Galerija "Srbija" u Nišu prikazala je premijernu postavku Salona Urbanizma od 6. do 13. novembra. Celokupna ili delimična postavka Salona putuje i prezentuje se u gradovima pokroviteljima i drugim gradovima u zemlji i inostranstvu.

 

X BINA / Izložba "100 - ARHITEKTURA NIŠA KROZ VREME" u Urbanističkom zavodu Beograda

fiogf49gjkf0d

U okviru X Beogradske Internacionalne Nedelje Arhitekture / BINA u Urbanističkom zavodu Beograda od 19. do 30. maja 2015. prikazuje se Izložba "100 - ARHITEKTURA NIŠA KROZ VREME".

Tokom dvonedeljnog prikazivanja publika će moći da vidi odabranih sto objekata koji će se naći u publikaciji "Arhitektonski vodič Niša", a koji predstavljaju graditeljsku baštinu Niša od 19. veka do danas.

Na panoima su, uz najkvalitetnije fotografije, prikazani tekstovi na srpskom i engleskom jeziku sa karakteristikama arhitekture i najznačajnijim podacima o objektu, kao i QR kodovi koji sadrže sve podatke o objektu. Izložba je podeljena na devet podsekcija prema položaju u gradu (devet kvadranata), a na svakoj mapi datog kvadranta su ubeleženi objekti, radi lakšeg snalaženja.

Izložba se može pogledati u periodu od 10-18 sati, radnim danima.

Autori: Aleksandar Keković, Jelena Ilić, Miodrag Medar, Sima Gušić, Zoran Čemerikić, Branimir Ćirić, Žarko Klisarević
Produkcija: Društvo arhitekata Niša

Pogledajte fotografije sa otvaranja:

 

10. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture / BINA

fiogf49gjkf0d

od 7. do 30. maja 2015.


Tradicionalna, deseta, Beogradska internacionalna nedelja arhitekture / BINA održaće se od 7. do 30. maja. 2015. godine. Programi će se odvijati u Kulturnom centru Beograda, Muzeju istorije Jugoslavije, Galeriji FLU, Francuskom institutu za kulturu, Kuli Nebojša, Urbanističkom zavodu Beograda i drugim lokacijama.

U Urbanističkom zavodu Beograda od 19. do 30. maja biće prikazana Izložba «100 - ARHITEKTURA NIŠA KROZ VREME». Tokom dvonedeljnog prikazivanja publika će moći da vidi odabranih sto objekata koji će se naći u publikaciji „Arhitektonski vodič Niša“, a koji predstavljaju graditeljsku baštinu Niša od 19. veka do danas.

Organizatori: Kulturni centar Beograda i Društvo arhitekata Beograda.

Svi programi BINA festivala su besplatni. Više informacija o programima:

www.bina.rs

www.kcb.org.rs

 

Učešće na Konferenciji o investicionim projektima Grada Beograda u Starom dvoru

fiogf49gjkf0d

Konferencija o investicionim projektima Grada Beograda na kojoj je direktor Urbanističkog zavoda Beograda dr Nebojša Stefanović predstavio Projekat "Veliki projekti Beograda i planska dokumentacija" održana je 25. novembra 2014. godine u Starom dvoru. Direktor Stefanović govorio je o strateškim planskim dokumentima Grada koji podržavaju multisektorski razvoj, planovima detaljne regulacije vezanim za razvoj pre svega privrede i saobraćaja, kao i projektu republičkog značaja „Beograd na vodi“.

Prezentacije prikazane od strane nekoliko beogradskih javnih preduzeća pratilo je više od 40 predstavnika italijanskih kompanija, članica Konfederacije industrije Italije, dok je oko 60 italijanskih kompanija posredstvom linka upoznato sa zaključcima Konferencije.

Prvi sekretar Ambasade Italije u Beogradu Marko Leone zahvalio je Gradu Beogradu na organizaciji ovog skupa, koji omogućava italijanskim kompanijama da naprave dobre partnerske odnose za buduća ulaganja i projekte.

Više o Konferenciji možete pročitati na sajtu Grada Beograda www.beograd.rs/cms/view.php?id=1637608.

 

Učešće na Seminaru "Jačanje kapaciteta za održivo stanovanje"

fiogf49gjkf0d

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture RS, Ekonomska komisija za Evropu Ujedinjenih nacija (UNECE) i Program za ljudska naselja Ujedinjenih nacija (UN-Habitat) organizovali su 11. i 12. novembra 2014. godine Seminar "Jačanje kapaciteta za održivo stanovanje" na kome je Urbanistički zavod Beograda uzeo učešće.

U okviru sesije "Urbani razvoj i smanjenje rizika od katastrofa" Emil Dimitrov i Jelena Marinković izložili su temu "Uloga prostornog i urbanističkog planiranja u funkciji sprečavanja katastrofa – primer PDR sanitarne deponije Vinča".

Prostorno i urbanističko planiranje, kroz analizu postojećih stanja i definisanje osnovnih načina korišćenja zemljišta, svakako ima jednu od bitnih uloga u sprečavanju katastrofa, ili smanjivanju njihovih uticaja. Prostornim planom RS, kao najvišim dokumentom, definisani su strateški ciljevi i principi razvoja, koji su razrađivani kroz planove nižeg reda (od RPPAP grada Beograda do planova detaljne regulacije). Jedan od primera kako planiranje utiče na sanaciju negativnih uticaja izazvanih kumulativnim dejstvom prirodnih i stvorenih faktora jeste PDR sanitarne deponije "Vinča", gradska opština Grocka, koji je izrađen u Urbanističkom zavodu Beograda.

Internacionalni Seminar u Klubu poslanika u Tolstojevoj otvorila je Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović.

Više o ovoj temi možete pročitati na www.mgsi.gov.rs/cir.

 

Nagrade 23. Salona Urbanizma

fiogf49gjkf0d

Urbanistički zavod Beograda, JUP, nagrađen je na ovogodišnjem, 23. Salonu Urbanizma, značajnim nagradama. U kategoriji „Prostorni planovi“ - 1. Nagradom za Prostorni plan područja posebne namene uređenja dela priobalja grada Beograda – područje priobalja reke Save za projekat "Beograd na vodi" i u kategoriji „Istraživanja i studije iz oblasti urbanističkog i prostornog planiranja“ - 2. Nagradom za Saobraćajnu analizu uticaja atrakcije i produkcije sadržaja "Beograd na vodi" na saobraćajnu mrežu u okruženju Savskog amfiteatra na desnoj obali Save od mosta "Gazela" do Brankovog mosta sa Aneksom saobraćajne analize.

Salon Urbanizma - tradicionalna godišnja manifestacija Udruženja urbanista Srbije koja predstavlja smotru najznačajnijih, aktuelnih ostvarenja u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, urbanističkog projektovanja i realizacija ove sezone predstavila je u 10 takmičarskih kategorija 120 radova iz zemlje i inostranstva i 32 studentska rada.

Premijerna postavka Salona Urbanizma prikazana je u foajeu Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu, od 7. do 15. novembra. Celokupna ili delimična postavka Salona putuje i prezentuje se u gradovima pokroviteljima i drugim gradovima u zemlji i inostranstvu.

Pogledajte fotografije sa 23. Salona Urbanizma:

Više o Salonu Urbanizma pročitajte na www.uus.org.rs.

 

Konkurs za izradu urbanističko-arhitektonskog rešenja Bloka 42 na Novom Beogradu

fiogf49gjkf0d

Grad Beograd, Urbanistički zavod Beograda JUP u saradnji sa Društvom arhitekata Beograda – DAB i Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda JP, kao Investitorom, raspisao je februara 2014. godine javni, otvoreni, idejni, jednostepeni, anonimni konkurs za izradu urbanističko-arhitektonskog rešenja autobuske i železničke stanice Novi Beograd i poslovno komercijalnog kompleksa u bloku 42 u Novom Beogradu. Polovinom maja meseca, u roku i po pravilima propisanim Raspisom Konkursa pristigla su autorska konkursna rešenja koja je žiri ocenio i početkom juna jednoglasno doneo Odluke o nagradama, otkupima i obeštećenjima.

Konkurs za izradu urbanističko-arhitektonskog rešenja autobuske i železničke stanice Novi Beograd ispunio je očekivanja raspisivača: 54 stručna tima predalo je autorska rešenja koje je žiri vrednovao u periodu od nekoliko nedelja. Cilj konkursa je ispunjen, da se kroz javnu anketu dobiju najkvalitetnija urbanističko - arhitektonska rešenja za novi saobraćajni terminal u centralnoj zoni Novog Beograda. Ova rešenja će biti korišćena u planu detaljne regulacije kako bi se stvorili uslovi za izmeštanje postojeće autobuske stanice i izgradnju nove, zatim uređenja i izgradnje železničke stanice Novi Beograd kao i poslovno komercijalnih sadržaja u bloku.

Izložba radova mogla se pogledati u Svečanoj sali Urbanističkog zavoda Beograda u periodu od 26. juna do 10. jula. Otvorena diskusija o konkursnim rešenjima i nagrađenim radovima održana je 27.6.2014. u 16 časova.

Pogledajte fotografije sa žiriranja:

Pogledajte fotografije sa konferencije za štampu:

Prva nagrada:

Druga nagrada:

Informacija za štampu

Preuzmite informaciju za štampu pdf

Više o Konkursu

Zvanična strana
Društvo arhitekata Beograda - o konkursu

Mediji o rezultatima Konkursa

B92
Blic
grad Beograd

 

Urbanističko-arhitektonski konkurs

fiogf49gjkf0d

Grad Beograd je raspisao Javni, otvoreni, idejni, jednostepeni, anonimni konkurs za izradu urbanističko-arhitektonskog rešenja autobuske i železničke stanice Novi Beograd i poslovno komercijalnog kompleksa u bloku 42 u Novom Beogradu. Konkurs finansira Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda a sprovodi ga Urbanistički zavod Beograda JUP u saradnji sa Društvom arhitekata Beograda – DAB.

Sve informacije o konkursu nalaze se na internet strani www.urbel.com/blok42konkurs a konkursne podloge se preuzimaju u Društvu arhitekata Beograda.

 

Nagrade 22. Salona urbanizma

fiogf49gjkf0d

Urbanistički zavod Beograda, JUP, nagrađen je na ovogodišnjem, 22. Salonu Urbanizma, značajnim priznanjima - 1. Nagradom za Studiju prirodnog jezra Beograda, 1. Nagradom za Analizu lokacija za izgradnju reciklažnih centara - dvorišta i 2. Nagradom za PDR područja ade Huje – zona A.


Salon Urbanizma - tradicionalna godišnja manifestacija Udruženja urbanista Srbije koja predstavlja smotru najznačajnijih, aktuelnih ostvarenja u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, urbanističkog projektovanja i realizacija ove sezone predstavila je ukupno 119 radova iz zemlje i inostranstva.

Galerija „Srbija“ u Nišu prikazala je premijernu postavku Salona Urbanizma od 8. do 15. novembra. Celokupna ili delimična postavka Salona putuje i prezentuje se u gradovima pokroviteljima i drugim gradovima u zemlji i inostranstvu.

 

Izložba „Yo.V.A.3 – Young Viennese Architects“ – „Mladi bečki arhitekti 3”

fiogf49gjkf0d

Inženjerska komora Srbije i Grad Beč uz podršku Urbanističkog zavoda Beograda, JUP predstavili su izložbu „Young Viennese Architects 3 – Mladi bečki arhitekti 3“. Izložba prezentuje projekte 12 arhitektonskih biroa iz Beča – Fattinger Orso Rieper, Flatz architects, Gabu Heindl, Grundstein, Kaufmann Wanas, Kirsch ZT GmbH, Kronaus Kinzelbach, Shibukawa Eder, SOMA, Span, Sputnic i Studiogruber.

Detaljnije na ovoj strani.

 

Urbanistički zavod Beograda na Susretima prostornih planera Srbije

fiogf49gjkf0d


Matična sekcija planera Inženjerske komore Srbije organizovala je “Susrete prostornih planera Srbije – 2013” na Kopaoniku u hotelu “Grand”, u periodu od 02. do 04. oktobra 2013. godine.

Glavna tema ovogodišnjih susreta bila je "Prostorno planiranje kao podrška ekonomskom razvoju Srbije".

Drugog dana skupa tim Urbanističkog zavoda Beograda, na čelu sa direktorom Zavoda dr Nebojšom Stefanovićem, održao je prezentaciju pod nazivom “Međusobna usaglašenost planskih dokumenata – mogućnosti i ograničenja”.

Prezentaciju možete preuzeti ovde [pdf 8MB].

Za više detalja o “Susretima prostornih planera Srbije – 2013” pogledajte www.ingkomora.rs

 

Učešće Urbanističkog zavoda Beograda na manifestaciji „Dani evropske baštine“

fiogf49gjkf0d

24. septembar 2013. godine

U okviru ovogodišnje manifestacije „Dani evropske baštine“ na temu „Industrijsko nasleđe – zaštita i revitalizacija“ tim Urbanističkog zavod Beograda, 24. septembra u 12 časova u svečanoj sali Zavoda, održao je dva stručna predavanja.

 • „Nasleđe tehničke kulture i planiranje - sa prikazom odabranih primera planova na teritoriji grada Beograda“
 • „Značaj revitalizacije lokacija industrijskog nasleđa za turizam: od postojećeg stanja do ponovne upotrebe“

Takođe, tokom desetodnevnog trajanja manifestacije „Dani evropske baštine“ u holu Zavoda prikazivana je permanentna video prezentacija ovih materijala, te je zainteresovana stručna i šira javnost imala priliku i mogućnost da stekne detaljan uvid u teme koje je obradio stručni tim Zavoda.

Učestvovali su: Marija Lalošević (rukovodilac tima), Sonja Kostić, Marija Milovanović, Ivan Lalić, Biljana Kostić, Aleksandra Tilinger i Biljana Mihailović. Materijal koji je prezentovan pripremljen je u Sektoru za strateško planiranje i razvoj koji vodi mr Aleksandar Vučićević.

 

Nagrada Urbanističkom zavodu Beograda na Salonu pejzažne arhitekture

fiogf49gjkf0d

Beograd, juni 2013.

Na ovogodišnjem, petom po redu, Salonu pejzažne arhitekture jedna od šest nagrada dodeljena je za rad "Zaštita prirode i nepokretnih kulturnih dobara u regionalnom prostornom planu administrativnog područja Beograda" mr Anici Teofilović i Sonji Kostić. Tema nagrađenog rada sastavni je deo RPP AP grada Beograda čiji su nosioci izrade JUP Urbanistički zavod Beograda i Republička agencija za prostorno planiranje.

Salon se održava od 7. do 30. juna 2013. godine u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauke i umetnosti u Beogradu, ulica Đure Jakšića broj 2.

 
 

Okrugli sto, april 2013.

fiogf49gjkf0d

Iskustva javnih urbanističkih preduzeća
u poslovanju i izradi planskih dokumenata


Dana 19. aprila 2013. godine u Novom Sadu održan je Drugi Okrugli sto sa temom „Iskustva javnih urbanističkih preduzeća u poslovanju i izradi planskih dokumenata“.

Domaćini Okruglog stola bili su JP Zavod za urbanizam Vojvodine i JP Urbanizam - Zavod za urbanizam Novi Sad a skup je održan u svečanoj sali Skupštine AP Vojvodine.

Ovom prilikom nastavljeni su razgovori i razmena iskustava javnih preduzeća nadležnih za urbanističko planiranje, definisani različiti problema planiranja, zajednički stavovi, predlozi i inicijative.

Dr Nebojša Stefanović, dipl.prostorni planer, Direktor Urbanističkog zavoda Beograda prezentovao je materijal „Nedostaci i dileme u primeni postojeće zakonske regulative u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja – aspekt rada javnih preduzeća“. Drugo izlaganje imali su Predrag Krstić, dipl.inž.saobraćaja, direktor Sektora za saobraćaj Urbanističkog zavoda Beograda i Dragan Mihajlović, dipl.inž. građevine, glavni urbanista-planer grupe, koji su predstavili materijal „Odnos površina javne i ostale namene u planovima generalne regulacije grada Beograda – stanje, koncept razvoja, pravila i sprovođenje saobraćajne mreže“.

Objedinjenu prezentaciju Urbanističkog zavoda Beograda možete pogledati ovde.

Ostale materijale sa ovog skupa možete pogledati na www.zavurbvo.co.rs.

 

Okrugli sto, mart 2013.

fiogf49gjkf0d

Novija iskustva urbanističkog planiranja
većih gradova Srbije


Dana 1. marta 2013. godine u JUP „Urbanističkom zavodu Beograda“ u Beogradu održan je Okrugli sto sa temom „Novija iskustva urbanističkog planiranja većih gradova Srbije“. Organizovan je u saradnji sa JP Zavod za urbanizam Vojvodine, JP Urbanizam - Zavod za urbanizam Novi Sad, JP Zavod za urbanizam Niš i JP Direkcija za urbanizam Kragujevac. Detaljnije na ovoj strani

 

Urbanistički zavod na Sajmu preduzetništva i lokalne samouprave - novembar 2012.

fiogf49gjkf0d

Pod sloganom „Poveži se”, od 29. novembra do 01. decembra 2012. godine na Beogradskom sajmu održan je 11. Međunarodni sajam preduzetništva „Biznis baza” i 4. Sajam lokalnih samouprava.
Zajedničko organizovanje dva sajma imalo je za cilj povezivanje lokalne samouprave i privrednika, odnosno predstavljanje potencijala i ponude, kako građanima tako i potencijalnim investitorima.
Na ovogodišnjem Sajmu predstavljeno je više od 100 opština i gradova Srbije i Republike Srpske. Grad Beograd predstavio se sa svojim opštinama, sekretarijatima, javnim i javnim komunalnim gradskim preduzećima, među kojima je i Urbanistički zavod Beograda, JUP.


Prezentaciju Urbanističkog zavoda Beograda „Urbanistički zavod Beograda – Delatnost. Dostignuća. Dometi.“ možete pogledati ovde [ , 7MB].

 
fiogf49gjkf0d
 

KONKURS

fiogf49gjkf0d

ZA IZRADU IDEJNOG ARHITEKTONSKO-URBANISTIČKOG REŠENjA CENTRA „BETON HALA“
Skupština Grada Beograda i Agencija za investicije i stanovanje, u saradnji sa Urbanističkim zavodom Beograda raspisali su februara 2011. godine međunarodni, opšti, javni i anonimni konkurs za izradu idejnog arhitektonsko – urbanističkog rešenja Centra „Beton hala“. Cilj konkursa bio je da se kroz široku anketu dobije najkvalitetnije rešenje delikatnog područja u priobalju Beograda i veze između međunarodnog putničkog pristaništa, parka Kalemegdan, Beogradske tvrđave i centra Beograda.

Na konkurs je stiglo 135 radova, a međunarodni žiri je dodelio dve jednakovredne prve nagrade, dve jednakovredne treće, jedan otkup i dve pohvale. Konkurs je organizovao Urbanistički zavod Beograda uz podršku Društva arhitekata Beograda.


Detaljnije na www.betonhala.com19. Salon urbanizma

fiogf49gjkf0d
Prvo mesto u kategoriji
PRIMENA INFORMATIČKIH TEHNOLOGIJA,
za rad
Beogradski urbanistički informacioni sistem - BUrIS


Drugo mesto u kategoriji
ISTRAŽIVANjA I STUDIJE U OBLASTI URBANIZMA,
za rad
Studija javnih prostora Beograda za potrebe urbanističkog planiranja,
I faza
:
Analiza javnih prostora Starog grada


Izložba

fiogf49gjkf0d
„Vienna Know-how:
Urban Technologies and Strategies“


Muzej primenjene umetnosti,
Beograd 6-28. septembar 2010.

Izložba je posvećena izvanrednim strateškim, tehničkim i organizacijskim rešenjima u komunalnoj infrastrukturi Beča. Detaljan i sveobuhvatan uvid u „organizam“ Grada Beča prikazan je kroz istaknute projekte, koncepte i strategije iz oblasti voda, razvoja grada, nekretnina, životne sredine, mobilnosti, sigurnosti, otpada, komunikacija, grada bez barijera, energije i strategija.

 

fiogf49gjkf0d

AIA Continental EuropeAIA Continental Europe – Evropski odsek Američkog instituta arhitekata Internacionalna konferencija
„Beograd: moderan i postmoderan grad“
Beograd, 7-10. oktobar 2010.

 

fiogf49gjkf0d


Стручна размена Београд – Беч
Радионица о градским технологијама
Сава Центар, Београд

6-8. септембар 2010.

Nagrada IKS-a Dariji Banjanin i Gorani Ristović

fiogf49gjkf0d

Povodom 7 godina postojanja, u ponedeljak, 14. juna 2010. godine, u hotelu President, BG Sportski centar u Kovilovu, proslavljen je Dan Inženjerske komore Srbije. Svečanosti je prisustvovalo oko 250 gostiju iz cele Srbije.

Dodeljene su nagrade Inženjerske komore Srbije u tri kategorije ...


fiogf49gjkf0d
Svečanost dodele nagrada CCCB-a (Centre of Contemporary Culture of Barcelona)


održaće se 11. juna 2010. godine.
PRIZNANJE ZA ARHITEKTONSKI DOGAĐAJ GODINE

fiogf49gjkf0d

Društvo arhitekata Beograda je na konkursu za "Arhitektonski događaj godine", za 2009. godinu, dodelilo Priznanje Urbanističkom zavodu Beograda za organizaciju i prikazivanje Izložbe "Bečka stanogradnja – Inovativno. Socijalno. Ekološki.".Beograd, maj, 2010.


fiogf49gjkf0d32. САЛОН AРХИТЕКТУРЕ
Прилагођавање ... Архитектура плус …


Knjiga Jana Gela "Život među zgradama"

fiogf49gjkf0d
PUBLIKOVALI SMO
februara 2010.
 
„Život među zgradama – korišćenje javnog prostora“ , srpsko izdanje

Knjiga Jana Gela, danskog arhitekte i profesora urbanog dizajna Kraljevske danske akademije lepih umetnosti u Kopenhagenu, pod nazivom „Život među zgradama – korišćenje javnog prostora“, već više decenija nezaobilazna je literatura u obrazovanju arhitekata širom sveta. Tokom vremena, knjiga je prerađivana, dopunjavana i aktuelizovana, ali i prevođena u mnogim zemljama. Dostupna je na petnaest jezika, a sada prvi put izlazi i kod nas, zaslugom Urbanističkog zavoda Beograda.

fiogf49gjkf0d
ISKUSTVO URBANISTIČKOG ZAVODA BEOGRADA U PRIMENI NOVOG ZAKONA O PLANIRANjU I IZGRADNJI

Planovi u toku, primena novih procedura pripreme i donošenja planskih dokumenata

Inženjerska Komora Srbije, oktobar 2009.

Nagrade u 2009. godini

fiogf49gjkf0d
18. Salon Urbanizma u Nišu
Novembar 2009. godine

Urbanistički zavod Beograda nagrađen je na ovogodišnjem, 18. Salonu urbanizma, značajnim priznanjem - 3. mestom u Kategoriji Studije i istraživanja, za rad STUDIJA SOCIJALNOG STANOVANJA.


III Salon pejzažne arhitekture

 

Septembar 2009. godine

Na III Salonu pejzažne arhitekture radni tim Urbanističkog zavoda Beograda dobio je Plaketu za
Program za Urbanistički plan prostorno-kulturno istorijske celine Topčider.

 


31. Salon arhitekture


Žiri 31. Salona arhitekture u sastavu: Bratislav Gaković – predsednik (Velika Britanija), Zoran Abadić, Tanja Damljanović (SAD), Stanko Gaković (SAD) i Sanjin Grbić dodelio je Urbanističkom zavodu:
Priznanje u kategoriji «Publikacije» za Beograd u mapama i planovima od 18. do 21. veka (urednik: Marta Vukotić Lazar)

Opširnije o nagradama

Bečka stanogradnja u Beogradu

fiogf49gjkf0d
Izložba
Bečka stanogradnja – Inovativno. Socijalno. Ekološki"
i radionica "Socijalno i moderno – stanogradnja u Beču"

u Beogradu
od 9. do 30. septembra
u organizaciji Urbanističkog zavoda Beograda

Kagran-West / Attemsgasse
ab/from 1993
ARGE Elsa Prochazka + Baumschlager & Eberle
Photo: Eduard Hueber


Tradicionalno dobra saradnja gradova Beča i Beograda nastavlja se organizacijom i prikazivanjem izložbe "Bečka stanogradnja – inovativno, socijalno, ekološki" i radionicom "Socijalno i moderno – stanogradnja u Beču".


 

Izložba

fiogf49gjkf0d
Izložba projektantske radionice studenata arhitektonskog fakulteta u Beogradu

“RE... Beograd: stari i novi”
hol Gradske opštine Novi Beograd

14-22.09.2009. godine

 Izložba „Re... Beograd: stari i novi“ je nastala kao proizvod rada studenata Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, na predmetu Projektantska radionica 2 u okviru diplomskih akademskih studija - master, u saradnji sa BINA 09 i Urbanističkim zavodom Beograda. Opština Novi Beograd je finansijskim sredstvima podržala pripremu izložbe studentskih radova u okviru BINA 09 i organizuje predstavljanje istraživanja studenata istorijskog i savremenog urbanog i arhitektonskog nasleđa Starog i Novog Beograda u svom izložbenom prostoru kao jedan od događaja, u okviru manifestacije „Dani evrospke baštine“, koja se održava u Beogradu, kao i u celoj Evropi, u periodu od 11. do 21. septembra 2009. godine.

 

Detaljnije o izložbi i slike sa otvaranja...


Grad Beograd i Prostorni plan

fiogf49gjkf0d

Republička agencija za prostorno planiranje 18.februara 2009. godine organizovala je stručni skup na temu

PROSTORNI PLAN I NJEGOVA IMPLEMENTACIJA U SVETLU POSTOJEĆEG I NACRTA NOVOG ZAKONA O PLANIRANJU

U hotelu Holliday Inn veliki broj stručnjaka iz Beograda i Srbije izneo je svoja viđenja na temu, pa su se tako čula mišljenja i iskustvo Republičke agencije za prostorno planiranje, Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije, Arhitektonskog fakulteta iz Beograda, kao i javnih preduzeća JP Zavod za urbanizam Vojvodine, JP Urbanistički zavod Beograda, JP Zavod za urbanizam Niš, JP Direkcija za urbanizam Kagujevac i JP Direkcija za izgradnju Užice. Direktorka Urbanističkog zavoda Beograda mr Žaklina Gligorijević održala je prezentaciju pod nazivom GRAD BEOGRAD I PROSTORNI PLAN (pdf, 365 K).


Prezentacije ostalih učesnika stručnog skupa možete pogledati na sajtu republičke agencije za prostorno planiranje na www.rapp.sr.gov.yu.


Nedelja arhitekture

fiogf49gjkf0d

IV beogradska internacionalna nedelja arhitekture - BINA 2009 održava se od 26. juna do 4. jula 2009. godine.

 Društvo arhitekata Beograda i Kulturni centar Beograda organizuju ovu manifestaciju tematski naslovljenu kratkim prefiksom RE... posvećenu akutnom pitanju odnosa prema postojećem arhitektonsko-urbanističkom okruženju i mogućnostima njegove stalne REprodukcije, REkonstrukcije, REvitalizacije, REgeneracije, REafirmacije, REintegracije, ... u žive tokove vremena.

 

Kao i do sada, BINA će predstaviti brojne domaće i strane arhitekte i stručnjake iz oblasti urbanizma kroz izložbe, predavanja, radionice, predstavljanje knjiga i časopisa iz oblasti arhitekture i urbanizma.

Detaljnije na www.nedeljaarhitekture.org

Nedelja arhitekture u Urbanističkom zavodu Beograda

- Izložba projektantske radionice studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu "RE...Beograd stari i novi"
mentori radionice su:
doc. dr Mirjana Roter-Blagojević,
dr Tanja Conley i
mr Marta Vukotić Lazar

- Okrugli sto "Šta sa Novim Beogradom"
moderator mr Žaklina Gligorijević, dipl.inž.arh.


IKS - Novija iskustva strateških projekata evropskih gradova

fiogf49gjkf0d


U okviru programa Permanentnog usavršavanja članova Inženjerske komore Srbije održava se predavanje na temu:
Novija iskustva strateških projekata evropskih gradova
Subota, 13. jun 2009. godine,
Amfiteatar na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu
Bulevar kralja Aleksandra 73/II Početak: 10,00 časova