СОС брутализам


У франкфуртском Музеју архитектуре DAM (Deutsches Architekturmuseum) отворена је изложба СОС Брутализам, први глобални преглед овог правца у архитектури између педесетих и седамдесетих година прошлог века (сајт изложбе). Изложба је део пројекта и портала на коме се прикупљају подаци и промовише заштита и спас бруталистичке архитектуре у нестајању.

Око 100 аутора допринело је документацији о 120 објеката на свим меридијанима, од Скопља у Македонији до Конетиката у Сједињеним државама (линк).

Међу експонатима се налазе значајни представници и симболи београдске архитектуре и града: Западна капија Београда, "Генекс" кула, архитекте Михајла Митровића, Источне капије Београда, архитекте Вере Ћирковић и зграда Урбанистичког завода Београда, архитекте Бранислава Јовина. Ауторски текст о нашој згради у каталогу изложбе (линк) припремила је Весна Вучинић а аутори фотографија су Волфганг Талер и Реља Иванић. Изложба је отворена до 09.11.2017. до 2.4.2018. године.

Текст, на енглеском, заједно са сликама можете преузети овде.

 

Повеља Асоцијације просторних планера

Асоцијација просторних планера Србије доделила је Урбанистичком заводу Београда Повељу за дугогодишњи рад и афирмацију струке.

 

Први српски урбаниста


Првим српским урбанистом сматра се Емилијан Јосимовић (1821-1897) који је пре 150 година, 1867. урадио први регулациони план "Стари Београд (део у шанцу) како сада постоји и како би био регулисан".

Зачетник модерног урбанизма, Илдефонс Серда урадио је чувени урбанистички план Барселоне свега неколико година раније, 1859. године.

"Pla Cerdà", 1859. Ildefons Cerdà i Sunyer - Museu d Historia de la Ciutat, Barcelona., Public Domain, извор слике

 

26. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН УРБАНИЗМА, НИШ, 2017.

Овогодишњи, 26. Међународни Салон Урбанизма одржан је од 8 до 15. новембра 2017. године у Нишу, где је у оквиру 14 категорија презентовано укупно 116 професионалних радова, као и 32 студентска рада.

Поред доношења Генералног урбанистичког плана и Плана генералне регулације Београда, у периоду 2016-2017. године Скупштина града је донела и близу 60 планова детаљне регулације које је урадио Урбанистички завод Београда. На овогодишњем Салону приказали смо тек један део тог опуса: 9 планова различитих тема и обухвата, који најбоље илуструју сложену проблематику данашњег регулационог урбанистичког планирања, као и две студије које у методолошком смислу употпуњују слику о активностима које претходе изради оваквих планова.

У категорији планова детаљне регулације, Урбанистички завод Београда је добио:

I награду за План детаљне регулације "АДА ЦИГАНЛИЈА"
Љиљанa Белош, дипл.инж.арх
Драгица Лилић, дипл.инж.арх
Урбанистички завод Београда, ЈУП

III награду за План детаљне регулације насеља "САВСКА И ЈЕЗЕРСКА ТЕРАСА", општина Чукарица
Дарија Бањанин, дипл.инж.арх
Весна Исајловић, дипл.инж.арх
Урбанистички завод Београда, ЈУП, као и

Након доделе награда у свим категоријама, жири је закључио да се Велика награда 26. Међународног салона урбанизма ове године додели Урбанистичком заводу Београда, ЈУП, пре свега зато што се од осталих издваја по критеријумима изузетности, квалитета, значајности и свеобухватности изложених радова.

Осим што је потврда квалитета нашег рада коју нам дају колеге из целе Србије, ова награда обележава и почетак наше јубиларне 70-те године од оснивања Урбанистичког завода Београда.

У сусрет Светским данима градова и урбанизма


У сусрет Светском дану урбанизма и на линији тема актуелног годишњег конгреса Међународне асоцијације планера и урбаниста, ISOCARP, 27.10.2017. у Урбанистичком заводу Београда је одржан састанак о имплементацији Нове урбане агенде UN Habitat III у Србији и могућности локализације глобалних принципа до нивоа града и његових урбанистичких инстиитуција.

Уводно излагање је одржао др Синиша Тркуља који у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре координира активности везане за праћење и примену усвојених глобалних принципа планирања развоја људских насеља и територија. Дат је преглед предузетих и планираних активности у примени усвојених документа али и редовних активности Министарства везаних за националне стратегије и политике урбаног развоја, стандардизацију графике просторних и урбанистичких планова, и могућих облика сарадње.

У дискусији су отворене многе урбанистичке теме које добијају значај у контексту НУА, укључујући потребу за уношење промена у традиционални систем планирања у времену промена, изазове планирања и санације неформалне градње, унификације урбанистичких планова, партиципације урбанистичких кућа у доношењу државних политика и стратегија, могућности промоције принципа НУА укључивањем најширег спектра учесника у дебате о урбанистичким плановима и слично.

У закључку је исказано обострано интересовање планера и представника Министарства за чвршћим везама и бољом међусобном комуникацијом у циљу стварања квалитетније регулативе, државних политика урбаног развоја, архитектонских политика, приручника и правилника, као и последично квалитетније и ефикасније праксе планирања у Србији.

 

Градоначелник Београда Синиша Мали у посети Урбанистичком заводу Београда

Петак, 6. октобар 2017.


Градоначелник Београда Синиша Мали посетио је данас Урбанистички завод Београда, разговарао са руководством и запосленима и истакао да ће у наредне две године бити завршено 120 урбанистичких планова, па ће чак 90 одсто територије града бити покривено плановима.
Мали је истакао да је Урбанистички завод, као јавно предузеће Града Београда, био покретачка снага која је стајала иза бума инвестиција које се дешавају у главном граду.

Опширније о посети градоначелника на:
www.beograd.rs
www.studiob.rs
www.tanjug.rs

 

Belgrade in the Plural - награда

Од 30. августа до 10. септембра на Архитектонском факултету у Београду одржана је радионица под називом "Belgrade in the Plural" у организацији Архитектонских факултета Универзитета у Београду, Универзитета Сапијенца у Риму и Универзитета у Камерину. Учествао је и Универзитет Кеио и Универзитет Меији из Токија, као и Катедра за архитектуру, дизајн и урбанизам Универзитета у Сасарију, Италија.

Ова радионица је била оријентисана ка истраживању културне и урбане различитости у савременом граду у оквиру главних тенденција урбаног развоја са посебним акцентом на леву обалу реке Саве. Учествовало је око четрдесет студената, а одржана су и предавања, презентације и дебате, професора и експерата.

Значајно учешће је узео и Урбанистички завод Београда, као стални и активни партнер из праксе.

 

ПРЕДАВАЊЕ

Leone Lorrimer
"Стварање простора"

Понедељак, 18. септембар 2017. у 9h
Урбанистички Завод Београда ЈУП, велика сала у приземљу


Кратка биографија предавача:

Леони Лоример (Leone Lorrimer) је извршни директор компаније "dwp | design worldwide partnership", међународно признатог студија за архитектуру и дизајн ентеријера.

Током своје тридесетогодишње каријере као извршни директор два велика међународна студија, Леони је водила награђиване пројекте за велике корпорације и владе.

Током свог рада на Блиском истоку, Леони је управљала процесом дизајна међународно значајних мастер планова на нивоу градова и иконичних културних објеката. Њено искуство са великим пројектима мастер планирања креће се од регенерације урбаних четврти до стварања нових заједница до 150.000 људи.

Остали пројекти укључују награђени Научни и технолошки парк у Катару, Louvre Abu Dhabi дизајниран од стране Ателиерс Жан Нувел, Guggenheim Abu Dhabi дизајниран од стране Gehri Partners и Zayed национални музеј од стране Foster + Partners.

Пројекти Леони Лоример су осетљиви на контекст: физички, културни и економски и пружају холистички одржива решења.

 

БИНА и Урбанистички завод Београда,
петак 12.05.2017.

ФАП Међународна конференција "ПРЕДГРАЂА БЕОГРАДА – ЗАМИСЛИ БУДУЋНОСТ"

Отварање изложбе "ТЕМИШВАРСКО БИЈЕНАЛЕ АРХИТЕКТУРЕ БЕТА 2016 / РАДОВИ СА КОНКУРСА"


У Урбанистичком заводу Београда, настављајући успешну дугогодишњу сарадњу, а у оквиру програма Београдске интернационалне недеље архитектуре (БИНА) у петак, 12.05.2017. од 10.00-18.00 часова, биће одржана ФАП Међународна конференција "ПРЕДГРАЂА БЕОГРАДА – ЗАМИСЛИ БУДУЋНОСТ". Учесници су Милица Јоксић, Београд, Мануел Енрикеш, Лисабон, Сезар Рејес Нахера, Барселона, Пипо Ћора, Рим, Ина Валкова, Пловдив, Себастијан Ернст, Берлин, Ђудита Вендраме, Ајндховен, Димитрис Грозопулос, Ефи Касимати, Лондон, Студио НО, Вроцлав, Асоцијација културне територије, Варшава, Флоријан Нидворок, Штанс баи Швац, Предраг Милић, Београд, НВО Ин Акт, Београд и НВО Београдски фестивал цвећа, Београд.

Истог дана, у холу Урбанистичког завода Београда, у 19.00х, планирано је отварање изложбе "ТЕМИШВАРСКО БИЈЕНАЛЕ АРХИТЕКТУРЕ БЕТА 2016 / РАДОВИ СА КОНКУРСА". Координатор изложбе је Александра-Марија Риглер из Темишвара.

БИНА 2017 програм (сајт, на српском)
БИНА 2017 програм (пдф, на енглеском)

 

НАГРАДА ГРАДА БЕОГРАДА ЗА 2016. ГОДИНУ

ДОДЕЉЕНА НАГРАДА ГРАДА БЕОГРАДА ЗА 2016. ГОДИНУ НАШИМ КОЛЕГИНИЦАМА САЊИ ЂОРЂЕВИЋ И ВЕСНИ РАДОВАНОВИЋ ЗА ПЛАН ГЕНЕРАЛНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ ГРАЂЕВИНСКОГ ПОДРУЧЈА СЕДИШТА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ – ГРАД БЕОГРАД (ЦЕЛИНЕ I – XIX)

Дана 18. априла, поводом прославе Дана Београда, на свечаној додели Награда града Београда за 2016. годину, у Старом двору, Градоначелник Београда Синиша Мали и председник Скупштине града Никола Никодијевић уручили су награду у области архитектуре и урбанизма нашим колегиницама, архитектама Сањи Ђорђевић и Весни Радовановић, руководиоцима израде Плана генералне регулације грађевинског подручја седишта јединице локалне самоуправе – град Београд (целине I – XIX).

Њихов дугогодишњи напорни рад је на тај начин признат и награђен, а свакако смо сви поносни на ово признање, јер је то уједно и награда за цео радни тим и Урбанистички завод Београда.


Упућујемо честитке и свим осталим добитницима награда у другим категоријама.

Део атмосфере са доделе награда можете видети овде.

 

КАКО НАСТАЈЕ ГРАД?

Едукативна радионица за предшколце, 6. април 2017.

Урбанистички завод Београда је поводом обележавања јубијела 70 година постојања и 45 година наше зграде у Палмотићевој улици, организовао едукативну радионицу за групу деце предшколског узраста из ПУ "Дечија кућа – љубав, вера, нада", која ради по чувеном "Монтесори" програму.

Циљ нам је био да приближимо најмлађима урбанистичку делатност и укажемо на све аспекте живота у савременом граду. И као да смо се одмах препознали, јер и урбанисте и децу одликује креативност.

Кратко предавање о томе како су настали градови, које све намене у градовима препознајемо, шта знамо о Београду и како деца доживљавају град, одржала је др Наташа Даниловић Христић, дипл. инж. арх.

Затим су наши гости имали прилику да цртају и боје слике градских призора – силуете архитектонских објеката и јавних градских простора.

Подељени у две групе, предшколци су симулирали израду детаљног урбанистичког плана, правећи 3Д модел од LEGO коцки, папира и пластелина, на основама реалних планова чија је израда тренутно у току. Процес је завршен са "јавним увидом" и постављањем питања о томе како је планирано унапређење градског амбијента.

На самом крају деца су обишла наше кацеларије, а "стручни жири" састављен од наших колега и в.д. Директорке мр Весне Тахов, дипл, инж. геолог., је прегледао макете, а награда за труд били су слаткиши.

Чини се да смо сви уживали, па се радујемо поновним сусретима!

Презентацију, у pptx формату, можете погледати овде

Погледајте фотографије са радионице:

 

ГРАД БЕОГРАД

Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, ЈП
у сарадњи са Удружењем архитеката Србије - УАС

Обавештавају вас да ће се


ИЗЛОЖБА КОНКУРСНИХ РАДОВА

отвореног, анкетног, једностепеног, анонимног, урбанистичко – aрхитектонског конкурса за део Блока 13 на Новом Београду

одржати у

Урбанистичком заводу Београда, ЈУП,

сала у приземљу, Палмотићева 30, Београд,
у периоду од 27. марта до 07. априла 2017. године,
сваког радног дана од 09 до 19 часова,
суботом од 09 до 15 часова.


Дискусија о радовима одржаће се 07. априла 2017. у 16,00 часова

 

НАГРАДA 25. САЛОНА УРБАНИЗМА УРБАНИСТИЧКОМ ЗАВОДУ БЕОГРАДА

fiogf49gjkf0d

Сремска Митровица, 8. новембар 2016. године

Жири и Савет 25. Међународног Салона урбанизма доделили су Урбанистичком заводу Београда ПРВУ НАГРАДУ у категорији „Истраживања и студије из области просторног и урбанистичког планирања“ за Пројекат “Приручник за отворене јавне просторе”.

Руководиоци израде награђеног пројекта су Марија Лалошевић, дипл.инж.архитектуре и др Жаклина Глигоријевић, дипл.инж.архитектуре.

“Приручник за отворене јавне просторе”, уз “Каталог урбане опреме” чини сет докумената за квалитетан и ефикасан дизајн, пројектовање и реализацију отворених јавних простора дела територије града Београда обухваћене ГУП-ом. Садржи сет стандарда, препоруке и смернице за уређење и опремање јавног простора, а намењен је планерима, пројектантима као и градским институцијама и предузећима надлежним за одржавање. Циљ пројекта је да допринесе квалитетнијем уређењу и интензивнијем коришћењу јавних простора, повећању безбедности и приступачности и успостављању нове хијерархије у саобраћају, где се приоритет даје пешацима, бициклистима и јавном градском превозу.

Салон Урбанизма - традиционална годишња манифестација Удружења урбаниста Србије која представља смотру најзначајнијих, актуелних остварења у области просторног и урбанистичког планирања, урбанистичког пројектовања и реализација, одржана је новембра 2016. године у Сремској Митровици.

 

Изложба конкурсних радова - Блок 18

fiogf49gjkf0d


ИЗЛОЖБА КОНКУРСНИХ РАДОВА отвореног анкетног једностепеног анонимног урбанистичко-архитектонског конкурса за блок 18 у Новом Београду биће приказана у Урбанистичком заводу Београда, сала у приземљу, Палмотићева 30, Београд, у периоду од 14. 09. до 24. 09. 2016. године, сваког радног дана од 09 до 19 часова, суботoм од 09 до 15 часова.

Дискусија о радовима одржаће се дана 22.09.2016. у 16 часова, Урбанистички завод Београда, сала у приземљу.

Преузмите каталог конкурсних радова pdf

 

Награде ИКС-а за изузетно достигнуће у струци

fiogf49gjkf0d

Сања Ђорђевић и Милица Јоксић добитнице су овогодишње Награде за изузетно достигнуће у струци из делатности чланова Коморе.

Награда је колегиницама Ђорђевић и Јоксић додељена за рад на Генералном урбанистичком плану Београда и Плану генералне регулације Београда (односно за послове руковођења).Награду је доделио Управни одбор Инжењерске комора Србије поводом дана Коморе 14.06.2016. године.

И поред чињенице да је Награда додељена појединцима, пошто је израда ГУП-а и ПГР-а резултат тимског рада, Награда је и признање Урбанистичком заводу Београда и свим члановима радних тимова.

 

Награде 24. Салона Урбанизма

fiogf49gjkf0d

Ниш, 6. новембар 2015. године

Жири и Савет Салона доделили су на овогодишњем Салону Урбанизма Урбанистичком заводу Београда, ЈУП три вредне награде:

 • ПРВУ НАГРАДУ у категорији "Истраживања и студије из области просторног и урбанистичког планирања" за Урбанистичку анализу могућности изградње новог торња контроле летења аеродрома "Никола Тесла"
  Руководиоци израде анализе - Марија Лалошевић, дипл.инж.архитектуре и Вера Михаљевић, дипл.инж.архитектуре
 • ДРУГУ НАГРАДУ у категорији "Генерални урбанистички планови" за Генерални урбанистички план Београда 2021
  Руководилац израде плана - Милица Јоксић, дипл.инж.архитектуре
 • ТРЕЋУ НАГРАДУ у категорији "Планови детаљне регулације" за План детаљне регулације дела насеља Батајница – насеље "Шангај", општина Земун
  Руководиоци израде плана - Милица Андрејић, дипл.инж.архитектуре и Весна Теофиловић, дипл.инж.архитектуре

 

Салон Урбанизма - традиционална годишња манифестација Удружења урбаниста Србије која представља смотру најзначајнијих, актуелних остварења у области просторног и урбанистичког планирања, урбанистичког пројектовања и реализација ове, 2015. године представила је укупно 88 радова из земље и иностранства.

Галерија "Србија" у Нишу приказала је премијерну поставку Салона Урбанизма од 6. до 13. новембра. Целокупна или делимична поставка Салона путује и презентује се у градовима покровитељима и другим градовима у земљи и иностранству.

 

X БИНА / Изложба "100 - АРХИТЕКТУРА НИША КРОЗ ВРЕМЕ" у Урбанистичком заводу Београда

fiogf49gjkf0d

У оквиру X Београдске Интернационалне Недеље Архитектуре / БИНА у Урбанистичком заводу Београда од 19. до 30. маја 2015. приказује се Изложба "100 - АРХИТЕКТУРА НИША КРОЗ ВРЕМЕ".

Током двонедељног приказивања публика ће моћи да види одабраних сто објеката који ће се наћи у публикацији "Архитектонски водич Ниша", а који представљају градитељску баштину Ниша од 19. века до данас.

На паноима су, уз најквалитетније фотографије, приказани текстови на српском и енглеском језику са карактеристикама архитектуре и најзначајнијим подацима о објекту, као и QР кодови који садрже све податке о објекту. Изложба је подељена на девет подсекција према положају у граду (девет квадраната), а на свакој мапи датог квадранта су убележени објекти, ради лакшег сналажења.

Изложба се може погледати у периоду од 10-18 сати, радним данима.

Аутори: Александар Кековић, Јелена Илић, Миодраг Медар, Сима Гушић, Зоран Чемерикић, Бранимир Ћирић, Жарко Клисаревић
Продукција: Друштво архитеката Ниша

Погледајте фотографије са отварања:

 

10. Београдска интернационална недеља архитектуре / БИНА

fiogf49gjkf0d

од 7. до 30. маја 2015.


Традиционална, десета, Београдска интернационална недеља архитектуре / БИНА одржаће се од 7. до 30. маја. 2015. године. Програми ће се одвијати у Културном центру Београда, Музеју историје Југославије, Галерији ФЛУ, Француском институту за културу, Кули Небојша, Урбанистичком заводу Београда и другим локацијама.

У Урбанистичком заводу Београда од 19. до 30. маја биће приказана Изложба «100 - АРХИТЕКТУРА НИША КРОЗ ВРЕМЕ». Током двонедељног приказивања публика ће моћи да види одабраних сто објеката који ће се наћи у публикацији „Архитектонски водич Ниша“, а који представљају градитељску баштину Ниша од 19. века до данас.

Oрганизатори: Културни центар Београда и Друштво архитеката Београда.

Сви програми БИНА фестивала су бесплатни. Више информација о програмима:

www.bina.rs

www.kcb.org.rs

 

Учешће на Конференцији о инвестиционим пројектима Града Београда у Старом двору

fiogf49gjkf0d

Конференција о инвестиционим пројектима Града Београда на којој је директор Урбанистичког завода Београда др Небојша Стефановић представио Пројекат "Велики пројекти Београда и планска документација" одржана је 25. новембра 2014. године у Старом двору. Директор Стефановић говорио је о стратешким планским документима Града који подржавају мултисекторски развој, плановима детаљне регулације везаним за развој пре свега привреде и саобраћаја, као и пројекту републичког значаја „Београд на води“.

Презентације приказане од стране неколико београдских јавних предузећа пратило је више од 40 представника италијанских компанија, чланица Конфедерације индустрије Италије, док је око 60 италијанских компанија посредством линка упознато са закључцима Конференције.

Први секретар Амбасаде Италије у Београду Марко Леоне захвалио је Граду Београду на организацији овог скупа, који омогућава италијанским компанијама да направе добре партнерске односе за будућa улагања и пројекте.

Више о Конференцији можете прочитати на сајту Града Београда www.beograd.rs/cms/view.php?id=1637608.

 

Учешће на Семинару "Јачање капацитета за одрживо становање"

fiogf49gjkf0d

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре РС, Економска комисија за Европу Уједињених нација (UNECE) и Програм за људска насеља Уједињених нација (UN-Habitat) организовали су 11. и 12. новембра 2014. године Семинар "Јачање капацитета за одрживо становање" на коме је Урбанистички завод Београда узео учешће.

У оквиру сесије "Урбани развој и смањење ризика од катастрофа" Емил Димитров и Јелена Маринковић изложили су тему "Улога просторног и урбанистичког планирања у функцији спречавања катастрофа – пример ПДР санитарне депоније Винча".

Просторно и урбанистичко планирање, кроз анализу постојећих стања и дефинисање основних начина коришћења земљишта, свакако има једну од битних улога у спречавању катастрофа, или смањивању њихових утицаја. Просторним планом РС, као највишим документом, дефинисани су стратешки циљеви и принципи развоја, који су разрађивани кроз планове нижег реда (од РППАП града Београда до планова детаљне регулације). Један од примера како планирање утиче на санацију негативних утицаја изазваних кумулативним дејством природних и створених фактора јесте ПДР санитарне депоније "Винча", градска општина Гроцка, који је израђен у Урбанистичком заводу Београда.

Интернационални Семинар у Клубу посланика у Толстојевој отворила је Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић.

Више о овој теми можете прочитати на www.mgsi.gov.rs/cir.

 

Награде 23. Салона Урбанизма

fiogf49gjkf0d

Урбанистички завод Београда, ЈУП, награђен је на овогодишњем, 23. Салону Урбанизма, значајним наградама. У категорији „Просторни планови“ - 1. Наградом за Просторни план подручја посебне намене уређења дела приобаља града Београда – подручје приобаља реке Саве за пројекат "Београд на води" и у категорији „Истраживања и студије из области урбанистичког и просторног планирања“ - 2. Наградом за Саобраћајну анализу утицаја атракције и продукције садржаја "Београд на води" на саобраћајну мрежу у окружењу Савског амфитеатра на десној обали Саве од моста "Газела" до Бранковог моста са Анексом саобраћајне анализе.

Салон Урбанизма - традиционална годишња манифестација Удружења урбаниста Србије која представља смотру најзначајнијих, актуелних остварења у области просторног и урбанистичког планирања, урбанистичког пројектовања и реализација ове сезоне представила је у 10 такмичарских категорија 120 радова из земље и иностранства и 32 студентска рада.

Премијерна поставка Салона Урбанизма приказана је у фоајеу Југословенског драмског позоришта у Београду, од 7. до 15. новембра. Целокупна или делимична поставка Салона путује и презентује се у градовима покровитељима и другим градовима у земљи и иностранству.

Погледајте фотографије са 23. Салона Урбанизма:

Више о Салону Урбанизма прочитајте на www.uus.org.rs.

 

Конкурс за израду урбанистичко-архитектонског решења Блока 42 на Новом Београду

fiogf49gjkf0d

Град Београд, Урбанистички завод Београда ЈУП у сарадњи са Друштвом архитеката Београда – ДАБ и Дирекцијом за грађевинско земљиште и изградњу Београда ЈП, као Инвеститором, расписао је фебруара 2014. године јавни, отворени, идејни, једностепени, анонимни конкурс за израду урбанистичко-архитектонског решења аутобуске и железничке станице Нови Београд и пословно комерцијалног комплекса у блоку 42 у Новом Београду. Половином маја месеца, у року и по правилима прописаним Расписом Конкурса пристигла су ауторска конкурсна решења која је жири оценио и почетком јуна једногласно донео Одлуке о наградама, откупима и обештећењима.

Конкурс за израду урбанистичко-архитектонског решења аутобуске и железничке станице Нови Београд испунио је очекивања расписивача: 54 стручна тима предало je ауторска решења које је жири вредновао у периоду од неколико недеља. Циљ конкурса је испуњен, да се кроз јавну анкету добију најквалитетнија урбанистичко - архитектонска решења за нови саобраћајни терминал у централној зони Новог Београда. Ова решења ће бити коришћена у плану детаљне регулације како би се створили услови за измештање постојеће аутобуске станице и изградњу нове, затим уређења и изградње железничке станице Нови Београд као и пословно комерцијалних садржаја у блоку.

Изложба радова могла се погледати у Свечаној сали Урбанистичког завода Београда у периоду од 26. јуна до 10. јула. Отворена дискусија о конкурсним решењима и награђеним радовима одржана је 27.6.2014. у 16 часова.

Погледајте фотографије са жирирања:

Погледајте фотографије са конференције за штампу:

Прва награда:

Друга награда:

Информација за штампу

Преузмите информацију за штампу pdf

Више о Конкурсу

Званична страна
Друштво архитеката Београда - о конкурсу

Медији о резултатима Конкурса

B92
Блиц
град Београд

 

Урбанистичко-архитектонски конкурс

fiogf49gjkf0d

Град Београд је расписao Јавни, отворени, идејни, једностепени, анонимни конкурс за израду урбанистичко-архитектонског решења аутобуске и железничке станице Нови Београд и пословно комерцијалног комплекса у блоку 42 у Новом Београду. Конкурс финансира Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда а спроводи га Урбанистички завод Београда ЈУП у сарадњи са Друштвом архитеката Београда – ДАБ.

Све информације о конкурсу налазе се на интернет страни www.urbel.com/blok42konkurs а конкурсне подлоге се преузимају у Друштву архитеката Београда.

 

Награде 22. Салона урбанизма

fiogf49gjkf0d

Урбанистички завод Београда, ЈУП, награђен је на овогодишњем, 22. Салону Урбанизма, значајним признањима - 1. Наградом за Студију природног језра Београда, 1. Наградом за Анализу локација за изградњу рециклажних центара - дворишта и 2. Наградом за ПДР подручја аде Хује – зона А.


Салон Урбанизма - традиционална годишња манифестација Удружења урбаниста Србије која представља смотру најзначајнијих, актуелних остварења у области просторног и урбанистичког планирања, урбанистичког пројектовања и реализација ове сезоне представила је укупно 119 радова из земље и иностранства.

Галерија „Србија“ у Нишу приказала је премијерну поставку Салона Урбанизма од 8. до 15. новембра. Целокупна или делимична поставка Салона путује и презентује се у градовима покровитељима и другим градовима у земљи и иностранству.

 

Изложба „Yo.V.A.3 – Young Viennese Architects“ – „Млади бечки архитекти 3”

fiogf49gjkf0d

Инжењерска комора Србије и Град Беч уз подршку Урбанистичког завода Београда, ЈУП представили су изложбу „Young Viennese Architects 3 – Млади бечки архитекти 3“. Изложба презентује пројекте 12 архитектонских бироа из Беча – Fattinger Orso Rieper, Flatz architects, Gabu Heindl, Grundstein, Kaufmann Wanas, Kirsch ZT GmbH, Kronaus Kinzelbach, Shibukawa Eder, SOMA, Span, Sputnic и Studiogruber.

Детаљније на овој страни.

 
fiogf49gjkf0d
Архива дешавања у Заводу

19 Салон урбанизма

fiogf49gjkf0d
Прво место у категорији
ПРИМЕНА ИНФОРМАТИЧКИХ ТЕХНОЛОГИЈА,
за рад
Београдски урбанистички информациони систем - BUrIS


Друго место у категорији
ИСТРАЖИВАЊА И СТУДИЈЕ У ОБЛАСТИ УРБАНИЗМА,
за рад
Студија јавних простора Београда за потребе урбанистичког планирања,
И фаза
:
Анализа јавних простора Старог града


Књига Јана Гела "Живот међу зградама"

fiogf49gjkf0d
ПУБЛИКОВАЛИ СМО
фебруара 2010.

„Живот међу зградама – коришћење јавног простора“ , српско издање

Књига Јана Гела, данског архитекте и професора урбаног дизајна Краљевске данске академије лепих уметности у Копенхагену, под називом „Живот међу зградама – коришћење јавног простора“, већ више деценија незаобилазна је литература у образовању архитеката широм света. Током времена, књига је прерађивана, допуњавана и актуелизована, али и превођена у многим земљама. Доступна је на петнаест језика, а сада први пут излази и код нас, заслугом Урбанистичког завода Београда.

ПРИЗНАЊЕ ЗА АРХИТЕКТОНСКИ ДОГАЂАЈ ГОДИНЕ

fiogf49gjkf0d

Друштво архитеката Београда је на конкурсу за "Архитектонски догађај године", за 2009. годину, доделило Признање Урбанистичком заводу Београда за организацију и приказивање Изложбе "Бечка станоградња – Иновативно. Социјално. Еколошки.".Београд, мај, 2010.


Награда ИКС-а Дарији Бањанин и Горани Ристовић

fiogf49gjkf0d

Поводом 7 година постојања, у понедељак, 14. јуна 2010. године, у хотелу Пресидент, БГ Спортски центар у Ковилову, прослављен је Дан Инжењерске коморе Србије. Свечаности је присуствовало око 250 гостију из целе Србије.

Додељене су награде Инжењерске коморе Србије у три категорије ...


КОНКУРС

fiogf49gjkf0d

ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ АРХИТЕКТОНСКО-УРБАНИСТИЧКОГ РЕШЕЊА ЦЕНТРА „БЕТОН ХАЛА“
Скупштина Града Београда и Агенција за инвестиције и становање, у сарадњи са Урбанистичким заводом Београда расписали су фебруара 2011. године међународни, општи, јавни и анонимни конкурс за израду идејног архитектонско – урбанистичког решења Центра „Бетон хала“. Циљ конкурса био је да се кроз широку анкету добије најквалитетније решење деликатног подручја у приобаљу Београда и везе између међународног путничког пристаништа, парка Калемегдан, Београдске тврђаве и центра Београда.

На конкурс је стигло 135 радова, а међународни жири је доделио две једнаковредне прве награде, две једнаковредне треће, један откуп и две похвале. Конкурс је организовао Урбанистички завод Београда уз подршку Друштва архитеката Београда.


Детаљније на www.betonhala.comИзложба

fiogf49gjkf0d
„Vienna Know-how:
Urban Technologies and Strategies“


Музеј примењене уметности,
Београд 6-28. септембар 2010.

Изложба је посвећена изванредним стратешким, техничким и организацијским решењима у комуналној инфраструктури Беча. Детаљан и свеобухватан увид у „организам“ Града Беча приказан је кроз истакнуте пројекте, концепте и стратегије из области вода, развоја града, некретнина, животне средине, мобилности, сигурности, отпада, комуникација, града без баријера, енергије и стратегија.

fiogf49gjkf0d

AIA Continental EuropeAIA Continental Europe – Evropski odsek Američkog instituta arhitekata Internacionalna konferencija
„Beograd: moderan i postmoderan grad“
Beograd, 7-10. oktobar 2010.Стручна размена Београд – Беч
Радионица о градским технологијама
Сава Центар, Београд

6-8. септембар 2010.

Додела награда CCCB 2010

fiogf49gjkf0d
Свечаност доделе награда CCCB-а (Centre of Contemporary Culture of Barcelona)


одржаће се 11. јуна 2010. године.
fiogf49gjkf0d32. САЛОН AРХИТЕКТУРЕ
Прилагођавање ... Архитектура плус …


fiogf49gjkf0d

Републичка агенција за просторно планирање 18.фебруара 2009. године организовала је стручни скуп на тему

ПРОСТОРНИ ПЛАН И ЊЕГОВА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА У СВЕТЛУ ПОСТОЈЕЋЕГ И НАЦРТА НОВОГ ЗАКОНА О ПЛАНИРАЊУ.

У хотелу Holliday Inn велики број стручњака из Београда и Србије изнео је своја виђења на тему, па су се тако чула мишљења и искуство Републичке агенције за просторно планирање, Министарства животне средине и просторног планирања, Института за архитектуру и урбанизам Србије, Архитектонског факултета из Београда, као и јавних предузећа ЈП Завод за урбанизам Војводине, ЈП Урбанистички завод Београда, ЈП Завод за урбанизам Ниш, ЈП Дирекција за урбанизам Кагујевац и ЈП Дирекција за изградњу Ужице. Директорка Урбанистичког завода Београда мр Жаклина Глигоријевић одржала је презентацију под називом ГРАД БЕОГРАД И ПРОСТОРНИ ПЛАН (pdf, 365 K).


Презентације осталих учесника стручног скупа можете погледати на сајту републичке агенције за просторно планирање на www.rapp.sr.gov.yu.


Недеља архитектуре

fiogf49gjkf0d

IV београдска интернационална недеља архитектуре - БИНА 2009 одржава се од 26. јуна до 4. јула 2009. године.Друштво архитеката Београда и Културни центар Београда организују ову манифестацију тематски насловљену кратким префиксом РЕ... посвећену акутном питању односа према постојећем архитектонско-урбанистичком окружењу и могућностима његове сталне РЕпродукције, РЕконструкције, РЕвитализације, РЕгенерације, РЕафирмације, РЕинтеграције, ... у живе токове времена.

Као и до сада, БИНА ће представити бројне домаће и стране архитекте и стручњаке из области урбанизма кроз изложбе, предавања, радионице, представљање књига и часописа из области архитектуре и урбанизма.

Детаљније на www.nedeljaarhitekture.org

Недеља архитектуре у Урбанистичком заводу Београда

- Изложба пројектантске радионице студената Архитектонског факултета у Београду "РЕ...Београд стари и нови"
ментори радионице су:
доц. др Мирјана Ротер-Благојевић,
др Тања Conley и
мр Марта Вукотић Лазар

- Округли сто "Шта са Новим Београдом"
модератор мр Жаклина Глигоријевић, дипл.инж.арх.


ИКС - Новија искуства стратешких пројеката европских градова

fiogf49gjkf0d


У оквиру програма Перманентног усавршавања чланова Инжењерске коморе Србије одржава се предавање на тему:
Новија искуства стратешких пројеката европских градова
Субота, 13. јун 2009. године,
Амфитеатар на Архитектонском факултету у Београду
Булевар краља Александра 73/II Почетак: 10,00 часова


Бечка станоградња у Београду

fiogf49gjkf0d
Изложба
Бечка станоградња – Иновативно. Социјално. Еколошки"
и радионица "Социјално и модерно – станоградња у Бечу"

у Београду
од 9. до 30. септембра
у организацији Урбанистичког завода Београда

Kagran-West / Attemsgasse
ab/from 1993
ARGE Elsa Prochazka + Baumschlager & Eberle
Photo: Eduard Hueber


Традиционално добра сарадња градова Беча и Београда наставља се организацијом и приказивањем изложбе "Бечка станоградња – иновативно, социјално, еколошки" и радионицом "Социјално и модерно – станоградња у Бечу".

Награде у 2009. години

fiogf49gjkf0d
18. Салон Урбанизма у Нишу
Новембар 2009. године

Урбанистички завод Београда награђен је на овогодишњем, 18. Салону урбанизма, значајним признањем - 3. местом у Категорији Студије и истраживања, за рад СТУДИЈА СОЦИЈАЛНОГ СТАНОВАЊА.


III Салон пејзажне архитектуре

Септембар 2009. године

На III Салону пејзажне архитектуре радни тим Урбанистичког завода Београда добио је Плакету за
Програм за Урбанистички план просторно-културно историјске целине Топчидер.31. Салон архитектуре


Жири 31. Салона архитектуре у саставу: Братислав Гаковић – председник (Велика Британија), Зоран Абадић, Тања Дамљановић (САД), Станко Гаковић (САД) и Сањин Грбић доделио је Урбанистичком заводу:
Признање у категорији «Публикације» за Београд у мапама и плановима од 18. до 21. века (уредник: Марта Вукотић Лазар)

Опширније о наградама

Изложба

fiogf49gjkf0d
пројектантске радионице студената архитектонског факултета у Београду

“РЕ... Београд: стари и нови”
хол Градске општине Нови Београд

14-22.09.2009. годинеИзложба „Ре... Београд: стари и нови“ је настала као производ рада студената Архитектонског факултета Универзитета у Београду, на предмету Пројектантска радионица 2 у оквиру дипломских академских студија - мастер, у сарадњи са БИНА 09 и Урбанистичким заводом Београда. Општина Нови Београд је финансијским средствима подржала припрему изложбе студентских радова у оквиру БИНА 09 и организује представљање истраживања студената историјског и савременог урбаног и архитектонског наслеђа Старог и Новог Београда у свом изложбеном простору као један од догађаја, у оквиру манифестације „Дани евроспке баштине“, која се одржава у Београду, као и у целој Европи, у периоду од 11. до 21. септембра 2009. године.

Детаљније о изложби и слике са отварања...

fiogf49gjkf0d
ИСКУСТВО УРБАНИСТИЧКОГ ЗАВОДА БЕОГРАДА У ПРИМЕНИ НОВОГ ЗАКОНА О ПЛАНИРАЊУ И ИЗГРАДЊИ

Планови у току, примена нових процедура припреме и доношења планских докумената

Инжењерска Комора Србије, октобар 2009.

Урбанистички завод на Сајму предузетништва и локалне самоуправе - новембар 2012.

fiogf49gjkf0d

Под слоганом „Повежи се”, од 29. новембра до 01. децембра 2012. године на Београдском сајму одржан је 11. Међународни сајам предузетништва „Бизнис база” и 4. Сајам локалних самоуправа.
Заједничко организовање два сајма имало је за циљ повезивање локалне самоуправе и привредника, односно представљање потенцијала и понуде, како грађанима тако и потенцијалним инвеститорима.
На овогодишњем Сајму представљено је више од 100 општина и градова Србијe и Републике Српске. Град Београд представио се са својим општинама, секретаријатима, јавним и јавним комуналним градским предузећима, међу којима је и Урбанистички завод Београда, ЈУП.


Презентацију Урбанистичког завода Београда „Урбанистички завод Београда – Делатност. Достигнућа. Домети.“ можете погледати овде [ , 7MB].

 
fiogf49gjkf0d
 

Округли сто, март 2013.

fiogf49gjkf0d

Новија искуства урбанистичког планирања
већих градова Србије


Дана 1. марта 2013. године у ЈУП „Урбанистичком заводу Београда“ у Београду одржан је Округли сто са темом „Новија искуства урбанистичког планирања већих градова Србије“. Организован је у сарадњи са ЈП Завод за урбанизам Војводине, ЈП Урбанизам - Завод за урбанизам Нови Сад, ЈП Завод за урбанизам Ниш и ЈП Дирекција за урбанизам Крагујевац. Детаљније на овој страни

 

Округли сто, април 2013.

fiogf49gjkf0d

Искуства јавних урбанистичких предузећа
у пословању и изради планских докумената


Дана 19. априла 2013. године у Новом Саду одржан је Други Округли сто са темом „Искуства јавних урбанистичких предузећа у пословању и изради планских докумената“.

Домаћини Округлог стола били су ЈП Завод за урбанизам Војводине и ЈП Урбанизам - Завод за урбанизам Нови Сад а скуп је одржан у свечаној сали Скупштине АП Војводине.

Овом приликом настављени су разговори и размена искустава јавних предузећа надлежних за урбанистичко планирање, дефинисани различити проблема планирања, заједнички ставови, предлози и иницијативе.

Др Небојша Стефановић, дипл.просторни планер, Директор Урбанистичког завода Београда презентовао је материјал „Недостаци и дилеме у примени постојеће законске регулативе у области просторног и урбанистичког планирања – аспект рада јавних предузећа“. Друго излагање имали су Предраг Крстић, дипл.инж.саобраћаја, директор Сектора за саобраћај Урбанистичког завода Београда и Драган Михајловић, дипл.инж. грађевине, главни урбаниста-планер групе, који су представили материјал „Однос површина јавне и остале намене у плановима генералне регулације града Београда – стање, концепт развоја, правила и спровођење саобраћајне мреже“.

Обједињену презентацију Урбанистичког завода Београда можете погледати овде.

Остале материјале са овог скупа можете погледати на www.zavurbvo.co.rs.

 

Награда Урбанистичком заводу Београда на Салону пејзажне архитектуре

fiogf49gjkf0d

Београд, јуни 2013.

На овогодишњем, петом по реду, Салону пејзажне архитектуре једна од шест награда додељена је за рад "Заштита природе и непокретних културних добара у регионалном просторном плану административног подручја Београда" мр Аници Теофиловић и Соњи Костић. Тема награђеног рада саставни је део РПП АП града Београда чији су носиоци израде ЈУП Урбанистички завод Београда и Републичка агенција за просторно планирање.

Салон се одржава од 7. до 30. јуна 2013. године у Галерији науке и технике Српске академије науке и уметности у Београду, улица Ђуре Јакшића број 2.

 
 

Учешће Урбанистичког завода Београда на манифестацији „Дани европске баштине“

fiogf49gjkf0d

24. септембар 2013. године

У оквиру овогодишње манифестације „Дани европске баштине“ на тему „Индустријско наслеђе – заштита и ревитализација“ тим Урбанистичког завод Београда, 24. септембра у 12 часова у свечаној сали Завода, одржао је два стручна предавања.

 • „Наслеђе техничке културе и планирање - са приказом одабраних примера планова на територији града Београда“
 • „Значај ревитализације локација индустријског наслеђа за туризам: од постојећег стања до поновне употребе“

Такође, током десетодневног трајања манифестације „Дани европске баштине“ у холу Завода приказивана је перманентна видео презентација ових материјала, те је заинтересована стручна и шира јавност имала прилику и могућност да стекне детаљан увид у теме које је обрадио стручни тим Завода.

Учествовали су: Марија Лалошевић (руководилац тима), Соња Костић, Марија Миловановић, Иван Лалић, Биљана Костић, Александра Тилингер и Биљана Михаиловић. Материјал који је презентован припремљен је у Сектору за стратешко планирање и развој који води мр Александар Вучићевић.

 

Урбанистички завод Београда на Сусретима просторних планера Србије

fiogf49gjkf0d


Матична секција планера Инжењерске коморе Србије организовала је “Сусрете просторних планера Србије – 2013” на Копаонику у хотелу “Гранд”, у периоду од 02. до 04. октобра 2013. године.

Главна тема овогодишњих сусрета била је "Просторно планирање као подршка економском развоју Србије".

Другог дана скупа тим Урбанистичког завода Београда, на челу са директором Завода др Небојшом Стефановићем, одржао је презентацију под називом “Међусобна усаглашеност планских докумената – могућности и ограничења”.

Презентацију можете преузети овде [pdf 8MB].

За више детаља о “Сусретима просторних планера Србије – 2013” погледајте www.ingkomora.rs