Izgradnja nacionalnog stadiona

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza sastali su se u Starom dvoru sa predstavnicima projektantske kuće "Fenwick Iribarren Architects" koja će se baviti izradom projekta za izgradnju nacionalnog stadiona.

Nastavak vesti možete pročitati na sajtu grada Beograda.

 

Intervju sa glavnim gradskim urbanistom

Intervju sa glavnim gradskim urbanistom Milutinom Folićem d.i.a. u listu "Telegraf" možete pročitati ovde.
 

Izložba: BEOGRADSKO SAJMIŠTE – POVRATAK U BUDUĆNOST

Subota, 20. maj 2017. u 16h
Konak kneginje Ljubice, Salon pod svodovima
Kneza Sime Markovića 8BEOGRADSKO SAJMIŠTE – POVRATAK U BUDUĆNOST

Izložba “Beogradsko Sajmište – Povratak u budućnost” je deo većeg projekta Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Muzeja grada Beograda, koji je pokrenut na inicijativu Sekretarijata za investicije grada Beograda. Projekat se realizuje u okviru master kursa “Studio M02U – Projekat – Participativni urbani dizajn” u kojem su pored studenata, nastavnika i saradnika sa Arhitektonskog fakulteta i kustosa iz Muzeja grada Beograda uzele učešća i brojne renomirane institucije iz javnog, privatnog i društvenog sektora, kao i brojni profesori i vrhunski eksperti iz zemlje i inostranstva.

Cilj ove izložbe je da se, korišćenjem najadekvatnijih tradicionalnih, ali i najsavremenijih multimedijalnih tehnika prezentacije, najširoj javnosti skrene pažnja na karakteristike, značaj i vrednost kako arhitekture Beogradskog Sajmišta tako i međunarodnih i nacionalnih sajamskih izložbi koje su, u okviru ovog prostora, bile realizovane u periodu od otvaranja 1937. godine, pa do nacističkog bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine, odnosno do početka II svetskog rata, kada je namena ovog prostora iz korena promenjena u zloglasni koncentraconi logor.

Na izložbi su predstavljeni studentski radovi rekonstrukcije pojedinačnih paviljona i razvojnih faza ukupnog kompleksa Sajmišta, kao i najinteresantniji fragmenti najvažnijih sajamskih izložbi. Izloženi materijal je nastao kao rezultat opširnih istraživanja dostupne originalne građe (crteža, planova, fotografija, filmskih zapisa, novinskih članaka, svedočenja i sl.) iz zbirki Muzeja grada Beograda, Istorijskog arhiva Beograda, Jugoslovenske kinoteke, Etnografskog muzeja, Muzeja automobila, kao i iz privatnih zbirki i kolekcija.

U fazama koje slede nakon otvaranja i tokom trajanja izložbe, korišćenjem različitih participativnih metoda i tehnika, studentski timovi će uz interdisciplinarnu pomoć eksperata i najrelevantnijih stejkholdera, nastaviti rad u pravcu istraživanja održivih razvojnih mogućnosti ovog kompleksnog urbanog prostora, a u cilju formiranja ponude adekvatnog urbanog dizajna za prostor Beogradskog sajmišta, u uslovima stroge spomeničke zaštite, ali i aktuelnih potreba savremenog korišćenja.

BEOGRADSKO SAJMIŠTE

Ideja o osnivanju beogradskog sajma koja potiče iz perioda pre Prvog svetskog rata, iz različitih razloga, među kojima i nemogućnosti pronalaženja adekvatne lokacije, realizovana je tek 1937. godine. Angažmanom Društva za priređivanje sajma i izložbi, kao udruženja privrednih organizacija, i uz pomoć beogradske Opštine, za prostor Sajmišta određen je teren na levoj obali Save. Time je Beograd zapravo započeo svoje širenje na teritoriju današnjeg Novog Beograda.

Preduslov podizanju Sajmišta na potpuno neizgrađenom terenu uz samu reku bili su mnogobrojni radovi poput isušivanja i nasipanja zemljišta, uvođenja vodovoda, kanalizacije i struje, kao i građenja kompletne saobraćajne infrastrukture.

Izgradnju na Sajmištu Društvo je započelo u leto 1936. godine, sopstvenim sredstvima, donacijama i kreditima. Projekat Sajmišta i pet jugoslovenskih paviljona izradili su arhitekti Tehničkog odeljenja beogradske Opštine: Rajko Tatić, Đorđe Lukić i Milivoj Tričković. Pored ovih, sagrađeni su i paviljoni Italije, Rumunije, Čehoslovačke, Mađarske, Turske i Nemačke, kao i veliki broj privatnih paviljona, ukupno 42.

Beogradsko sajmište započelo je sa radom u predviđenom roku, septembra 1937. godine, otvaranjem Prvog međunarodnog jesenjeg sajma uzoraka.

 

 

Uslužni centar za urbanističko-građevinske poslove počeo sa radom

fiogf49gjkf0d


Uslužni centar za urbanističko-građevinske poslove počeo je 15.oktobra 2012. godine sa radom, a nalazi se u Ulici 27. marta 43-45.

Na jednom mestu radnim danima od 8 do 19 časova i subotom od 9 do 13 sati, Beograđani će moći da dobiju informacije o svim postupcima iz nadležnosti Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove i gradskih opština u vezi sa izdavanjem akata za izgradnju objekata do 800 kvadratnih metara.

Osim zaposlenih iz sekretarijata, u centru će i predstavnici javnih komunalnih i javnih preduzeća pružati sve neophodne podatke, ali i pomagati građanima da pravilno popune zahteve za izdavanje tehničkih uslova. Ovo je neophodno za kasnije dobijanje lokacijske dozvole, građevinske dozvole ili rešenja kojim se odobrava izvođenje radova na objektima do 800 kvadratnih metara.

Cilj formiranja novog uslužnog centra jeste skraćenje procedure i ubrazavanje postupka izdavanja akata neophodnih za izgradnju objekata ili izvođenje radova na objektima do 800 kvadrata, za koje lokacijske dozvole izdaje Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove ili građevinske dozvole koje izdaju opštine.

Brojevi telefona Centra su 3228-548 i 3224-244 (direktni) i 3309-304 (lokal).

 

Nagrada Ranko Radović 2012

fiogf49gjkf0d


ULUPUDS - Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije, kao osnivač, i Arhitektonski fakultet u Beogradu, Fakultet tehničkih nauka Novi Sad - Departman za arhitekturu i urbanizam, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca, Urbanistički zavod Beograda, Potisje Kanjiža A.D., Inženjerska komora Srbije, kao suosnivači – objavili su Javni poziv – Konkurs za dodelu Nagrade Ranko Radović, koja je osnovana sa ciljem da podstiče, razvija i afirmiše kritičko-teorijsku misao u oblasti arhitekture i arhitektonsko stvaralaštvo.

Nagrada se dodeljuje u tri kategorije, za:

  • Kritičko teorijske tekstove
  • Multimedijalne prezantacije
  • Realizovano arhitektonsko delo

Više o Konkursu i Nagradi pogledajte na www.ulupuds.org.rs/nagrada-ranko-radovic.53. Oktobarski salon / najava

fiogf49gjkf0d

od 22. septembra do 4. novembra 2012.Ovogodišnji, 53. po redu Oktobarski salon biće održan od 22. septembra do 4. novembra u bivšoj zgradi Geodetskog zavoda u Karađorđevoj ulici. Slogan manifestacije je „Good life/Gud lajf – fizički narativi prostorne imaginacije”. Kustosi Salona su Branislav Dimitrijević, profesor istorije i teorije umetnosti, i Mika Hanula, profesor umetničkog istraživanja na Fakultetu za umetnost i dizajn Univerziteta u Geteborgu.

U ovaj projekat uključeno je oko četrdeset učesnika iz Finske, Nemačke, Švedske, Slovačke, Turske, Bugarske, Hrvatske, Estonije, Holandije, Velike Britanije i Srbije.

Pokrovitelj salona je grad Beograd, a manifestaciju su podržali Ministarstvo kulture i informisanja RS, kao i ambasade Švedske i Finske u Beogradu, fondacije „FRAME” i „Mondriaan”, Asocijacija „SAHA”, „IASPIS” i Pravosudna akademija.

Više o Oktobarskom salonu pogledajte na www.oktobarskisalon.org

 

Dogovorena podrška Madrida projektu "Beograd 2020"

fiogf49gjkf0d


U Gradskoj kući u Madridu, 1. juna 2012. prezentovan je projekat kandidature Beograda za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine.

Predstavnici projekta "Beograd 2020" prezentovali su projekat kandidature generalnoj direktorki Sektora za planiranje i evaluaciju grada Madrida. Prepoznata je vrednost projekta i istaknut značaj jačanja saradnje dva grada. Dogovorena porška kandidaturi Beograda za Evropsku prestonicu kulture značajna je jer Grad dobija 12-og evropskog partnera, špansku prestonicu Madrid, ujedno i prvog saveznika iz jugozapadne Evrope.

Saradnja Beograda i Madrida predstavlja veliku šansu u domenu kulturne i naučne saradnje kao i razmene iskustava u oblasti turizma. Stara i bogata kultura Iberijskog poluostrva predstavlja važan okvir i daje veliku inspiraciju za buduću saradnju. To otvara velike mogućnosti za dalji razvoj i ističe značajnu međunarodnu ulogu Beograda.

(preuzeto sa Sajta Beograd 2020, Blog / Dogovorena podrška Madrida projektu "Beograd 2020", juna 2012.)Zaštićena prirodna dobra – zelene oaze Beograda

fiogf49gjkf0d


Sekretarijat za zaštitu životne sredine i ove godine nastavlja finansiranje programa upravljanja zaštićenim prirodnim dobrima i područjima Grada. Jedanaest programa podrazumeva upravljanje i brigu o zaštićenim prirodnim područjima poput Velikog ratnog ostrva, Kosmaja, Avale, Akademskog i Pionirskog parka, Banjičke šume, kao i o spomenicima prirode, tačnije pojedinačnim stablima, među kojima su najznačajniji hrastovi lužnjaci. Zaštićena prirodna dobra prostiru se trenutno na oko tri odsto teritorije Beograda, a nastojaće se da se do 2015. prošire na najmanje osam procenata, što su evropski standardi za urbane zone.

Pre dve godine pod zaštitu su stavljeni i Arboretum Šumarskog fakulteta i Miljakovačka šuma. Arboretum Šumarskog fakulteta predstavlja jedinstvenu, botanički raznovrsnu zbirku na otvorenom prostoru, koja obuhvata 242 vrste sa 1.841 predstavnikom drveća i grmlja namenjenim naučno-istraživačkom radu i obrazovanju, te poseduje karakteristike i vrednosti prirodnog dobra. Miljakovačka, odnosno Manastirska šuma, jedno je od malobrojnih očuvanih područja na teritoriji Beograda. Nakon Drugog svetskog rata, širenje naselja dovelo je do smanjenja površine pod šumom. Današnje područje Miljakovačke šume, kao i područja Topčidera, Košutnjaka, Banjičke šume i drugih, predstavlja ostatak autohtonih ekosistema i predeonih celina, koji su u vidu poluprstena, od obale Save do obale Dunava, opkoljavale urbano jezgro starog Beograda. Uz ostala prirodna dobra, ovo su dragocene zelene oaze Beograda.

(preuzeto sa Beoinfo vesti, juna 2012.)Kolarac - Debata “Naši gradovi sutra”

fiogf49gjkf0d
Naši gradovi sutra
(kliknuti za veću sliku)