fiogf49gjkf0d

SIGURNIJI JAVNI PROSTORI
STUDIJA BEZBEDNOSTI GRADSKIH JAVNIH PROSTORA U BEOGRADU

Bezbednost i sigurnost javnih prostora je od najveće važnosti za zajednice koje pretenduju da zasluže epitet održivosti. Nije cilj da javni prostori samo lepo izgledaju i predstavljaju atraktivno okruženje za život i rad, već bi isto tako morali biti mesta oslobođena od kriminala i straha, koja građani aktivno, nesmetano i rado koriste. Istraživanje obuhvata pre svega analizu postojećeg stanja na terenu i sprovođenje ankete među građanima koja pruža podatke o ličnom osećaju (ne)bezbednosti u pojedinim prostorima. Neka od pitanja ankete bila su:

2.6. Kako reagujete kada prisustvujete (ne svojom voljom) nekom od navedenih napada na druge osobe na javnom mestu?

3.1. Da li imate poverenje u organe reda? Da li su dostupni kada treba? Kakav je njihov odnos prema prestupnicima /žrtvama, po vašem mišljenju ili iskustvu?


Tipologija urbanog tkiva prema funkciji i strukturi
detaljniji prikaz centralne zone


Povećanje sigurnosti i mobilnosti korisnika javnih prostora, svakako je imperativ savremenog društva. Potreba da se prevencija kriminala razmatra kao deo planskog procesa ima za cilj da doprinese stvaranju okruženja sa uslovima za bezbedniji život, što je i apsolutni trend u razvijenim zemljama sveta. Cilj ove publikacije je skretanje pažnje stručne i šire javnosti na ovaj aspekt života u gradskim celinama. Time se otvara mogućnost za pokretanje i sprovođenje niza akcija koje mogu da poboljšaju i unaprede opštu sigurnost, bezbednost i komfor u korišćenju javnih gradskih prostora, te Beograd na taj način promovišu u zemlji, regionu i svetu. Posle bazične procene bezbednosti prostora, signalizacije «crnih tačaka» u gradu, može se nastaviti sa uspostavljanjem mreže bezbednih javnih prostora i iniciranjem i sprovođenjem projekata za njihovo opremanje i rekonstrukciju.


Tipologija javnih prostora
detaljniji prikaz centralne zone