Urbanistički zavod na Sajmu preduzetništva i lokalne samouprave - novembar 2012.

fiogf49gjkf0d

Pod sloganom „Poveži se”, od 29. novembra do 01. decembra 2012. godine na Beogradskom sajmu održan je 11. Međunarodni sajam preduzetništva „Biznis baza” i 4. Sajam lokalnih samouprava.
Zajedničko organizovanje dva sajma imalo je za cilj povezivanje lokalne samouprave i privrednika, odnosno predstavljanje potencijala i ponude, kako građanima tako i potencijalnim investitorima.
Na ovogodišnjem Sajmu predstavljeno je više od 100 opština i gradova Srbije i Republike Srpske. Grad Beograd predstavio se sa svojim opštinama, sekretarijatima, javnim i javnim komunalnim gradskim preduzećima, među kojima je i Urbanistički zavod Beograda, JUP.


Prezentaciju Urbanističkog zavoda Beograda „Urbanistički zavod Beograda – Delatnost. Dostignuća. Dometi.“ možete pogledati ovde [ , 7MB].

 
fiogf49gjkf0d

 

Izložba

fiogf49gjkf0d
„Vienna Know-how:
Urban Technologies and Strategies“


Muzej primenjene umetnosti,
Beograd 6-28. septembar 2010.

Izložba je posvećena izvanrednim strateškim, tehničkim i organizacijskim rešenjima u komunalnoj infrastrukturi Beča. Detaljan i sveobuhvatan uvid u „organizam“ Grada Beča prikazan je kroz istaknute projekte, koncepte i strategije iz oblasti voda, razvoja grada, nekretnina, životne sredine, mobilnosti, sigurnosti, otpada, komunikacija, grada bez barijera, energije i strategija.

fiogf49gjkf0d

AIA Continental EuropeAIA Continental Europe – Evropski odsek Američkog instituta arhitekata Internacionalna konferencija
„Beograd: moderan i postmoderan grad“
Beograd, 7-10. oktobar 2010.

edf40wrjww2Celija:Tekst1
fiogf49gjkf0d


Стручна размена Београд – Беч
Радионица о градским технологијама
Сава Центар, Београд

6-8. септембар 2010.

IKS - Primena novog zakona

fiogf49gjkf0d
ISKUSTVO URBANISTIČKOG ZAVODA BEOGRADA U PRIMENI NOVOG ZAKONA O PLANIRANjU I IZGRADNJI

Planovi u toku, primena novih procedura pripreme i donošenja planskih dokumenata

Inženjerska Komora Srbije, oktobar 2009.

Seminar

fiogf49gjkf0dU okviru programa Permanentnog usavršavanja članova Inženjerske komore Srbije održava predavanje na temu:
Novija iskustva strateških projekata evrospkih gradova
Subota, 13. jun 2009. godine,
u Beogradu Amfiteatar na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu
Bulevar kralja Aleksandra 73/II Početak: 10,00 časova

Kratak opis kursa:
Uvod o problemima strateških projekata u Beogradu, projekat za novo stambeno naselje na novom ostrvu Ijburg, Amsterdam, Prvonagrađeni rad na Konkursu za novi deo grada Prat, region Barcelone, i na kraju, Gradske infrastrukture u održivoj rekonstrukciji gradova - savremena Barselona.
Claus en Kaan Architecten

Cilj kursa:
Upoznavanje srpskih urbanista sa novijim evropskim gradskim projektima, načinima donošenja odluka i procesima koji vode do realizacije.

Rukovodilac kursa:
Mr Žaklina Gligorijević, dipl.inž.arh.,
direktor Urbanističkog zavoda Beograda

Predavači:
Jaume Carne, dipl.inž.arh., Barcelona Regional
Kees Kaan, dipl.inž.arh., Amsterdam
dr. Aleksandar Ivancic, dipl.inž.el., Barcelona International

Kurs je na engleskom jeziku, bez simultanog prevoda.

Prijavljivanje za prisustvovanje predavanju se vrši putem Interneta na sajtu Inženjerske komore
Spisak polaznika nalazi se na sajtu Komore


fiogf49gjkf0d
Bečka stanogradnja - Izložba i Radionica

Izložba "Bečka stanogradnja – Inovativno. Socijalno. Ekološki."
i radionica "Socijalno i moderno – stanogradnja u Beču"

u Beogradu
od 9. do 30. septembra
u organizaciji Urbanističkog zavoda Beograda

Kagran-West / Attemsgasse
ab/from 1993
ARGE Elsa Prochazka + Baumschlager & Eberle
Photo: Eduard Hueber

Tradicionalno dobra saradnja gradova Beča i Beograda nastavila se organizacijom i prikazivanjem

izložbe "Bečka stanogradnja – inovativno, socijalno, ekološki"

 • Izložba je postavljena u Muzeju primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, i može se pogledati u periodu od 9. do 30. septembra.
  Ova izložba je na prošlogodišnjem bijenalu u Veneciji izazvala izuzetno interesovanje jer daje sveobuhvatan uvid u stanogradnju u Beču od dvadesetih godina prošlog veka do danas. Na izložbi su predstavljeni realizovani projekti iz oblasti javno dotirane stanogradnje i njihovo uklapanje u aktuelne projekte razvoja grada.

  Molkereistrasse
  2003-2005
  Baumschlager & Eberle
  Photo: Eduard Hueber


  i radionicom "Socijalno i moderno – stanogradnja u Beču".

  • Radionica "Socijalno i moderno – stanogradnja u Beču" je održana 10. septembra u hotelu "Palas". Na njoj je brojna delegacija grada Beča predstavila modele dotirane stanogradnje realizovane u Beču u periodu od dvadesetih godina prošlog veka do danas i arhitektonske, socijalne i ekološke aspekte ove izgradnje.
   U ovoj oblasti postavljaju se novi standardi i svi projekti bivaju vrednovani od interdisciplinarnog žirija na osnovu četiri grupe kriterijuma: socijalna održivost, arhitektura, ekologija i ekonomija. Na radionici su razmatrani i modeli privatno/javnog partnerstva koji su u zemljama u tranziciji i razvijenim zemljama Evrope pokazali izuzetne rezultate u oblasti dotirane stanogradnje. Predstavnici struke, gradske uprave i developeri u ovoj grani građevinarstva imali su priliku da upoznaju kolege i prodiskutuju različite modele i aspekte neprofitnog stanovanja čija je promocija u Srbiji upravo u toku.

   

  Autofreie Mustersiedlung
  1996-1999
  s&s architekten
  Photo: Manfred Seidl


  Studija socijalnog stanovanja deo je nedavno završene Strategije prostornog razvoja Republike Srbije. U Urbanističkom zavodu Beograda je u pripremi nastavak ove studije koji za temu ima Beograd, dosadašnja iskustva i mogućnosti za organizovanje savremenih modela neprofitnog stanovanja. Sa druge strane najava izgradnje velikog broja stanova po pristupačnoj ceni od strane republičke uprave drugi je povod da se posebna pažnja posveti izučavanju uspele prakse Beča u ovoj oblasti u Beogradu.

  Gostovanje izložbe i radionicu u Beogradu obezbedila je gradska uprava Beča.

  Izložbu je 9. septembra otvorio zamenik gradonačelnika i član Gradske vlade Beča zadužen za stanovanje, stanogradnju i obnovu grada, dr Michael Ludwig, dok je aktivnosti na pripremi izložbe i radionice ispred Grada Beograda koordinirao i vodio Urbanistički zavod Beograda.

  Sperr
  2001-2004
  sigs
  Photo: Hertha Hurnaus
  Ovde možete pogledati katalog " Stanogradnja u Beču"


  fiogf49gjkf0d
  Izložba
  projektantske radionice studenata arhitektonskog fakulteta u Beogradu

  “RE... Beograd: stari i novi”
  hol Gradske opštine Novi Beograd

  14-22.09.2009. godine  Izložba „Re... Beograd: stari i novi“ je nastala kao proizvod rada studenata Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, na predmetu Projektantska radionica 2 u okviru diplomskih akademskih studija - master, u saradnji sa BINA 09 i Urbanističkim zavodom Beograda. Opština Novi Beograd je finansijskim sredstvima podržala pripremu izložbe studentskih radova u okviru BINA 09 i organizuje predstavljanje istraživanja studenata istorijskog i savremenog urbanog i arhitektonskog nasleđa Starog i Novog Beograda u svom izložbenom prostoru kao jedan od događaja, u okviru manifestacije „Dani evrospke baštine“, koja se održava u Beogradu, kao i u celoj Evropi, u periodu od 11. do 21. septembra 2009. godine.

  Detaljnije o izložbi i slike sa otvaranja...


  Nedelja arhitekture

  IV beogradska internacionalna nedelja arhitekture - BINA 2009
  održava se od 26. juna do 4. jula 2009. godine.  Društvo arhitekata Beograda i Kulturni centar Beograda organizuju ovu manifestaciju tematski naslovljenu kratkim prefiksom RE... posvećenu akutnom pitanju odnosa prema postojećem arhitektonsko-urbanističkom okruženju i mogućnostima njegove stalne REprodukcije, REkonstrukcije, REvitalizacije, REgeneracije, REafirmacije, REintegracije, ... u žive tokove vremena.

  Kao i do sada, BINA će predstaviti brojne domaće i strane arhitekte i stručnjake iz oblasti urbanizma kroz izložbe, predavanja, radionice, predstavljanje knjiga i časopisa iz oblasti arhitekture i urbanizma.

  Detaljnije na www.nedeljaarhitekture.org

  Nedelja arhitekture u Urbanističkom zavodu Beograda

  - Izložba projektantske radionice studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu "RE...Beograd stari i novi"
  mentori radionice su:
  doc. dr Mirjana Roter-Blagojević,
  dr Tanja Conley i
  mr Marta Vukotić Lazar

  - Okrugli sto "Šta sa Novim Beogradom"
  moderator mr Žaklina Gligorijević, dipl.inž.arh.


  Grad Beograd i Prostorni plan


  Republička agencija za prostorno planiranje 18.februara 2009. godine organizovala je stručni skup na temu

  PROSTORNI PLAN I NJEGOVA IMPLEMENTACIJA U SVETLU POSTOJEĆEG I NACRTA NOVOG ZAKONA O PLANIRANJU

  U hotelu Holliday Inn veliki broj stručnjaka iz Beograda i Srbije izneo je svoja viđenja na temu, pa su se tako čula mišljenja i iskustvo Republičke agencije za prostorno planiranje, Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije, Arhitektonskog fakulteta iz Beograda, kao i javnih preduzeća JP Zavod za urbanizam Vojvodine, JP Urbanistički zavod Beograda, JP Zavod za urbanizam Niš, JP Direkcija za urbanizam Kagujevac i JP Direkcija za izgradnju Užice. Direktorka Urbanističkog zavoda Beograda mr Žaklina Gligorijević održala je prezentaciju pod nazivom GRAD BEOGRAD I PROSTORNI PLAN (pdf, 365 K).


  Prezentacije ostalih učesnika stručnog skupa možete pogledati na sajtu republičke agencije za prostorno planiranje na www.rapp.sr.gov.yu.