Урбанистички завод на Сајму предузетништва и локалне самоуправе - новембар 2012.

fiogf49gjkf0d

Под слоганом „Повежи се”, од 29. новембра до 01. децембра 2012. године на Београдском сајму одржан је 11. Међународни сајам предузетништва „Бизнис база” и 4. Сајам локалних самоуправа.
Заједничко организовање два сајма имало је за циљ повезивање локалне самоуправе и привредника, односно представљање потенцијала и понуде, како грађанима тако и потенцијалним инвеститорима.
На овогодишњем Сајму представљено је више од 100 општина и градова Србијe и Републике Српске. Град Београд представио се са својим општинама, секретаријатима, јавним и јавним комуналним градским предузећима, међу којима је и Урбанистички завод Београда, ЈУП.


Презентацију Урбанистичког завода Београда „Урбанистички завод Београда – Делатност. Достигнућа. Домети.“ можете погледати овде [ , 7MB].

 
fiogf49gjkf0d
 

Изложба

fiogf49gjkf0d
„Vienna Know-how:
Urban Technologies and Strategies“


Музеј примењене уметности,
Београд 6-28. септембар 2010.

Изложба је посвећена изванредним стратешким, техничким и организацијским решењима у комуналној инфраструктури Беча. Детаљан и свеобухватан увид у „организам“ Града Беча приказан је кроз истакнуте пројекте, концепте и стратегије из области вода, развоја града, некретнина, животне средине, мобилности, сигурности, отпада, комуникација, града без баријера, енергије и стратегија.

fiogf49gjkf0d

AIA Continental EuropeAIA Continental Europe – Evropski odsek Američkog instituta arhitekata Internacionalna konferencija
„Beograd: moderan i postmoderan grad“
Beograd, 7-10. oktobar 2010.

fiogf49gjkf0d


Стручна размена Београд – Беч
Радионица о градским технологијама
Сава Центар, Београд

6-8. септембар 2010.

ИКС - Примена новог закона

fiogf49gjkf0d
ИСКУСТВО УРБАНИСТИЧКОГ ЗАВОДА БЕОГРАДА У ПРИМЕНИ НОВОГ ЗАКОНА О ПЛАНИРАЊУ И ИЗГРАДЊИ

Планови у току, примена нових процедура припреме и доношења планских докумената

Инжењерска Комора Србије, октобар 2009.

fiogf49gjkf0d
Бечка станоградња - Изложба и Радионица

Изложба "Бечка станоградња – Иновативно. Социјално. Еколошки."
и радионица "Социјално и модерно – станоградња у Бечу"

у Београду
од 9. до 30. септембра
у организацији Урбанистичког завода Београда

Kagran-West / Attemsgasse
ab/from 1993
ARGE Elsa Prochazka + Baumschlager & Eberle
Photo: Eduard Hueber

Традиционално добра сарадња градова Беча и Београда наставила се организацијом и приказивањем

изложбе "Бечка станоградња – Иновативно. Социјално. Еколошки."

  • Изложба је постављена у Музеју примењене уметности, Вука Караџића 18, и може се погледати у периоду од 9. до 30. септембра.
    Ова изложба је на прошлогодишњем бијеналу у Венецији изазвала изузетно интересовање јер даје свеобухватан увид у станоградњу у Бечу од двадесетих година прошлог века до данас. На изложби су представљени реализовани пројекти из области јавно дотиране станоградње и њихово уклапање у актуелне пројекте развоја града.
Molkereistrasse
2003-2005
Baumschlager & Eberle
Photo: Eduard Hueber


и радионицом "Социјално и модерно – станоградња у Бечу".

  • Радионица "Социјално и модерно – станоградња у Бечу" је одржана 10. септембра у хотелу "Палас". На њој је бројна делегација града Беча представила моделе дотиране станоградње реализоване у Бечу у периоду од двадесетих година прошлог века до данас и архитектонске, социјалне и еколошке аспекте ове изградње.
    У овој области постављају се нови стандарди и сви пројекти бивају вредновани од интердисциплинарног жирија на основу четири групе критеријума: социјална одрживост, архитектура, екологија и економија. На радионици су разматрани и модели приватно/јавног партнерства који су у земљама у транзицији и развијеним земљама Европе показали изузетне резултате у области дотиране станоградње. Представници струке, градске управе и девелопери у овој грани грађевинарства имали су прилику да упознају колеге и продискутују различите моделе и аспекте непрофитног становања чија је промоција у Србији управо у току.

 

Autofreie Mustersiedlung
1996-1999
s&s architekten
Photo: Manfred Seidl


Студија социјалног становања део је недавно завршене Стратегије просторног развоја Републике Србије. У Урбанистичком заводу Београда је у припреми наставак ове студије који за тему има Београд, досадашња искуства и могућности за организовање савремених модела непрофитног становања. Са друге стране најава изградње великог броја станова по приступачној цени од стране републичке управе други је повод да се посебна пажња посвети изучавању успеле праксе Беча у овој области у Београду.

Гостовање изложбе и радионицу у Београду обезбедила је градска управа Беча.

Изложбу је 9. септембра отворио заменик градоначелника и члан Градске владе Беча задужен за становање, станоградњу и обнову града, dr Michael Ludwig, док је активности на припреми изложбе и радионице испред Града Београда координирао и водио Урбанистички завод Београда.

Sperr
2001-2004
sigs
Photo: Hertha Hurnaus
Овде можете погледати каталог " Станоградња у Бечу"


fiogf49gjkf0d
Изложба
пројектантске радионице студената архитектонског факултета у Београду

“РЕ... Београд: стари и нови”
хол Градске општине Нови Београд

14-22.09.2009. годинеИзложба „Ре... Београд: стари и нови“ је настала као производ рада студената Архитектонског факултета Универзитета у Београду, на предмету Пројектантска радионица 2 у оквиру дипломских академских студија - мастер, у сарадњи са БИНА 09 и Урбанистичким заводом Београда. Општина Нови Београд је финансијским средствима подржала припрему изложбе студентских радова у оквиру БИНА 09 и организује представљање истраживања студената историјског и савременог урбаног и архитектонског наслеђа Старог и Новог Београда у свом изложбеном простору као један од догађаја, у оквиру манифестације „Дани евроспке баштине“, која се одржава у Београду, као и у целој Европи, у периоду од 11. до 21. септембра 2009. године.

Детаљније о изложби и слике са отварања...

Недеља архитектуре

IV београдска интернационална недеља архитектуре - БИНА 2009
одржава се од 26. јуна до 4. јула 2009. године.Друштво архитеката Београда и Културни центар Београда организују ову манифестацију тематски насловљену кратким префиксом РЕ... посвећену акутном питању односа према постојећем архитектонско-урбанистичком окружењу и могућностима његове сталне РЕпродукције, РЕконструкције, РЕвитализације, РЕгенерације, РЕафирмације, РЕинтеграције, ... у живе токове времена.

Као и до сада, БИНА ће представити бројне домаће и стране архитекте и стручњаке из области урбанизма кроз изложбе, предавања, радионице, представљање књига и часописа из области архитектуре и урбанизма.

Детаљније на www.nedeljaarhitekture.org

Недеља архитектуре у Урбанистичком заводу Београда

- Изложба пројектантске радионице студената Архитектонског факултета у Београду "РЕ...Београд стари и нови"
ментори радионице су:
доц. др Мирјана Ротер-Благојевић,
др Тања Conley и
мр Марта Вукотић Лазар

- Округли сто "Шта са Новим Београдом"
модератор мр Жаклина Глигоријевић, дипл.инж.арх.


Град Београд и Просторни план

Републичка агенција за просторно планирање 18.фебруара 2009. године организовала је стручни скуп на тему

ПРОСТОРНИ ПЛАН И ЊЕГОВА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА У СВЕТЛУ ПОСТОЈЕЋЕГ И НАЦРТА НОВОГ ЗАКОНА О ПЛАНИРАЊУ.

У хотелу Holliday Inn велики број стручњака из Београда и Србије изнео је своја виђења на тему, па су се тако чула мишљења и искуство Републичке агенције за просторно планирање, Министарства животне средине и просторног планирања, Института за архитектуру и урбанизам Србије, Архитектонског факултета из Београда, као и јавних предузећа ЈП Завод за урбанизам Војводине, ЈП Урбанистички завод Београда, ЈП Завод за урбанизам Ниш, ЈП Дирекција за урбанизам Кагујевац и ЈП Дирекција за изградњу Ужице. Директорка Урбанистичког завода Београда мр Жаклина Глигоријевић одржала је презентацију под називом ГРАД БЕОГРАД И ПРОСТОРНИ ПЛАН (pdf, 365 K).


Презентације осталих учесника стручног скупа можете погледати на сајту републичке агенције за просторно планирање на www.rapp.sr.gov.yu.


Семинар

fiogf49gjkf0dУ оквиру програма Перманентног усавршавања чланова Инжењерске коморе Србије одржава предавање на тему:
Новија искуства стратешких пројеката евроспких градова
Субота, 13. јун 2009. године,
у Београду Амфитеатар на Архитектонском факултету у Београду
Булевар краља Александра 73/II Почетак: 10,00 часова

Кратак опис курса:
Увод о проблемима стратешких пројеката у Београду, пројекат за ново стамбено насеље на новом острву Ијбург, Амстердам, Првонаграђени рад на Конкурсу за нови део града Прат, регион Барцелоне, и на крају, Градске инфраструктуре у одрживој реконструкцији градова - савремена Барселона.
Claus en Kaan Architecten

Циљ курса:
Упознавање српских урбаниста са новијим европским градским пројектима, начинима доношења одлука и процесима који воде до реализације.

Руководилац курса:
Мр Жаклина Глигоријевић, дипл.инж.арх.,
директор Урбанистичког завода Београда

Предавачи:
Jaume Carne, dipl.inž.arh., Barcelona Regional
Kees Kaan, dipl.inž.arh., Amsterdam
dr. Aleksandar Ivancic, dipl.inž.el., Barcelona International

Курс је на енглеском језику, без симултаног превода.

Пријављивање за присуствовање предавању се врши путем Интернета на сајту Инжењерске коморе
Списак полазника налази се на сајту Коморе