Savski venac

fiogf49gjkf0d

Gradska opština Savski venac
Kneza Miloša 69,
centrala: 2061-700
www.savskivenac.rsGradska opština Savski venac, zauzima površinu od 1.400 ha, na kojoj živi oko 48000 stanovnika.

Gradska opština Savski venac je uz Stari grad, jedna od najstarijih beogradskih opština, isto kao što su neki njegovi delovi, poput savamale, predstavljali prva urbana gradska tkiva i prve rezidencijalne objekte.

Ime opštine Savski venac više simbolizuje njen položaj nego istoriju. Nazvana je tako jer se poput venca smestila uz samu obalu Save. U poratnom periodu na ovom području nalazili su se III i VII gradski rejon. U periodu od 1952. do 1957. teritoriju opštine čine tri nekadašnje opštine: Topčidersko brdo, Savski venac i Zapadni Vračar. Opština Savski venac osnovana je 1957.


Ukoliko želite da gradite na teritoriji Opštine Savski venac i potrebne su Vam informacije možete se obratiti nadležnim institucijama ili angažovati stručnjake Urbanističkog zavoda Beograda da umesto Vas istražuju i planiraju, izrađuju urbanističko-tehničke dokumente, planske dokumente, informacije, studije, analize, istraživanja, prostorno-programske provere, konkurse.


Aplikacijom BeoINFO moguća je pretraga i pregled celokupne teritorije grada Beograda po kriterijumu ulice i kućnog broja sa granicama važećih urbanističkih planova.