18. Salon urbanizma

fiogf49gjkf0d

novembar 2009.
Niš

Tradicija otvaranja Salona urbanizma na Svetski dan urbanizma, 8. novembra, ove godine je samo „tehnički“ pomerena za nekoliko dana unapred, te su se urbanisti u Nišu sreli 6. novembra, kada je svečano otvoren 18. Salon urbanizma.

Tradicionalna godišnja manifestacija Udruženja urbanista Srbije koja predstavlja smotru najznačajnijih, aktuelnih ostvarenja u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, urbanističkog projektovanja i realizacija ove sezone prikazala je 121 rad iz zemlje i inostranstva, u okviru sledećih kategorija:

 • Prostorni planovi (4 rada)
 • Generalni planovi i planovi opšteg uređenja (4 rada)
 • Planovi regulacije (31 rad)
 • Urbanistički projekti i realizacije (5 radova)
 • Konkursi (12 radova)
 • Istraživanja, studije iz oblasti urbanizma (14 radova)
 • Zaštita životne sredine kroz studije i urbanističke planove (7 radova)
 • Primena informatičke tehnologije (3 rada)
 • Publikacije (14 radova)
 • Studentski radovi (27 radova)

Urbanistički zavod Beograda nagrađen je na ovogodišnjem, 18. Salonu urbanizma, značajnim priznanjem - 3. mestom u Kategoriji Studije i istraživanja, za rad STUDIJA SOCIJALNOG STANOVANjA.

Ovom temom Urbanistički zavod Beograda bavio se tokom 2009. godine na više polja, te je rad objedinio prikaze Studije socijalnog stanovanja RS koja je deo Strategije prostornog razvoja Republike Srbije, Izložbe "Bečka stanogradnja – Inovativno. Socijalno. Ekološki." i Radionice "Socijalno i moderno – stanogradnja u Beču".
Autorski tim Studije socijalnog stanovanja RS:
Marija Lalošević, mr Žaklina Gligorijević, Darko Savić, dr Đorđe Mojović (Program za urbani razvoj), Maja Joković Potkonjak, Radmila Marković
Autorski tim Izložbe i Radionice:
Marija Lalošević, tim Urbanističkog zavoda Beograda i ComPRess Beograd

Studija socijalnog stanovanja deo je nedavno završene Strategije prostornog razvoja Republike Srbije 2009-2013-2020. Tim iz Sektora za strateško planiraranje i razvoj je u saradnji sa Programom za urbani razvoj izradio studijsko-analitičku osnovu iz oblasti socijalnog stanovanja. U Studiji se prepliću pravni, sociološki, ekonomski, urbanistički, prostorni i regionalni aspekti socijalnog stanovanja, baš kao što se zakonomerno prepliću i uzajamno uslovljavaju i u praksi. U Urbanističkom zavodu Beograda je u pripremi nastavak ove studije koji za temu ima Beograd, dosadašnja iskustva i mogućnosti za organizovanje savremenih modela neprofitnog stanovanja. Sa druge strane, najava izgradnje velikog broja stanova po pristupačnoj ceni od strane Republičke uprave povod je da se posebna pažnja posveti izučavanju uspele prakse Beča u ovoj oblasti, te je u organizaciji Urbanističkog zavoda Beograda i ComPRess-a tokom septembra 2009. u Beogradu prikazana Izložba"Bečka stanogradnja – Inovativno. Socijalno. Ekološki".
Ova izložba daje sveobuhvatan uvid u stanogradnju u Beču od dvadesetih godina prošlog veka do danas. Na izložbi su predstavljeni realizovani projekti iz oblasti javno dotirane stanogradnje i njihovo uklapanje u aktuelne projekte razvoja grada. Izložbu je pratila Radionica "Socijalno i moderno – stanogradnja u Beču", na kojoj je brojna delegacija grada Beča predstavila modele dotirane stanogradnje realizovane u Beču i arhitektonske, socijalne i ekološke aspekte ove izgradnje. Na radionici su razmatrani i modeli privatno/javnog partnerstva koji su u zemljama u tranziciji i razvijenim zemljama Evrope pokazali izuzetne rezultate u oblasti dotirane stanogradnje.


Urbanistički zavod Beograda je na ovogodišnjem Salonu urbanizma učestvovao i sa sledećim radovima:
 • Program za Plan generalne regulacije mreže pijaca na prostoru Generalnog plana Beograda (Kategorija 3, Autorski tim: mr Zoran Solujić i tim Urbanističkog zavoda Beograda)
 • Izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu Plana generalne regulacije stanica za snabdevanje gorivom (Kategorija 7, Autorski tim: Ljiljana Bajc sa stručnim timom).

Galerija „Srbija“ u Nišu prikazala je premijernu postavku Salona urbanizma od 6. do 13. novembra. Celokupna ili delimična postavka Salona putuje i prezentuje se u gradovima pokroviteljima i drugim gradovima u zemlji i inostranstvu.